Šest modela patika koje će obeležiti godinu koja dolazi

Iako su oduvek bile nezaobilazan deo ležernih i sportskih odevnih kombinacija, patike su poslednjih godina postale must have obuća u svakom ženskom cipelarniku, koju nosimo u svim prilikama i tokom cele godine. Kako će se modni svet u istom smeru kretati i u narednih 12 meseci, tržište patika nastaviće svoj rast u 2023. godini na radost svih onih kojima je udobnost na prvom mestu. Ako redovno pratite modne trendove verujemo da vam je već jasno da je Samba model brenda Adidas definitivno obeležio ovu sezonu i čak se izdvojio kao komad koji je bio najpoželjniji u 2022. godini, a drugo mesto pripalo je kultnim New Balance 550 patikama. Pomenuti modeli ostaće aktuelni i naredne godine, ali će nam 2023. doneti još nekoliko uzbudljivih trendova koje vam otkrivamo u nastavku.

Retrocore

Nakon što su it devojke, među kojima i Kendall Jenner, Bella Hadid i Emily Ratajkowski, ponele Adidas Samba patike, ovaj model postao je viralan gotovo preko noći. Ako skrolujete Instagramom videćete da ga poseduje gotovo svaka influenserka koja drži do sebe, pa je već izvesno da će biti jedan od najpoželjnijih modela i u narednoj godini. Međutm, statistički podaci pokazuju da sve više raste interesovanje i za Adidasov Gazele model, a kako je i nekoliko drugih brendova u svoju ponudu za predstojeće proleće uvrstilo patike u retro stilu, iskustvo nas uči da će se uskoro izdvojiti i modeli drugih kuća.

GUCCI x ADIDAS,
gucci.com

New Balance 550

U poslednjih nekoliko godina New Balance patike su svuda oko nas. Najpopularniji je definitivno njihov 550 model koji će ostati podjednako poželjan i u narednih 12 meseci. Šarmantne patike koje levitiraju između sportske i retro estetike prvi put su lansirane 1989. godine kao patike za košarkaše, ali su bile u senci Air Jordan modela. Posle tačno 30 godina, brend ih je vratio u ponudu, a tri godine kasnije one su našle put do ogromnog broja devojaka koje prate modu.

NEW BALANCE,
cena: 14.999 din.
NEW BALANCE,
farfetch.com
NEW BALANCE,
farfetch.com

Patike za planinarenje

Ne, ne mislimo da bi trebalo da počnete da planinarite da biste nosili ove modele, ali patike za planinarenje su naredni veliki trend. Ovakav scenario nas ni malo ne čudi ako imamo u vidu da su Adidas Samba zapravo patike koje u prvobitno kreirane za fudbalere, a New Balance 550 za košarkaše. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je brend Salomon, koji je prepoznatljiv po patikama za planinarenje, sve popularniji a veliku pažnju privlači i model CdG Air Mada sa potpisom brenda Nike.

Chloé Nama

Mada se Chloé do sada uglavnom izdvajao po svojim torbama, kreativna direktorka brenda Gabriela Hearst odlučila je da podjednaku pažnju pokloni i patikama. Rezultat su Nama patike koje su ove sezone ponele mnoge velike zvezde, uključujući i Katie Holmes, a čija popularnost će sve više rasti u narednim mesecima.

Back to the Future

Ne znamo da li je to pod uticajem Metaverzuma ili je po sredi nešto drugo, ali moda će u 2023. godini biti poprilično futuristička. Samo pogledajte kolekcije za naredno proleće i leto i sve će vam biti jasno. U skladu s tim, biće popularne i patike u ovom stilu koje uglavnom dolaze u paru sa neobičnim siluetama i u neutralnim bojama.

BALENCIAGA,
farfetch.com
JIMMY CHOO,
jimmychoo.com

Nike Air Force 1s

Ako postoje patike koje nikada ne izlaze iz mode to su bele Nike Air Force 1. Razlog je očigledam – dobro se slažu uz svaki stil odevanja i možete ih nositi u gotovo svim dnevnim prilikama pa su dobrodošle u svakom ženskom cipelarniku. Možda ovo nije najatraktivniji trend, ali je svakako najpraktičniji i najnosiviji.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @threadsstyling, @nlmarylin
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top