Najbolji filmovi i serije koje smo gledali u proteklih 12 meseci

Godina 2021. ušla je u svoje veliko finale što znači da je pravi trenutak za njenu rekapitulaciju. Ako je uporedimo sa prošlom godinom, složićemo se da smo je proveli u lepšoj atmosferi i sa većom dozom optimizma. Tome su svakako doprineli brojni festivali, kako domaći tako i strani, povratak u bioskope i svakako odlične ponude sadržaja na streaming platformama. Tokom poslednjih nekoliko meseci svedočili smo pravoj maloj renesansi filmskog i serijskog programa, a iako su streaming servisi zacementirali svoj položaj najjačeg izvora vizualnog entertainmenta, pune bioskospske dvorane podsetile su nas da određeni naslovi nisu stvoreni za gledanje kod kuće. Ukoliko ste neke zanimljive filmove ili serije propustili, predstojeći praznici odlična su prilika da nadoknadite gradivo, a mi vam u nastavku donosimo pregled najboljih premijera iz 2021. O nekima smo vam već pisali, neke vam prvi put predstavljamo, ali smo sigurni da je svaki od naslova sa naše liste vredan vaše pažnje.

FILMOVI

MOĆ PSA

Povratnički film čuvene rediteljke Jane Campion trenutno je jedan od najvećih kandidata za Oskara. Glavnu ulogu igra genijalni Benedict Cumberbatch koji glumi Phila, nasilnog i brutalnog muškarca koji određuje sva pravila igre na ranču u Montani na kojem živi sa bratom Georgeom (Jesse Plemons) koji je njegova sušta suprotnost. U njihov život ulaze udovica, Rose (Kirsten Dunst) i njen sin Peter (Kodi Smith-McPhee) koji takođe postaju žrtve Philove okrutnosti. Međutim, Georgeu se dopadaju. On se zaljubljuje u Rose, a Petera prihvata kao sina.

DRIVE MY CAR

Film Dry My Car osvojio je tri nagrade na festivalu u Kanu, a bazira se na zbirci kratkih priča Men Without Women jednog od najpoznatijih japanskih autora, Harukija Murakamija. U pitanju je road drama koja prati muškarca Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima) koji dve godine nakon smrti supruge dobija ponudu da režira predstavu u Hirošimi. Tamo upoznaje mladu Misaki (Toko Miura) koja mu postaje šofer, a kako se premijera približava, tenzije rastu, u sve se upliće i osoba iz prošlosti njegove žene, a Yusuke mora da se suoči sa brojnim misterijama koje je njegova supruga ostavila iza sebe.

LICORICE PIZZA

Jedno od najvećih filmskih iznenađenja godine, indie film kojem je malo ko predviđao veliku popularnost. Priča o atipičnoj romansi smeštena je u Los Anđeles, sedamdesetih godina, a sve se vrti oko dvadesetpetogodišnje asistentkinje Alane Kane (Alana Haim) i deset godina mlađeg glumcaGaryja Valentina (Cooper Hoffman). Oni zajedno odrastaju i zaljubljuju se dok navigiraju između spoznavanja sebe i očekivanja drugih.

BELFAST

Radnja ovog višeslojnog filma primarno se vrti oko odrastanja malog Buddyja (Jude Hill) za vreme sukoba i nasilnih događaja u Severnoj Irskoj, tačnije u Belfastu. Njegov otac Dornan prinuđen je da otputuje u Englesku zbog posla dok majka zbog toga gotovo sama podiže decu. Bračni par prinuđen je da donese odluku da li će se njihova porodica preseliti u Englesku ili će ostati u Belfastu, a sve se dešava tokom haosa koji vlada u njihovoj sredini. Međutim, bez obzira na okolnosti, glavni junak proživljava sve one šarmantne trenutke detinjstva.

PRIČA SA ZAPADNE STRANE

Prvi mjuzikl Stevena Spielberga zapravo je rimejk čuvenog klasika koji se bazira na Shakespeareovom Romeu i Juliji. Radnja se vrti oko dve suparničke bande na ulicama Njujorka. Jedni su Jetsi, italijansko-američkog porekla, a drugi Sharksi, portorikanski imigranti. U jeku rivalstva, vođa Sharska Bernardo (David Alvarez) i vođa Jetsa Jeff (Mike Faist) planiraju susret, ali kad se Riffov najbolji prijatelj Tony (Ansel Elgort) i Bernardova sestra Maria (Rachel Zegler) upoznaju i zaljube, situacija izmiče kontroli.

SERIJE

MARE OF EASTTOWN

Jedna od najuspešnijih serija donela je Kate Winslet nagradu Zlatni globus, ali postoji još mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da je pogledate. Slavna glumica je u ulozi detektivke Mare koja mora da otrkije kako se dogodio jeziv slučaj koji je potresao čitavo mesto. Međutim, ona ima problematičan odnos sa detektivom sa kojim radi na slučaju, a prate je i brojne tragedije iz prošlosti i obaveze iz sadašnjosti. Ona živi sa majkom, ćerkom koja je tinejdžerka i unukom zbog čega ne može u potpunosti da se posveti rešavanju slučaja, a zanimljivo je da i ostali meštani koji se pojavljuju u seriji imaju podjednako intrigantne sudbine. Upravo zbog tog mozaika zanimljivih likova, ova serija mnogo je više od običnog trilera.

ONLY MURDERS IN THE BUILDING

Nova serija Steva Martina, u kojoj osim njega, glavne uloge tumače i Selena Gomez i Martin Short podjednako je dobro ocenjena i od strane publike i od strane kritike. Oni su u seriji Charles, Mabel i Oliver, a žive u velepnoj zgradi Arconia gde će im se životi sasvim slučajno isprepletati u trenutku kada se u zgradi desi ubistvo za koje je policija procenila da je suicid. Ipak, njih troje počinju da prate tragove ubeđeni da je policija pogrešila, a lansiraju i true-crime podkast – Only Murders in the Building u kojem istražuju šta se desilo. Međutim, svako od njih ima specifičnu prošlost, koju pokušava da sakrije.

I TEK TAKO…

Mada su dešavanja u prvoj i drugoj epizodi novog poglavlja serije Seks i grad mnoge razičarala, činjenica je da je ovo jedna od najboljih serija iz 2021. godine, i svakako najisčekivanija. Radnja se i dalje fokusira na prijateljstvo Carrie (Sarah Jessica Parker), Mirandu (Cynthia Nixon) i Charlotte (Kristin Davis), koje se svakodnevno suočavaju s nizom izazova pokušavajući da pronađu balans. Život koji danas vode, kada su već ušle u svoje pedesete, bitno se razlikuje od onog koji su živele kada su bile u tridesetim godinama, a na njihova svakodnevica bitno se promenila i usled pojave društvenih mreža, ali i pandemije korona virusa.

NINE PERFECT STRANGERS

Svaka serija s Nicole Kindman u glavnoj ulozi postaje naslov o kome svi pričaju (setimo se samo Nevinih malih laži ili Sloma), pa se ništa manje ne očekuje ni od ove. Nine Perfect Strangers inspirisana je istoimenim romanom Liane Moriaty, a radnja se odvija u sumnjivom wellness resortu koji vodi Masha (Kidman). U njega stiže devetero gostiju s različitim životnim pričama, ali s istom željom – da se opuste i da po povratku kući krenu ispočetka. Masha im obećava da će im se životi potpuno promeniti, ali pitanje je na koji način?

IT’S A SIN

Ovo je jedna od prvih izvrsnih serija iz 2021. koja je objavljena još u januaru. Smeštena je u osamdesete godine, u Londonu, i bavi se pravom malom epidemijom HIV-a koja je tada vladala svetom. U centru pažnje je grupa osamnaestogodišnjaka, prijatelja koji se iz svoje sredine sele u veliki London i započinju novi period života. Međutim, istovremeno se Evropom šire vesti o smrtonosnoj bolesti u SAD-u koja uglavnom napada homoseksualce.

RESERVATION DOGS

Duhovita i intrigantna serija prati četiri tinejdžera koji žive u ruralnoj Oklahomi i sanjaju o životu u Kaliforniji. Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Elora (Kawennahere Devery Jacobs), Willie (Paulina Alexis) i Cheese (Lane Factor) znaju da im je za beg iz sredine potreban novac, a do njega pokušavaju da dođu obavljajući niz manjih zločina u naselju u kojem žive. Paralelno im se događa niz urnebesnih (ne)prilika što je i glavni razlog zbog čega se ova serija našla među najinteresantnije novitete godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @alina_stony
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top