Kultni filmovi o kuvanju koji će vas opustiti na kraju nedelje

Postoji nešto magično kod filmova čija je glavna tematika hrana da zapravo i nema loših naslova sa ovom hedonističkom premisom. Mada su se ovakvi filmovi oduvek snimali, čitav pravac foodie movies nastao je osamdesetih godina u Americi i Velikoj Britaniji, kada su ovaj termin, nezavisno jedna od druge, upotrebile dve novinarke – Gael Greene i Ann Barr. To je period kada počinje opsednutost hranom i pićem u popularnoj kulturi, koja iz godine u godinu samo raste, a sa njom raste i broj odličnih naslova sa ovom tematikom. Ono što se nama najviše dopada kod foodie filmova jeste činjenica da su uglavnom optimistični, opuštajući i poučni, što ih čini idealnim izborom za kraj nedelje. U nastavku smo vam sastavili listu naših favorita, a pre nego što se zavalite u omiljeni kauč ili fotelju, obavezno priremite nešto za grickanje.

DŽULI I DŽULIJA

Rediteljka i scenaristkinja Nora Ephron u ovom filmu dobro je izmešala, a zatim nam servirala memoare dve poznate kulinarke – Julie Child (Meryl Streep) i Julie Powell (Amy Adams). Radnja počinje kada mlada njujorška sekretacija Julie Powell odlučuje da otvori food blog i da tokom godinu dana pripremi 524 recepata iz knjige Ovladavanje veštinom francuske kuhinje čuvene kuvarice Julie Child. Na koji način će se sudbine ove dve žene isprepletati i koliko su njihovi putevi bili slični, bez obzira na to što su počinjele u različitim vremenima i na različitim stranama sveta, pogledajte u ovom zanimljivoj drami sa elementima komedije.

KUVAR

Kuvar Carl Casper (Jon Favreau) iznenada daje otkaz u popularnom restoranu u Los Anđelesu nakon što je odbio da napravi kompromis sa vlasnikom. On je prinuđen da smislu šta će dalje, a neočekivane okolnosti odvode ga u Majami gde sa bivšom ženom, prijateljem i sinom otvara pokretni restoran. Carl kreće na put na kom će se vratiti korenima kako bi ponovo probudio svoju strast prema kuvanju i uživanje u životu i ljubavi.

INDIJSKI ZAČIN NA FRANCUSKI NAČIN

Film čiji su producenti Steven Spielberg i Oprah Winfrey snimljen je prema istoimenom romanu Richarda C. Moraisa, a glavnu ulogu igra Oskarovka Helen Mirren. Ona glumi ambicioznu i uspešnu kuvaricu Madame Mallory, koja drži čuveni restoran na jugu Francuske, a zaplet počinje kada se u neposrednom susedstvu otvori novi restoran, čiji su vlasnici emigranti iz Indije. Tada nastaje pravi hladni rat između čuvene kuvarice i njenih novih suseda.

BEZ REZERVACIJE

Kate (Catherine Zeta-Jones) je vrhunski šef kuhinje koja vodi otmeni restoran na Menhetnu. Ona je čvrsta i jaka žena od koje se saradnici plaše, a njen perfekcionizam biće testiran kada u restoran stigne još jedna kulinarska zvezda – Nick (Aaron Eckhart). On voli da sluša operu dok kuva i da zasmejava sve oko sebe, a iako je njegov pristup kulinarstvu, kao i životu, potpuno suprotan od Kateinog, hemija među njima je očigledna.

PAKLENA KUHINJA

Kuvar Adam Jones (Bradley Cooper) imao je sve – i sve je izgubio. Iako je kulinarska zvezda sa dve Michelinove zvezdice, došao je u situaciju da se bori za svoju kuhinju, ali i onu treću zvezdicu koja mu neprestano izmiče. Da bi ostvario svoj san moraće da pridobije one najbolje, uključujući i prelepu Helene (Sienna Miller). Ovo je emotivan i zanimljiv film o ljubavi i snazi koju nosi druga šansa.

VELIKO VEČE

Primo i Secondo su dva brata koja 50-tih godina odlučuju da napuste Italiju i da otvore autentičan restoran u Nju Džersiju. Dok je Primo talentovan, ali razdražljiv kuvar, Secondo je smireni vođa koji pokušava da održi finansijsku stabilnost restorana. Kada vlasnik obližnjeg lokala, u želji da im pomogne, pozove prijatelja koji je džez zvezda da nastupi u njihovom restoranu, Primo počinje da priprema svoje remek-delo, gozbu života, za bratovljevo veliko veče…

KLOPA, PIĆE, ČOVEK, ŽENA

Vrhunski kuvar, Zhu, dugogodišnji je udovac koji s ljubavlju sprema velike nedeljne večere za svoje tri ćerke koje te oborke smatraju previše tradicionalnim. Međutim, uspešna direktorka u avio-kompaniji, Jia Kian potajno voli tradicionalnu kuhinju i volela bi da postane vrhunski kuvar kao njen otac, samo da joj je to dozvoljeno. Njena starija sestra, Jia Zhen, neudata je i cinična prema muškarcima, međutim, kada se zaljubljuje u odbojkaškog trenera počinje otvoreno da mu se udvara. Najmlađa ćerka, Jia Ning, studira i radi u fast foodu, ali će zbog brojnih seksualnih avantura ostati trudna. Kako film odmiče, lični odnosi između oca, ćerki i njihovih simpatija neočekivano se menjaju.

ČOKOLADA

Krajem pedesetih godina, miran Francuski gradić biće protresen iz temelja kada misteriozna Vianne Rocher (Juliette Binoche) otvori prodavnicu čokolade za vreme Uskršnjeg posta. Žena koja provodi život seleći se po svetu sa ćerkom Anouk i nudi poslastice onima koji žele da ih probaju, svima će biti trn u oku, a posebno konzervativnom gradolnačelniku, Grofu Reynaudu (Alfred Molina). Međutim, ona uspeva da stekne prijateljicu – temperamentnu staricu Armandu (Judi Dench), koja je poput nje, žena sa čvrstim stavovima i dignutim gardom, u strahu da ne bude povređena. Kako film odmiče dve žene nam postepeno otkrivaju da iza zidova koje su podigle leže iskrena emocija i brižnost.

ZAČIN LJUBAVI

Isabella (Penélope Cruz) je odlična kuvarica koja sa suprugom Toninhom (Murilo Benício) vodi restoran na severu Brazila. Međutim, njihova burna ljubav biva okončana kada glavna junakinja uhvati muža u preljuvi. Besna zbog njegovog neverstva odlučuje da spakuje kofere i ode u SAD, gde će brzo izgraditi zavidnu karijeru. Dok se oko nje vrti veliki broj muških obožavatelja, suprug Toninho polazi na put da je traži.

AMERIKANKA U TOKIJU

Kako bi bila sa svojim dečkom Ethanom (Gabriel Mann), koji je dobio posao u Tokiju, Abby (Brittany Murphy) odlučuje da napusti Ameriku i da se preseli u daleki Japan. Međutim, Ethan ubrzo odlazi na duži poslovni put u Osaku i prekida njihovu vezu. Potresena Abby odlazi u restoran, u kojem upoznaje vlasnika Maezumija (Toshiyuki Nishida) i njegovu suprugu Reiko (Kimiko Yo), koji joj kao utehu serviraju ramen supu. Već sledećeg dana vraća se u restoran i nudi pomoć vlasnicima koji joj daju posao, što je dovodi do teškog iskušenja ovladavanja majstorstvom pripremanja ovog specijaliteta.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: IMDb

Podeli

Scroll to Top