INJournal preporuka: 5 preparata koji daju vidljive rezultate u borbi protiv strija

Strije su definitivno jedan od najrasprostranjenijih kožnih problema, a svaki dermatolog će se složiti da su zapravo prirodni deo kože i svedočanstvo o promenama kroz koje prolazimo tokom života. One su vrsta ožiljaka koji se javljaju kada se određena područja kože brzo šire ili skupljaju. Ova iznenadna promena oštećuje strukturna vlakna kože, kolagen i elastin, pa tokom procesa zarastanja nastaju krivudave linije, odnosno strije. Sama reč strije izvedena je iz latinske reči striae, koja u bukvalnom prevodu znači brazda. Dele se na striae rubrae – tek nastale strije, koje su crvene i blago povišene. Ovo crvenilo vremenom bledi i strije postaju bele i naborane, a stručno se nazivaju striae albae. Strije nastale tokom trudnoće zovu se i striae gravidarum, ali se ne razlikuju od bilo koje druge vrste.
Prve strije uglavnom dobijamo tokom puberteta kada naglo rastemo i menjamo težinu, a zatim i za vreme trudnoće. Kasnije tokom života, uglavnom nastaju ako se za kratko vreme ugojimo ili smršamo jer svaka nagla promena težine dovodi do pojave strija. Svakako, genetetika ima važnu ulogu u tome da li ćete usled ovih promena dobiti svega nekoliko linija ili će određene regije na vašem telu biti potpuno prekrivene strijama.

Možemo li sprečiti pojavu strija?

Nažalost, ne postoji način da u potpunosti izbegnete nastatak strija, ali svakako da možete da utičete na njihov intezitet. Za početak je najvažnije da održavate telesnu težinu, odnosno da se potrudite da se nikada naglo ne gojite ili mršavite. Druga bitna stavka je optimalna hidratacija kože, a među sastojcima koji preventivno deluju na strije, najučinkovitijim su se pokazali vitamini A i E (prvi podstiče proizvodnju kolagena i elastina, dok drugi hidrira i obnavlja kožu).

Šta možemo da preduzmemo da bi umanjili strije?

Kao što smo rekli, strije su vrsta ožiljaka i zapravo je nemoguće da ih potpuno izbrišemo, ali danas postoji niz tretmana i preparata koji daju značajne rezultate posebno kod tek nastalih i još uvek crvenih brazdica (striae rubrae). Među najefikasnijim su se pokazali laserski tretmani, hemijski piling, mikrodermoabrazija, ultrazvučni tretmani i radiofrekfencije, a kada je reč o preparatima najbolje rezultate daju oni koji sadrže optimalan procenat već pomenutih vitamina A i E. Mi smo u nastavku izdvojili neke od najboljih losiona i ulja koji zaista daju rezultate, ali ih je potrebno koristiti dva puta dnevno makar nekoliko meseci.

Bio-Oil – Skincare Body Oil

Ovo je definitivno jedan od najpopularnijih i najpovoljnijih proizvoda na našem tržištu. U pitanju je ulje koje se brzo upija u kožu, a klinički je dokazano da daje rezultate u borbi protiv strija, ali i drugih ožiljaka na koži. Sadrži vitamin E koji pomaže u održavanju zdravog izgleda kože, dok ulja kamilice i lavande imaju umirujuće i antiinflamatorno dejstvo.

Caudalie – Vinosculpt Lift & Firm Body Cream

Adut brenda Caudalie ciljano deluje i vidljivo učvršćuje, podiže i zateže kožu na stomaku, zadnjici, grudima i rukama, ali i umanjuje strije i celulit. Ključni sastojci ove kreme su polifenoli grožđa i ekstrakt irisa, koji učvršćuju i zatežu kožu i štite je od oštećenja nastalih usled dejstva slobodnih radikala. Zatim ulje semenki grožđa (bogato omega masnim kiselinama) čija je uloga da hrani kožu dok shea puter ima obnavljajuće dejstvo te vraća zdrav izgled koži.

Peter Thomas Roth – PRO Strength Stretch Mark Cream

Bogata formula dokazano umanjuje strije i intenzivno hidrira kožu. Sadrži patentirane sastojke: Regu®-Stretch za smanjenje širine, dužine i gustine strija; kao i Regestril™ koji sprečava pojavu novih strija. Krema je obogaćena i sa 5% kompleksa mlečne kiseline, zatim shea i kakao puterom, uljem avokada i ceramidom koji deluju na neujednačen ton i teksturu dok istovremeno hidriraju kožu.

Clarins – Body Partner Stretch Mark Cream

Krema sa ekskluzivnim PhytoStretch kompleksom umanjuje postojeće strije i sprečava pojavu novih. Obogaćena je glicerinskom kiselinom i uljem lešnika koji umiruju kožu i ublažavaju osećaj zatezanja dok pomenuti PhytoStetch kompleks vidljivo učvrščuje i zateže kožu. U pitanju je formule bez mirisa i boje koja je bezbedna za upotrebu i tokom trudnoće.

Augustinus Bader – The Body Cream

Višestruko nagrađivana krema sadrži patentirani TFC8® sastojak brenda koji obnavlja ćelije kože, a obogaćena je i prirodnim sastojcima koji hidriraju i umiruju kožu. U skladu sa tim, umanjuje strije, celulit i pigmentacije na koži. Intenzivno hidrira kožu i promoviše njenu zaštitnu funkciju dok istovremeno zaglađuje i poboljšava ton i teksturu kože.

Savet za kraj: Strije su ožiljno tkivo te usled izlaganja suncu postaju uočljivije. Zato uvek nanosite SPF preparate kada regiju sa strijama izlažete suncu.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @vivianhoorn
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top