Nekoliko sigurnih pokazatelja da nosite pogrešan tečni puder

Besprekoran ten cilj je svake žene, a u prilog tome govori i broj proizvoda za korigovanje izgleda kože lica koji su prisutni na tržištu. Tečne podloge obično obećavaju: savršeno prekrivanje svih nepravilnosti, neprimetno korigovanje, zdrav sjaj, glatku kožu, ujednačen ten, negujuće sastojke… Spisak bonusa je prično dug, pa se nekada pitamo da li je sve to uopšte moguće? Odgovor je potvrdan, ali samo pod uslovom da pronađemo tečni puder koji će zadovoljiti specifične potrebe naše kože.
Za početak je dobro znati da je odgovarajuća podloga baza svakog make-up looka. Ukoliko omanete s tečnim puderom čak i najsavršenije našminkane oči ili idealan odabir ruža za usne neće moći da popravi situaciju. Vaše lice izgledaće neuredno i to će biti prvi utisak koji ćete ostaviti. Nasuprot tome, uz pravi izbor podloge, eventualne make-up greške neće biti uočljive jer će vam lice blistati, a osim toga, kada imate savršen ten dovoljno će biti da nanesete samo malo rumenila, maskare i sjaja za usne.

@eleanorpendleton

Postoji nekoliko faktora koja moraju biti zadovoljena prilikom izbora odgovarajućeg pudera, a dva su najvažnija – boja i tekstura. S obzirom na to da boja tena nije ravnomerna na celom licu, prilikom izbora odgovarajuće nijanse potrebno je testirati puder na viličnoj kosti. Boja koja se podudara s bojom tena na tom delu lica je vaša boja. Kada je reč o teksturi, zlatno pravilo glasi da bi osobe sa suvom kožom trebalo da biraju hidrirajuće formule dok bi one s masnom i problematičnom trebalo da se odluče za pudere s mat završnicom. Međutim, iako teoriju manje-više svi znamo u praksi se često dešava da omanemo prilikom izbora tečne podloge, a proizvod koji nam se u parfimeriji ili drogeriji činio kao savršeno rešenje vrlo brzo se pokaže kao potpuni promašaj. Ako se suočavate s nekim od pokazatelja u nastavku, to je siguran znak da ste napravili loš izbor.

BOJA PUDERA
Prvi i najvažniji znak da nosite pogrešan puder jeste kada podloga jasno odudara od boje vašeg tena. Bilo da je reč o svetlijoj ili tamnijoj podlozi ona će izgledati neprirodno, a cilj tečnog pudera je da prekrije nesavršenosti i ujednači boju tena a ne da se, žargonski rečeno, vidi iz aviona. Zato uvek odvojite malo više vremana prilikom odabira odgovarajuće nijanse i nemojte zaboraviti da podton pudera treba da odgovara podtonu vaše kože. Ukoliko imate topao podton (vene na rukama su vam zelene ili maslinaste, a koža ima žućkast, narandžast ili maslinast ton) potrebni su vam puderi sa žutim podtonom. U suprotnom, ako su vam vene plavo-zelene, a koža rozikasta, to je siguran znak da imate hladan podton, pa vam treba podloga sa roze podtonom.

@beautylookbook

TEKSTRURA PUDERA
Kod osoba sa masnom kožom, jedan od najsigurnijih znakova da su izabrale puder pogrešne teksture jeste kada im lice prosijava već nakon dva ili tri sata, a nekada i brže. Međutim, bez obzira na to koji tip kože imate, postoji niz drugih pokazatelja da vam tekstura neodgovara. Ako vam puder klizi sa lica, odnosno kada se tečna podloga ne zadržava dugo na koži. Ukoliko vam proizvod naglašava pore, što se uglavnom dešava sa puderima sa potpunom prekrivnom moći, potražite neku drugu formulu ili pređite na laganije podloge. Takođe, ako vam se puder zavlači u tanke linije i bore i naglašava ih, potreban vam je drugi proizvod. Ovo je posebno bitno za žene u srednjim godinama koje bi trebalo da boraju hidrantne formule, a ne podloge koje će učiniti da njihova koža izgleda suvo i grubo.

REAKCIJA KOŽE
Određeni sastojci u puderu mogu da iritiraju kožu i dovedu do raznih neželjenih reakcija, a uglavnom do pojave bubuljica. Zato kada pređete na novu podlogu pratite kako će vaše lice reagovati u prvim danima. Ako vidite da vam se pojavljuju bubuljice prestanite da koristite taj puder jer je verovatno pun hemikalija koje ne prijaju vašoj kože i naneće vam mnogo više štete nego koristi.

@_constance_d

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @eleonarpendleton
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top