Proizvodi na bazi jabukovog sirćeta koji rešavaju najčešće probleme s kosom

Verujemo da ste do sada mnogo puta od svojih mama ili baka slušali o tome kako su svojevremeno koristile jabukovo sirće za negu kose, uglavnom tako što bi dve kašike sirćeta stavljale u litar vode i potom ispirale kosu. Svaka od njih će vam reći da je upravo zahvaljujući tome imala sjajnu dlaku, kosu koja se ne krza i lomi ili da je rešila problem peruti. Savremeni dermatolozi slažu se da su mame i bake bile u pravu i da jabukovo sirće ima niz benefita za kosu i kožu glave, a njihove tvrdnje potkrepljene su naučnim dokazima.
Jedan od najznačajnijih učinaka ovog sastojka jeste činjenica da vraća pH balans vlasima što na duže staze znači da sprečava oštećenja, krzanje krajeva i boju bez sjaja. Pored toga, ono dubinski čisti dlaku zbog čega se kosa manje prlja i masti, pa posebno može biti korisno za osobe s tankom kosom. S druge strane, zbog antibakterijskih i antifungalnih osobina, sirće vrši blagu eksfolijaciju kože glave, tačnije uklanja mrtve ćelije i regeneriše kožu usled čega nestaje i perut. Isti proces dovodi i do uklanjanja viška sebuma i bržeg rasta kose.

Sve su to razlozi zbog kojih je poslednjih godina ponovo stvoren veliki hype oko jabukovog sirćeta, a u skladu sa tim lansirano je i niz proizvoda koji sadrže ovaj sastojak. Iako nećete pogrešiti ni ako primenite recept svojih mama i baka, jedna od najvećih mana ovog načina upotrebe je jak miris jabukovog sirćeta koji se satima zadržava na kosi. Osim toga, preterana upotreba sirćeta može imati kontraefekat dok su savremeni preparati savršeno izbalansirani, potpuno su bezbedni za upotrebu i uglavnom su obogaćeni i drugim hranljivm sastojcima, poput vitamina ili aminokiselina. Među proizvodima s jabukovim sirćetom najpopularniji su šamponi, zbog svoje praktične strane, mada su nam na raspolaganju i mnoge druge opcije. Neke od najpopularnijih preparata predstavljamo vam u nastavku.

Aveeno Apple Cider Vinegar Blend šampon

Jedan od najpristupačnijih šampona na bazi jabukovog sirćeta dizajniran je tako da istovremeno čisti i umiruje vlasište. Ovaj proizvod uklanja nakupljenu prljavštinu i nataložene proizvode sa skalpa, a zahvaljujući ovasu ne iritira kožu glave. Dodatni bonus je činjenica da lepo miriše i da je pogodan za sve tipove kose.

OUAI Detox šampon

Još jedan šampon za dubinsko čišćenje kose i skalpa koji odgovara svim tipovima kose. Za razliku od svog prethodnika, ovaj preparat obogaćen je i hidrolizovanim keratinom koji omekšava kosu i potpuno je bezbezdan po boju, što je veoma značajno za žene koje farbaju kosu.

R+CO Acid Wash

Mada po nazivu ovaj proizvod nije šampon, zapravo je njegova odlična zamena. Bočica ima precizan aplikator kojim se preparat nanosi direktno na mokru kosu, potom se dobro utrlja da bi se ravnomerno rasporedio pa se ostavi da deluje oko tri minuta. Nakon toga potrebno je da temeljno isperete kosu, a najbolje od svega je to što vam nakon ovakvog pranja nisu potrebni kondicioner ili maska.

Yves Roches sirće za ispiranje kose

Ukoliko želite da isprobate metodu svojih mama i baka, a da pritom izbegnete neprijatan miris, ovaj preparat obogaćen aromom maline može biti prava stvar za vas. Sirće uklanja nečistoće i nataložene proizvode zbog čega kosi vraća sjaj i ojačava je. Nanosi se na mokru kosu nakon pranja.

John Masters Organics Herbal Cider biljni piling za kosu i fiksator boje

Jedinstveni tretman vraća zdrav izgled kosi, otklanja višak sebuma sa vlasišta, omekšava kosu i pritom savršeno fiksira novu boju i održava njen sjaj. Preporučuje se da se upotrebljava jednom nedeljno i to nakon šamponiranja, a pre upotrebe regeneratora. Preparat se koristi tako što se jedan čep rastvori u čaši vode, a zatim se ravnomerno rasporedi po kosi i ostavi da deluje nekoliko minuta.

Philip B mist za kosu

Sprej za stilizovanje na bazi jabukovog sirćeta može se koristiti i na suvoj i na mokroj kosi, a osim što će vam pomoći da oblikujete frizuru, ukloniće višak nečistoća i uravnotežiće pH vrendnost vaše kose.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @carla_ginola
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top