Ove namirnice dobre su za vašu kožu podjednako kao za zdravlje

Negovana koža koja ima zdrav sjaj jedan je od najvećih beauty imperativa u poslednjih nekoliko godina. Da bismo postigli ovaj cilj neretko smo spremni da u svoj režim nege uvedemo niz proizvoda – od čištača i preparata za hidrataciju do razčičitih vrsta seruma koji deluju na specifične probleme sa kojima se suočavamo. Međutim, iako je mudro izgrađena beauty rutina neophodna za zdravu i blistavu kožu, nekada nije dovoljna.
Verujemo da ste mnogo puta čuli da nega kože počinje iznutra i da je za njen izgled nekada važnije kako se hranimo nego koje preparate koristimo. Za to postoji logično objašnjenje – primarna funkcija jetre je detoksikacija, a u slučajevima kad jedemo nezdravu hranu ona radi usporeno jer nije u stanju da obradi sve štetne materije. U takvim situacijama, toksini se filtriraju kroz druge organe, kao što je koža, i izazivaju pojavu akni, osipa, dermatitisa, natečenosti i drugih oboljenja. Zbog toga je nekada sasvim dovoljno da se odreknemo određene grupe namirnica pa da rešimo i najuporniji kožni problem.
O namirnicama koje bi trebalo da izbegavate ako se suočavate sa nekim od najčešćih problema već smo vam pisali, a ovog puta u našem fokusu je hrana koja ima niz benefita za kožu. U pitanju su namirnice bogate vitaminima, pre svega A, B, C i E, dobrim mastima i probioticima. Nastavite da skrolujete.

ZELENO LISNATO POVRĆE
Mnogo puta smo vam pisali o tome koliko je zeleno lisnato povrće dobro za zdravlje, a podjednako je dobro i za kožu. Ovo povrće bogato je vitaminom C, koji je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidanata, zatim vitaminom A, koji je važan za hidrataciju kože, kao i vitaminom E, čija je uloga u borbi protiv upalnih procesa odavno poznata. Osim toga, zeleno lisnato povrće podstiče prirodnu detoksikaciju organizma, što se opet odražava na opšte stanje kože. Zato već uz naredni obrok obavezno uključite zelenu salatu, spanać, kelj, blitvu ili bilo koje drugo povrće iz ove grupe.

CVEKLA
Cvekla je bogata vitaminom C, zatim vitaminima B grupe i beta-karotenom, koji poboljšavaju funkcionisanje jetre i žučne kese i tako podstiču izbacivanje toksina iz organizma. Sve to, između ostalog, ima za posledicu zdravu kožu i blistav ten. Dodatni bonus je to što sadrži i vlakna koja podstiču varenje.

FERMENTISANA HRANA
Fermentisana hrana bogata je probioticima, koji su najvažniji za varenje hrane. Kada ne unosimo dovoljno probiotika narušava se mikrobiom creva što izaziva niz problema sa kožom, a prvenstveno pojavu upalnih procesa. Zbog toga je važno da u ishranu uključite što više namirnica koje prirodno sadrže probiotike, kao što su miso, kiseli kupus, turšija i brojna druga fermentisana hrana.

MASNA RIBA
Losos, sardina, skuša i druge masne ribe imaju niz benefita za kožu jer sadrže proteine i esencijalne masne kiseline koje ojačavaju naš epiderm. Pored toga, bogate su selenom i omega-3 masnim kiselinama te hidriraju kožu iznutra.

KURKUMA
Ovaj začin sadrži brojne hranljive sastojke, poput antioksidanata, antiinflamatornih jedinjenja i fitonutritijenata koji su odlični u brobi sa raznim upalama. Takođe, imaju i značajnu funkciju u procesu prirodne detoksikacije organizma, pa zato razmislite o tome da dodate kurkumu u jela ili napitke koje pripremate.

ZELENI ČAJ
Verujemo da ste mnogo puta do sada slušali o tome koliko je zeleni čaj dobar, kako za kožu tako i za celokupno zdravlje. Ova namirnica bogata je vitaminima A, B1, B2, B3, C, E i K, koji u sprezi sa kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, fluorom i fitohemijskim komponentama ojačavaju čitav organizam. Kada je reč o koži, zeleni čaj deluje pre svega protivupalno i umirujuće, a štiti je i od brojnih agresova iz spoljne okoline.

BOBIČASTO VOĆE
Jagode, maline, kupine, brusnice i ribizla izuzetno su bogate antioksidantima, koji štite kožu od različitih oštećenja, zatim vitaminima C, E i B, kao i vlaknima koja podstiču dobro varenje.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @sarahs_day
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top