Razmišljate da isprobate gua sha kamen? Evo šta bi sve trebalo da znate

Bez obzira na to da li redovno pratite beauty vesti ili ste samo povremeni konzument sadržaja o lepoti, verujemo da ste već čuli za gua sha masažere, koji su poslednjih godina postali omiljeni alati među blogerima i beauty entuzijastima. Paralelno sa tim, i mnogi veliki brendovi uvrstili su ove rekvizite u svoj asortiman, a dok su do skoro ona uglavnom bila izrađena od žada ili rozen kvarca, sada postoje i opcije od plemenitih metala i dragog kamenja. Gua sha je i mnogim članovima naše redakcije jedan je od omiljenih masažera, a ukoliko i sami razmišljate da isprobate ovaj proizvod, u nastavku vam donosimo sve što bi trebalo da znate.

ŠTA ZNAČI GUA SHA?

Reč gua na kineskom znači struganje, a sha znači petehije – sitne crvene mrlje na koži. Ovakav naziv kamen je dobio jer su ga još drevni Kinezi koristili za masažu celog tela, a najviše za stimulaciju mišića gornjeg dela leđa. Cilj je bio da se struganjem kože podstakne protok krvi i limfne tečnosti, da se oslobode toksini iz tela i stimuliše nesmetan protok či energije. S obzirom na to da je kamen bio izrađen od različitih materijala, ovakva masaža neretko je uzrokovala pojavu petehija.

ISTORIJA GUA SHA MASAŽERA

Iako ste za gua sha verovatno prvi put čuli tek pre nekoliko godina, činjenica je da su se preteče ovih masažera u Kini koristile pre nove ere. Tada su najčešće bili izrađeni od biana kamena i dolazili su u različitim oblicima. Sa pojavom akumpukture, njihova popularnost je počela da slabi, ali gotovo svaka kuća u Kini i dalje poseduje ovaj kamen i koristi ga u terapeutske svrhe. Naime, prema kineskoj medicini veruje se da kroz telo teče energija či, koja mora biti uravnotežena, da bismo bili zdravi. U skladu sa tim, oni gua sha prvenstveno koriste za masažu bolnih mesta jer veruju da tako razbijaju energetske blokade i omogućavaju či energiji da se nesmetano kreće kroz telo.

ZBOG ČEGA SE GUA SHA NAJČEŠĆE IZRAĐUJE OD ŽADA I ROZEN KVARCA?

Istorijski podaci govore da su se prve gua sha alatke od žada i rozen kvarca koristile za masažu dece jer je ovo poludrago kamenje najnežnije za kožu. S obzirom na to da se ovaj masažer danas uglavnom koristi za negu lica, pomenuti kristali pokazali su se kao najpraktičniji – sa njima izbegavamo pojavu petehija, a postižemo niz benefita. Kao što smo spomenuli, neke kompanije izrađuju ove rekvizite i od plemenitih metala i dragog kamenja, ali stručnjaci tvrde da su oni podjednako učinkoviti kao masažeri od žada i rozen kvarca.

KADA JE GUA SHA POSTAO POPULARAN U ZAPADNOM SVETU?

Sa pojavom velikog broja emigranata iz Azije tokom 70-tih i 80-tih godina, počelo je da se govori o gua sha masažerima u zemljama zapadne Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Afirmativni tekstovi o ovim alatkama objavljivani su u mnogim časopisima, a najbolji deo priče bila je činjenica da masažu svako može da obavi sam kod kuće i da je reč o vrlo pristupačnim pomagalima.
Upućeni tvrde da je za ogromnu popularnost gua sha u poslednjih nekoliko godina najzaslužnija činjenica da smo se svi pomalo umorili od elektronskih gadgeta i da nam je upravo zbog toga ova retro alatka toliko prijemčljiva. Drugi razlog su odlični rezultati koji se postižu ukoliko redovno (svakog dana) koristite ovo pomagalo.

ZBOG ČEGA SE GUA SHA DANAS KORISTI UGLAVNOM ZA MASAŽU LICA?

Postoje dva ključna razloga zašto se ovi alati danas prvenstveno koriste za masažu lica. Prvi je to što su savremeni ljudi prvenstveno posvećeni nezi kože lica, koja je najizloženija pogledima, a drugi je taj što gua sha na najefikasniji način podstiče protok limfne tečnosti kroz mišiće lica. Naime, za razliku od našeg kardiovaskularnog sistema koji koristi srce za pumpanje krvi kroz njega, limfni sistem cirkuliše limfnu tečnost kada pokrećemo mišiće. S obzirom na to da mišiće lica ne koristimo dovoljno, gua sha je izvrstan rekvizit za limfnu drenažu, koja za rezultat ima zategnutiju kožu i oblikovane konture.

OSTALI BENEFITI KOJE MOŽEMO DA OČEKUJEMO?

Osim što podstiče cirkulaciju limfne tečnosti, gua sha podstiče i cirkulaciju krvi i oslobađa mišiće od napetosti čime se ujedno stimulišei proizvodnja kolagena. Na taj način ublažavaju se postojeće i sprečava pojava novih bora, lice se konturiše i koža dobija mnogo bolji tonus, ali i zdrav sjaj i rosan izgled. Prvi efekti vidljivi su već posle samo nekoliko dana, a redovnom upotrebom starenje kože može se bitno usporiti. Najvažnije je da se masaža radi redovno, tačnije bar jednom dnevno, i rezultati neće izostati.

KAKO KORISTITI GUA SHA?

Danas na YouTubeu postoji niz tutorijala za upotrebu gua sha, ali trebalo bi da imate u vidu da nisu svi pouzdani. Ono što bi trebalo da znate jeste da se masaža radi na čistom licu na koje ste prethodno naneli ulje, da bi pokreti trebalo da prate konture i da idu odozdo prema gore, kao i od unutra ka spolja. Po završetku masaže, uklonite višak ulja sa lica i nanesite proizvode za negu.

,

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @victorialee, @herbivorebotanicals
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top