Od rafinisanih šećera do alkohola, ovo su namirnice koje najviše štete vašoj koži
Svi smo mnogo puta čuli da nega kože počinje iznutra odnosno da način na koji se hranimo ima značajan uticaj na kvalitet naše kože, koja je direktan odraz zdravlja unutrašnjih organa, a pre svega jetre i sistema za varenje. Za to postiji i logično objašnjenje – primarna funkcija jetre je detoksikacija, a u slučajevima kad jedemo nezdravu hranu ona radi usporeno jer nije u stanju da obradi sve štetne materije. U takvim situacijama, toksini se filtriraju kroz druge organe, kao što je koža, i izazivaju pojavu akni, osipa, dermatitisa, natečenosti i drugih oboljenja. Zbog toga je nekada sasvim dovoljno da se odreknemo određene grupe namirnica pa da rešimo i najuporniji kožni problem, a čak iako ga ne eliminišemo u potpunosti, primetićemo značajan boljitak. Zato vam u nastavku otrkivamo listu namirnica koje izazivaju najveći broj neželjenih stanja na koži.
NAMIRNICE KOJE VAŠA KOŽA NE VOLI
RAFINISANI ŠEĆERI
Većina nutricionista će se složiti da torte, kolači, industrijske čokoladice, zatim beli hleb i različite vrste peciva, kao i testenina, najpogubnije utiču na našu kožu. Prilikom unošenja rafinisanih šećera, telo ispušta hromon insulin koji reguliše nivo šećera u krvi tako što transportuje šećer do svih ćelija u telu. Budući da se prerađeni šećer brzo vari, telo mora da ispusti velike količine insulina kako bi držalo korak s transportom šećera do ćelija. U ovakvim slučajevima insulin može da bude okidač za proizvodnju sebuma, ulja koje zatvara pore i formira bubuljice i mitisere.
Osim toga, prilikom varenja prerađenih šećera dolazi do procesa glikacije – molekuli glukoze vezuju se za molekule kolagena i razgrađuju ih pa koža postaje manje elastična, bora se i opušta. Rafinisani šećeri mogu da uzrokuju i pojave kao što su bledo lice, siv i umoran ten, kao i pojavu podočnjaka.
Najbolja zamena su prirodni zaslađivači poput meda, kokosovog šećera, javorovog i agava sirupa, koji imaju nizak glikemijski indeks i ne uzrokuju nagli porast šećera u krvi.
GLUTEN
Sve veći broj ljudi u savremenom svetu ima poteškoće s varenjem glutena čak iako ne boluju od celijakije. Naime, kada kroz hranu unesemo ovaj kompleksni protein, probavni sisten proizvodi zonulin čiji je zadatak formiranje čvrstih veza između ćelija u digestivnom traktu kako bi se sprečilo propuštanje štetnih materija iz hrane u krvotok. Iako je ovo dobra stvar, previše glutena može da uzrokuje previše zonulina što ima suprotan efekat. Kad štetne materije uđu u krvotok, telo aktivira imuni sistem što može uzrokovati brojne upalne procese u organizmu, pa i upalna stanja kože. Pored toga, poteškoće s varenjem glutena dovode i do oticanja lica, pojave crvenila na obrazima i pigmentacijskih fleka.
Gluten se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam, a najbolje ih je zameniti kokosovim i bademovim brašnom, integralnim pirinčem, kinoom i prosom.
MESNE PRERAĐEVINE
Mesne prerađevine sadrže visok procenat natrijuma koji uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, a samim tim dovodi do natečenosti i podbulosti lica, i isušuje kožu. Pored toga, postoji niz istraživanja koja su potvrdila da hrana koja sadrži natrijum nitrat, konzervans koji se dodaje brojnim industrijski prerađenim namirnicama, dovodi do razgradnje kolagena, odnosno do bržeg starenja kože.
Najbolja zamena za suhomesnate proizvode jeste meso iz organskog uzgoja koje ne sadrži so i natrijum nitrate, kao ni antibiotike i hormone, a bogato je omega 3 masnim kiselinama.
MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
Veliki broj odraslih ljudi ima intoleranciju na laktozu ili kozein zbog čega kod njih mleko i mlečni proizvodi uzrokuju pojavu akni, osipa i ekcema. Međutim, kod onih koji nemaju ovu vrstu intolerancije, isključivanje ove grupe namirnica iz ishrane nije opravdano, ali svakako bi trebalo obratiti pažnju na njihov kvalitet. Naime, najveći broj mlečnih proizvoda na tržištu napravljen je od mleka prepunog hormona, antibiotika, hemikalija i aktivatora rasta koji se nalaze u hrani životinja. Usled toga doprinose pojavi upalnih procesa na koži i rosacei. Najgori oblik mleka jeste obrano mleko jer mu se dodaju veštački proteini surutke i šećeri pa može da uzrokuje ozbiljnu pojavu akni. S druge strane, punomasno, organsko mleko i fermentisani proizvodi poput jogurta, kefira i mladog sira sadrže bakterije korisne za mikrobiom creva i ne prave probleme osobama koje nemaju netoleranciju na laktozu ili kazein. Oni koji imaju netoleranciju, kao zamenu mogu koristiti kokosovo i bademovo mleko, kao i mleko od ovsenih pahuljica.
ALKOHOL
Možda ste nekad čuli da je crveno vino bogato antioksidantima, ali svaki dermatolog će vam reći da bilo koje alkoholno piće deluje agresivno na kožu. Ukoliko pijete svega čašu ili dve vina svakog dana vrlo brzo ćete primetiti da vam je koža dehidrirana, ali i pojavu crvenila između obrva, oko nosa i na obrazima. Svi znamo i da alkoholna pića sadrže visok procenat šećera što znači da uzrokuju i pojavu akni i razgradnju kolagena, odnosno brže starenje kože. Svakako, ukoliko pijete s vremena na vreme, to ne bi trebalo da ostavi ozbiljnije posledice na vašu kožu, ali svakodnevna konzumacija alkohola, čak i u malim količinama, uzima danak.
Adekvatna zamena za ova pića ne postoji, ali važno je znati da koži najmanje štete providna pića, poput džina i votke, kao i crveno vino.
Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @chloelecareux
Foto: Instagram