Ovaj proizvod izaziva brojne kontroverze, a ipak ga koriste devojke sa zdravom i blistavom kožom

Kada su pre nekoliko godina popularizovani benefiti kokosovog ulja zavladala je totalna opsesija ovim proizvodom, koji su odjednom svi počeli da koriste za negu kože i kose, a nije izostala ni njegova upotreba u kuhinji. Malo šta je izazvalo toliku pomamu i opšte mišljenje da je u pitanju najbolja stvar za sve. Iako je priprema jela na kokosovom ulju apsolutno opravdana, a pokazalo se i kao savršena stvar za negu kose, u poslednje vreme pojavile su se brojne kontroverze oko toga da li koži može da nanese više štete nego koristi. Razlog za to je činjenica da je ovaj proizvod komedogen, pa najveći broj dermatologa ne preporučuje da ga u čistom obliku koristite za negu lica, naročito ako imate masnu i problematičnu kožu. Ipak mnoge beauty urednice, influenserke i showbizz zvezde tvrde da je upravo kokosovo ulje zaslužno za njihovu zdravu i negovanu kožu. Na dugačkoj listi žena s ovakvim stavom, nalaze se i Miranda Kerr i Emma Stone. Da li bi trebalo da im verujemo? Saznajte u nastavku.

Pre svega, postoje tri osnovana načina na koja možemo da koristimo ovu namirnicu – kao kremu za lice, sredstvo za skidanje šminke i čišćenje kože i umesto losiona za telo.

KAO KREMA ZA LICE

Kokosovo ulje bogato je laurinskom kiselinom – moćna masna kiselina s dokazanim antibakterijskim, antivirusnim, antifungalnim i protivupalnim dejstvom, zbog čega ima niz benefita za kožu. Ono jača kožnu barijeru što naše lice čini otpornijim na sva oštećenja, bilo da ona nastaju pod uticajem spoljnih agresora (zagađen vazduh, smog, UV zraci…), bilo zbog loših životnih navika poput pušenja, neredovnog sna, neuravnotežene ishrane… Ulje stvara zaštitni film na koži, čime joj omogućava da zadrži vlagu i čini je nežnom, mekom i sjajnom. Ipak, trebalo bi imati u vidu da ne hidrira te nije preporučljivo da se potpuno odreknete hidrantnih krema. Još jedna mana ovog ulja jeste njegova komedogena priroda zbog koje ima tendenciju da zatvori pore na licu. Upravo je to glavni razlog zašto su pojedine osobe s problematičnom kožom imale lošu reakciju na ovaj proizvod. S druge strane, zbog antibakterijskog i protivupalnog dejstva, kokosovo ulje ima i značajne benefite za kožu sklonu aknama, pa postoje i drugačija iskustva. Nije mali broj onih koji ističu da im je ono pomoglo da se reše bubiljica. Mišljenja su podeljena, kako među onima koji su ga koristili tako i među stručnjacima. Dok pojedine studije pokazuju da u eliminaciji akni može biti efikasnije od benzoil perodsida, dermatolozi ga uglavnom ne preporučuju.

Kako će vaša koža reagovati, ne možete znati ako ne probate. Najbolje je da to uradite tako što ćete odabrati malu regiju i da na njoj nanosite ovaj proizvod nekoliko dana, a na osnovu reakcije ćete znati da li bi trebalo da ga upotrebite na čitavom licu. Ukoliko se odlučite da koristite jednom dnevno kokosovo ulje umesto kreme za lice (preporučljivo je u večernjoj beauty rutini), potrebno je da izdvojite količinu veličine zrna graška i da je ravnomerno rasporedite na čistom i suvom licu.

UMESTO SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE KOŽE

Koliko su mišljenja o upotrebi kokosovog ulja za negu kože lica podeljena, toliko se svi slažu da je odlično sredstvo za uklanjanje šminke i čišćenje lica, jer efikasno otklanja svu prljavštinu. Ako želite da ga uvedete u svoju rutinu na ovaj način, potrebno je da oko polovinu kašičice kokosovog ulja dobro utrljate u kožu, pa ako ste imali šminku, nežnom pamučnom vatom na koju možete naneti i malo micelarne vode, pažljivo otklonite ostatke make-upa, a potom operite lice toplom vodom. U slučaju da niste imali šminku, preskočite korak s vatom i samo se umijte.

KAO HAJLAJTER

Nije mali broj beauty blogera koji trvde da je kokosovo ulje nezamenjivo kada želite da postignete prirodan hajlajt lica. Možete naneti malo ovog proizvoda na vrhove jagodica i na sam vrh kapaka, neposredno ispod obrva, preko make-up podloge. Za još prirodniji izgled, stavite najpre kokosovo ulje, a tek posle puder ili BB kremu.
Ovaj proizvod posebno je efikasan kada želite da tokom leta imate dekolte koji će na nenametljiv način privlačiti poglede. Stavite kokosovo ulje duž ključne kosti kako bi postigli suptilan sjaj i bićete oduševljeni rezultatom.

NEGA TELA

Kokosovo ulje neosporno je vrlo učinkovito i kad je reč o nezi kože tela. Možete ga naneti na vlažnu kožu nakon tuširanja i sačekati da se osuši, a ako vam je koža dehidrirana, najpre je obrišite peškirom, pa onda namažite ulje. Na taj način će sva vlaga biti zaključana, a koža će vam vrlo brzo postati baršunasta. Njegova upotreba preporučuje se i tokom leta, pogotovo po povratku s mora, kada nam je epiderm uglavnom oštećen. Takođe, ukoliko ga redovno nanosite na tvrdu kožu peta ili laktova, ona će značajno omekšati.

Napomena: Najbolje efekate imaćete ukoliko se odlučite za hladno ceđeno kokosovo ulje organskog porekla.

2ku 271019
Granum Food kokosovo ulje
4ku 271019
Beyond kokosovo ulje
3ku 271019
Dr. Goerg kokosovo ulje

Ovaj tekst je originalno objavljen na našem portalu 12. jula 2020. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @harperandharley
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top