Evo zbog čega je važno da koristimo šampone bez sulfata, parabena i silikona

Nega i briga o kosi zauzimaju posebno mesto u beauty rutini svake žene, a veliki broj spreman je da uloži mnogo truda i novca u različite maske i tretmane ne bi li anulirao sva oštećenja vlasi koja nastaju usled farbanja, feniranja, hormonskog disbalansa ili zagađenja iz spoljne sredine. U tom procesu često zaboravimo da je osnov pravilne nege odabir odgovarajućeg šampona, a pre svega onih koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone. Zašto je važno da se odreknemo ovih sastojaka, saznajte u nastavku.

SULFATI

Sulfati su aktivne materije dobijene na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor i prave sapunicu, pa vam je zato dovoljno vrlo malo šampona sa sulfatom da biste isprali sve nečistoće s kose. Međutim, osim nečistoća, oni uklanjaju i prirodna ulja, peptide i proteine s kose zbog čega ona postaje suva i beživotna, krajevi se brže oštećuju, a može doći i do pojave peruti. Ovakva kosa osetljivija je na alergene, mikrobe, toksine, vremenske ulsove, dodire…
Zbog sulfata često možete zapasti i u začarani krug masne kose, jer isušuju i teme koje usled nedostatka sebuma daje znak lojnim žlezdama da počnu da proizvode više masnoće. Kosa je tada masnija, zbog čega je česće perete agresivnim šamponima koji isušuju kožu, pa izazivaju dodatno lučenje lojnih žleda i tako u krug. Krajnji rezulatat je najgora moguća kombinacija za kosu: suvi beživotni krajevi i masno teme i koren kose.
Sulfati se na etiketama šampona uglavnom nalaze pod oznakama: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate, sodium laureth sulphate (SLES)…

PARABENI

Parabeni su hemikalije koje se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, bilo da oni imaju sapunicu i služe za pranje ili ne. Njihova uloga nije pranje, nego konzerviranje i sprečavanje bakterija da se razviju u kozmetičkim proizvodima, omogučavajući im da duže traju. Na etiketama ćete ih najčešće naći pod sledećim nazivima: Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben.
Smatra se da utiču na rad hormona, a pre svega endokrinog sistema.

SILIKONI

Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi, čineći je svilnkastom, mekanom, lakom za rašćešljavanje i sjajnijom. Međutim, taj sloj sprečava da u kosu prodru sve dobre materije iz maski i regeneratora koje obnavljaju i hidriraju dlaku. Tako će vam se, nakon upotrebe šampona sa silikonima, u prvi mah činiti da oni imaju odličan efekat, ali vremenom će vam oštetiti i isušiti kosu.
Silikoni se takođe talože na vlasima, koje postaju teže i beživotne, a da biste ih isprali potrebno je 4-6 nedelja. Silikone na etiketama možete prepoznati tako što njihovi nazivi imaju nastavak cone, kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak siloxane (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

Kako deluju šamponi bez sulfata, parabena i silikona

Šamponi bez sulfata, parabena i silikona namenjeni su za prirodnu negu kose, a sadrže blage površinski aktivne materije koje nisu agresivne za kožu glave, ne isušuju kosu i ne ispiraju farbu i druge tretmane za kosu (poput keratinskog tretmana ili olaplexa). Ukoliko je kombinacija sastojaka u šamponu dobra, verovatno nećete primeriti razliku u odnosu na šampone sa sulfatima, osim što će vaša kosa biti znatno zdravija.
Da bi biste bili zadovoljni ovim šamponima jako je važno da dobro pokvasite kosu pre njihovog nanošenja jer će se prirodni šampon samo tada dobro rasporediti po kosi i odraditi dobro svoj posao. Ukoliko imate problem sa formiranjem pene, verovatno kosa nije dobro nakvašena, pa je bolje da dodate još vode kako bi aktivirala šampon, nego da nanesete novu dozu šampona. Prilikom ispiranja dobro sprerite sve ostatke šampona jer oni čine kosu teškim, bez obzira na to što ne sadrže sulfate, parabene ili silikone.

5ss 211019
Kérastase – Aura Botanica Bain Shampoo
9ss 211019
Ouai – Smooth Shampoo
10ss 211019
Oribe – Serene Scalp Anti-dandruff Shampoo
Kristin Ess – The One Signature Shampoo
Balea – Natural Beauty šampon sa avokadom
13ss 211019
Alverde – Feuchtigkeits Shampoo Bio-Kokosmilch
alfaparf-shampoo-keratin_500x500
Alfaparf – Keratin Therapy Shampoo

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 21. oktobra 2019. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @by_eva_
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top