Ako volite dokumentarce o slavnim ličnostima, ovih 10 filmova trebalo bi da se nađu na vašoj „must watch“ listi

Postoji nešto privlačno u dokumentarnim filmovima zbog čega ovaj sadržaj uvek pratimo sa većom pažnjom i ozbiljnošću i dajemo mu veću vrednost. Ako pitate psihologe, oni će vam reći da je razlog tome to što se lakše identifikujemo sa junacima kada znamo da su oni stvarno postojali i da su im se zapleti prikazani u filmu zaista dogodili. Posebnu kategoriju u ovom žanru predstavljaju dokumentarci o slavnim ličnostima koji nam daju uvid u intimu osoba koje smo do tada poznavali samo kroz njihov kreativni rad i članke iz novina. Po pravilu su zabavni i emotivni, a između ostalog, daju nam priliku da upoznamo pop kulturu iz ugla glavnih aktera.
Ukoliko volite ovaj žanr, u nastavku smo vam pripremili listu najboljih filmova snimljenih poslednjih godina.

Selena Gomez: My Mind & Me

Film koji imao premijeru krajem prošle godine dobio je odlične kritike, prvenstveno zbog iskrenosti pevačice koja je otvoreno govorila o najtežim životnim trenucima. U ostvarenju je prikazan šestogodišnji period tokom kojeg su Seleni dijagnostikovani lupus, zbog čega je morala da ide na transplataciju bubrega, ali i bipolarni poremećaj. U istom periodu raskinula je i dugogodišnju vezu sa Justinom Bieberom, a zbog lošeg mentalnog stanja morala je završi turneju Revival pre vremena.

Britney Vs. Spears

Ovaj film samo je jedan u seriji od četiri dokumentaraca koji su se bavili temom starateljstva nad pop zvezdom, pod kojim je bila od 2008. do 2021. godine. Inače, smatra se da je sud upravo pod pritiskom ovih filmova i pokreta #FreeBritney oslobodio pevačicu od dugogodišnjeg starateljstva. Britney vs. Spears ubedljivo je najbolje obradio pomenutu temu, a iako je novinarka Jenny Eliscu, koja je i koautorka dokumentarca, na sve načine pokušavala da dobije intervju od pevačice, to joj na kraju nije pošlo zarukom.

 Gaga: Five Foot Two

Okosnica ovog filma su pripreme petog studijskog albuma pevačice – Joanne, kao i njenog čuvenog nastupa na Super Bowlu. Međutim, imamo priliku da vidimo i godinu dana Gaginog života iza scene, tokom kojih se suočavala sa ogromnim bolom izazvanim pojavom fibromialgije. Pevačica i glumica pokazala je i kako izgleda njen život kod kuće, a govorila je i o svom sukobu sa Madonnom.

Amy

Amy sadrži do sada neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njenim rečima. Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. jula 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talenat koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pesme i pevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njenom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspeha i nestandardnog načina života pod lupom medija potpuno emotivno raspala.

Jennifer Lopez: Halftime

Ovaj film daje nam zabavan insajderski uvid u život pevačice iz Bronksa, koja je sa 18 godina napustila dom u želji da sledi svoje snove, a tokom karijere je prodala više od 75 miliona nosača zvuka i glumila u oko 40 velikih filmova. Halftime poseban fokus stavlja na njen nastup na poluvremenu Super Bowla, kao i na snimaje filma Hustlers.

Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain

Vest da je američki kuvar Anthony Bourdain 2018. godine izvršio samoubistvo u Francuskoj, gde je boravio zbog snimanja svoje emisije, šokirala je čitav svet, a ovaj film pokušava da dokuči zbog čega je oduzeo sebi život. Dokumentarac iz 2021. dobio je odlične kritike, ali je izazvao i brojne kontroverze zbog upotrebe veštačke inteligencije koja je oponašala glas slavnog kuvara u nekim segmentima filma.
Roadrunner nam otkriva da je Anthony bio harizmatičan i vredan, ali i ćudljiv i sklon opsesivnom ponašanju. Pre nego što je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom, bio je zavisnik od heroina, a njegovi prijatelji tvrde da je kasnije tu zavisnost zamenio zavisnošću od rada. Upravo zbog posla propala su dva njegova braka, a pred kraj života bio je u vezi sa glumicom Asijom Argento.

Pamela, a Love Story

Intimna priča žene koja je bila jedan od najvećih seks simbola 90-tih godina govori o njenom usponu od devojke iz malog grada do svetski poznate glumice, aktivistkinje i majke dvojice sinova. Film nam kroz intervjue sa Pamelom, video arhivu i dnevnike, između ostalog, daje uvid u njene romanse i skandal koji je nastao nakon objavljivanja njenog privatnog snimka.

Homecoming: A Film By Beyoncé

Osim što je glavna junakinja, Beyoncé potpisuje i scenario, režiju i produkciju za ovaj film, koji je dobio je Grammy za najbolji muzički film, kao i priznanje na IDA festivalu za najbolji dokumentarac. Inače, mnogi kritičari se slažu da je u pitanju jedan od najboljih koncertnih filmova svih vremena. Dokumentarac prati pripremu njenog nastupa na festivalu Coachella 2018. godine, a nakon premijere, Beyoncé je izdala live album Homecoming: The Live Album.

This is Paris

Dokumentarac o životu Paris Hilton prikazuje mnoge do sada nepoznate detalje iz njenog života, poput emocionalnog, verbalnog i fizičkog nasilja kroz koje je prolazila tokom boravka u različitim internatima, ali se osvrće i na neke skandale, poput njenog hapšenja. Osim Paris, u filmu govore i mnogi članovi njene porodice i prijatelji, a autorka ovog ostvarenja, Alexandra Dean, izjavila je da ima veliku poštovanje za ovu plavušu, pre svega zbog činjenice da poseduje imperiju vrednu milijardu dolara, koju vodi gotovo samostalno.

Miss Americana

Miss Americana prati život Taylor Swift od njene turneje Reputation Stadium (2018) do objave albuma Lover (2019), a ovaj period smatra se ključnim u njenoj karijeri. Film je dobio sjajne kritike i proglšen je za jedan od najboljih dokumentaraca svih vremena, a pevačica je prvi put govorila o temama koje je izbegavala tokom intervjua, kao što su njeni problemi sa poremećajem u ishrani, borbi njene majke sa opakom bolešću, zatim o toksičnoj internet kulturi i medijskom pritisku sa kojim se suočavala tokom suđenja za seksualni napad. Ona u filmu prvi put iznosi i svoje političke stavove, uključujući i podršku LGBTQ+ zajednici.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @annelauremais
Foto: Instagram, IMDb

Podeli

Scroll to Top