Pogledajte kako je bilo na otvaranju izložbe „Proces“ naše proslavljene dizajnerke Dragane Ognjenović

U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u subotu je svečano otvorena izložba Proces naše proslavljene dizajnerke Dragane Ognjenović. Višemedijsku instalaciju i performans otvorila je Anđelka Bojić, umetnica i profesorka FLU, koja je govorila o autorkinom načinu izražavanja kroz modu, a osvrnula se i na činjenicu da je završila studije slikarstva na Likovnoj akademiji, na kojoj je danas doktorant. U okviru performansa održana je i modna revija na kojoj su modeli nosili all black outfite, a događaj je izazvao ogromno interesovanje uprkos tome što su tog dana mnoge ulice u centru grada bile zatvorene. Kako u galeriji nije bilo mesta za sve zvanice, modeli su prošetali i Knez Mihailovom ulicom.

Inače, poetičke pretpostavke ovog umetničkog rada, u osvit četvrte industrijske revolucije, podstaknute su i inspirisane dostignućima, ali i apsurdima, gde su moda i umetnost premešteni u neki novi instant prostor. Svet industrije zabave, hiper-potrošačko društvo, teorija Matriksa, propaganda, iluzije bliskosti i masovnih komunikacija, digitalna tehnologija, 3D štampa i tehnologije proširene stvarnosti, menjaju odnos prema etabliranim temeljima etičkih i estetičkih postavki i granica umetnosti, nagoveštavajući promenu odnosa, kako prema umetnosti, dizajnu, muzici, tako i prema modi i proizvodima njihove simbioze.

Instalacija takođe, u metaforama, simulira tehnološki ambijent proizvodnje, u kome je posmatrač u prilici da vidi ekstrahovane procesne tačke nastajanja umetničkog dela, izmeštenog u javni izložbeni prostor.
Kroz prikaze artefakata, slika, odevnih predmeta na modelima, te uramljenih odevnih predmeta, konstrukcija (šnitova), još (ne)spojenih delova iz procesa nastajanja odevnog predmeta, krojnih slika, Dragana Ognjenović dekonstruiše neminovni, univerzalni proces nastajanja a time i konvergacije između mode, likovne, pozorišne, filmske, muzičke i ostalih grana umetnosti.

Umetnica otkriva međusobno podražavajuće prirode i tačke približavanja, doticanja, preklapanja, ali i oprečne medijske pozicije ovih umetnosti. Svi ovi elementi, uključujući i modele na kojima Dragana Ognjenović interveniše, u službi su utiska, da se kultura može posmatrati, kako po slikama (likovnoj umetnosti), tako i po odevnim predmetima, koji se koriste za umetničko, individualno ili kolektivno izražavanje.
Takođe, postupkom konstrukcije, od crteža do delova odevnog predmeta spojenih zanatskom veštinom, prikazanih kroz igrani žanr, moguće je pratiti prelazak mode u umetnički performans, delo na slikarskom platnu i obrnuto.
Poetička prethodnica ovog višemedijskog dela, jeste zagledavanje u nezaustavivi životni i umetnički proces, koji je nemoguće ukrotiti u arhaičnim poimanjima i barijerama, očekivanih umetničkih formi, te je jedan od ciljeva ovog rada, osvetljavanje novostvorenih umetničkih “proizvoda” u virtuelnom svetu nove industrijske revolucije.

Kombinovanjem različitih medija za stvaranje umetnosti, Dragana Ognjenović takođe, daje uvid u naše sposobnosti da prevaziđemo nametnute modele neautentičnosti i inercije, i da se u tom procesu povežemo sa originalnim i ekspresivnim u nama, onoga što jesmo, modnim simbolima koji su u službi vrednosnog prepoznavanja, i neophodne ljudske interakcije.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Kristina Lukić i Monika Pavlović

Podeli

Scroll to Top