Maskne su postale naša realnost, a ovo su koraci koji su vam potrebni da ih držite na odstojanju

Dok smo na početku 2020. godine mislili da će se vodeći beauty trendovi vrteti oko proizvoda koji pružaju sjaj koži, brow up tretmana za obrve i sastojaka poput traneksaminske kiseline, stvarnost nas je demantovala. Od marta do maja uglavnom smo bili posvećeni istraživanju uradi sam tretmana dok je poslednjih meseci najčešće pominjanji termin u svetu nege kože – maskne. Reč je aknama i drugim upalnim procesima na koži koji nastaju kao posledica nošenja zaštitnih maski, a javljaju se na bradi i iznad usana. I dok će onima koji se nisu suočili s ovim problemom možda maskne zvučati kao marketinški trik, kojim se služe velike kompanije ne bi li prodale svoje proizvode, osobe koje su se suočile s masknama znaju da su one stvarne i da predstavljaju jedan od najupornijih kožnih problema.

@leoniehanne

ZAŠTO NOŠENJE MASKI IZAZIVA POJAVU UPALNIH PROCESA NA KOŽI?

Glavni razlog nastanka maskni svodi se na kombinaciju trenja, znoja i nakupljanje bakterija. Kada su pore na koži izložene ovim uticajima, dolazi do pojave upalnih procesa. Toplo ili vlažno okruženja dodatno doprinosi razvoju bakterija, a što duže nosite masku, to će one imati više vremena da naprave haos na vašem licu.

@vbiancav

DA LI MOŽEMO SPREČITI NASTANAK MASKNI?

Postoje osobe koje imaju veće predispozicije da se suoče s ovim problemom od drugih. Oni koji već imaju akne verovatno će primetiti da su upalni procesi postali intenzivniji, a slično tome, mnogo je veća verovatnoća da će se s masknama suoiti osobe koje čitav radni dan provode s maskom na licu od onih koji je nose sporadično. Mada ne postoje koraci koje možemo da preduzmemo da potpuno iskornimo mogućnost njihovog nastanka, postoji niz mera koje nam mogu pomoći da smanjimo šansu za njihovu pojavu ili da ih držimo pod kontrolom ukoliko već postoje.
Najvažnija stvar koju bi trebalo da uradite jeste da se pobrinete da maska koju nosite uvek bude čista. Ukoliko koristite masku od tkanine, perite je svake večeri, a ako upotrebljavate maske za jednokratnu upotrebu, menjajte ih nekoliko puta u toku dana. Drugi korak je temeljno čišćenje lica i ujtru i uveče. Najbolje je da birate preparate koji sadrže salicilnu kiselinu jer će oni najefikasnije očistiti pore.

La Roche-Posay Effaclar micro-peeling purifying gel za čišćenje kože

Vichy Normaderm losion za čišćenje lica i sužavanje pora

Nekoliko puta tokom dana, skinite masku i naprskajte taj deo lica sprejem s antiseptičkim dejstvom koji će eliminisati bakterije. Takođe, masku možete naprskati proizvodom na bazi salicilne kiseline i sačekati nekoliko trenutaka da se osuši, a potom je stavite na lice. I za kraj, razmislite o kupovini svilene maske za lice. Dok određene tkanine mogu uzrokovati abraziju i trenje, što je jedan od glavnih razloga nastanka akni, svila proizvodi najmanje trenja i smanjuje rizik od mikrooštećenja na koži.

Hansaplast antibakterijski sprej za čišćenje kože

Octenisept sprej za dezinfekciju kože i sluzokože

Murad Clarifying sprej za telo

Maruška maska za lice od svile

KAKO DA TRETIRAMO MASKNE?

Kada se već pojave, sa masknama bi trebalo postupati slično kao i sa bilo kojim drugim upalnim procesom na koži. Proizvodi na bazi BHA kiselina, a pre svega salicilne, uvek su dobro rešenje, kao i svi drugi efikasni tretmani koji suzbijaju akne. Za hidrataciju kože koristite proizvode koji sadrže mandelinsku kiselinu ili polihidroksi kiseline, a od pomoći će svakako biti i maske od gline.

The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA

Kiehl’s Breakout Control Targeted Blemish Spot tretman

L’oreal Paris Pure Clay Anti-Blemish maska

Naslovna fotografija: @tayhage
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top