Na svakih 30 sekundi proda se po jedna bočica ovog kultnog parfema, a mi smo istražili zašto

U svetu parfema postoji vrsta inicijacije kroz koju prolazi svaka žena, a to je trenutak kada kupi/dobije svoju prvu bočicu Chanel parfema. Ovaj događaj uglavnom se poistovećuje s ulaskom u svet odraslih, a mada su nam danas na raspolaganju čitava Chance edicija, kao i Mademoiselle i Gabrielle parfemi, većina se i dalje odlučuje za kultni Chanel 5, koji već čitav vek ne silazi s liste najprodavanijih mirisnih kompozicija. Statistički podaci pokazuju da se na svakih 30 sekundi u svetu proda po jedna bočica Chanel 5 parfema, a da bismo dešifrovali zbog čega je ovaj miris toliko privlačan moramo da se vratimo u 1921. godinu, kada je nastao.
Reč je prvom parfemu čuvene Coco Chanel, koja je pre tačno 100 godina angažovala tada čuvenog ruskog parfimera Ernesta Beauxa s jednim zahtevom – da stvori parfem koji miriše na ženu, a ne na baštu. Ako vam kažemo da su se u to vreme mirisi sastojali od jedne ili najviše dve jednostavne note, uglavnom cvetne, onda će vam biti jasno kakvu je viziju imala čuvene dizajnerka. Žena, koja je uvek bila ispred svog vremena, želela je da njen parfem bude kompleksan i zavodljiv poput male crne haljine.
Za Beauxa je ovo bio najveći izazov u karijeri. Svorio je buket od 80 mirisa, čije su se dragocene note, prvi put u istoriji, mešale s aldehidima (ljudski miris prijatnih tonova), u savršeno isbalansiranim proporcijama. To je bio i trenutak kada je svet parfema ušao u moderno doba i postao poligon za kreativno kombinovanje najrazličijih nota.

@ladyaddict

Međutim, nije samo kompozicija ovog parfema bila revolucionarna, granice su pomerene i kada je reč o nazivu. Umesto poetičnog imena karakterističnog za to vreme, Coco se odlučila za jednostavnost. Još uvek se ne zna zašto baš Chanel 5. S jedne strane postoji priča da je taj parfem bio peti uzorak koji je Beaux predstavio čuvenoj kreatorki, dok drugi veruju da je to bio njen srećan broj. U skladu s nazivom, Chanel 5 predstavljen je 5. avgusta 1921. u 5 sati popodne.
Parfem je preko noći postao najprodavaniji na svetu, a njegovoj dodatnoj popularnosti doprinele su slavne žene koje su ga obožavale. Izjava Marilyn Monroe da na spavanje odlazi s nekoliko kapljica Chanela 5 odavno je ušla u legendu, a zanimljivo je da i danas ima veliku armiju obožavatelja među slavnim ženama. Victoria Beckham, Rosie Huntington-Whiteley, Eva Mendes, Nicole Kidman, Jessica Alba, Claudia Schiffer i Celine Dion samo su neke od fanova. Čuvena francuska glumica Catherine Deneuve bila je zaštitno lice dok je danas tu ulogu preuzela njena mlađa koleginica Marion Cotillard.

@eleanorpendleton

Pored impresivne liste fanova, kultni status Chanel 5 duguje nesumljivom kvalitetu mirisne kompozicije. U pitanju je vrlo sofisticitana mešavina pomenutih aldehida i cveća – uključujući ružu, ylang-ylang, jasmin, đurđevak i iris, a čitava priča začinjena je toplim notama vetrivera, sandalovine, vanile, ambera i pačulija. Ipak, ovaj parfem najposebnijim čini činjenica da na svakoj koži različito miriše.
Sto godina kasnije, pored originalnih Chanel No. 5 Parfuma i Chanel No. 5 Eau de Parfuma, brend je 2016. lansirao Chanel No. 5 L’Eau Eau de Toilette, koji sadrži i note citrusa te je nešto svežiji i manje dekadentan od svojih prethodnika. Tu je i Chanel No. 5 Eau Première, u kom su izostavljene drvenaste note i zamenjene tonovima mošusa i vanile, zbog čega je vrlo ženstven i koketan. U korak s današnjim trendovima, Chanel 5 linija obuhvata i mleka za telo, gelove za tuširanje, sprejeve za kosu i telo, kreme…
Da li bismo preporučili ovaj parfem onima koji nisu imali priliku da ga probaju? Odgovor je svakako potvrdan, ali samo pod uslovom da ga koristite. Ovo nije miris koji bi trebalo da sakuplja prašinu na vašem toaletnom stočiću, mada nije ni parfem za svaki dan. Ovo je kompozicija koja se koristi u prilikama kada želite da se osećate posebno. Ako niste sigurni da li vam je potreban, dobra opcija je da prvo isprobate neki od drugih proizvoda iz Chanel 5 edicije.

Chanel No. 5 Eau de Parfum

Chanel No. 5 Parfum

Chanel No. 5 L’Eau Eau de Toilette

Chanel No. 5 Eau Première Spray

Chanel No. 5 L’Eau All-Over Spray

Chanel No. 5 Eau de Toilette Spray

Chanel No. 5 Eau de Parfum Purse Spray (3 x 20ml)

Chanel No. 5 L’Eau Purse Spray (3 x 20ml)

Chanel No. 5 Eau Première Purse Spray (3 x 20ml)

Chanel No. 5 The Bath Soap

Chanel No. 5 The Body Lotion

Chanel No. 5 L’Eau On Hand Cream

Chanel No.5 The Bath Gel

Chanel No. 5 The Body Cream

Chanel No. 5 The Deodorant

Chanel No. 5 The Hair Mist

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @_hollyt
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top