Sve što smo želeli da znamo o nezi kose tokom leta otkrila nam je Maja Stanišić

Sada kada je leto konačno stiglo, a sa njim i popuštanje restriktivnih mera, svi želimo da priuštimo sebi što duži boravak na moru, dok slobodno vreme u gradu uglavnom provodimo van kuće. Atmosfera koju je donelo najtoplije doba godine nesumljivo svima prija, ali istovremeno zahteva i niz beauty promena ako želimo da sačekamo jesen sa zdravom kožom i kosom. Već smo vam mnogo puta pisali o tome da u ovom periodu ne bi trebalo da izlazite iz kuće ako prethodno niste naneli kremu sa zaštitnim faktorom, kao i kako bi trebalo da negujete lice u letnjim mesecima, a ovog puta akcenat stavljamo na kosu, koja se takođe susreće s nizom izazova. Kako UV zraci u kombinaciji s morskom solju utiču na dlaku te šta bi trebalo da preduzmemo kako bi sprečili oštećenja, otkrila nam je poznata beogradska frizerka Maja Stanišić, vlasnica prestižnog salona Loft Parrucchieri.

Maja Stanišić

– Kosa je tokom leta konstantno izložena UV zračenju koje je oštećuje, a pored toga, ovo je period kada idemo na more gde slana voda dodatno isušuje dlaku. To su sve faktori zbog kojih bi trebalo da obratimo malo više pažnje na negu, posebno ako smo dočekali leto sa već oštećenom kosom.

ZAŠTITA OD SUNCA
– Proizvod koji bi u ovom trenutku trebalo da se nađe u neseseru svake žene jeste sprej za kosu s UV zaštitom, koji bi trebalo nanositi pre svakog izlaska iz kuće. Ukoliko ćete provesti čitav dan napolju, zaštitu možete obnoviti nakon nekoliko sati, ali nemojte preterivati s prskanjem jer nije dobro opteretiti kosu bilo kojim proizvodom, pa ni ovim. S druge strane, za vreme letovanja, zaštitu bi trebalo obnoviti posle svakog kupanja u moru, ali pre upotrebe spreja, obavezno isperite kosu slatkom vodom.

@pernilleteisbaek

HIDRATACIJA
– Najvažnija stvar koja je kosi potrebna tokom leta jeste hidratacija. U skladu s tim, trebalo bi birati hidrantne šampone koji imaju blag hemijski sastav, odnosno koji ne sadrže sulfate i parabene, jer ovi sastojci dodatno isušuju dlaku. Moj večiti favorit je Paul Mitchel Awapuhi koji odlično funkcioniše i na masnoj i na suvoj kosi. Dok masne tipove kose ne isušuje previše, suve bogato hrani, a u oba slučaja pruža kosi baš ono što joj je potrebno. Stoga, čak 90 posto mojih klijenata koristi taj šampon.
Kada niste na letovanju, nemojte prati kosu svakog dana jer, koliko god da je blag, svaki šampon u sebi sadrži deterdžent, koji neminovno isušuje kosu. Upotreba balzama obavezna je nakon svakog pranja dok bi na svakih 10-15 dana trebalo koristiti maske za hidrataciju. Kada je reč o balzamima često preporučujem Paul Mitchell Super Strong Conditioner, koji se može koristiti na svim tipovima kose, a posebno prijati vlasima koje su dehidrirane.

@sivanayla

PRIPREMA ZA LETOVANJE
– Svoje klijente pripremam za letovanje tako što obvezno kratimo krajeve, a potom stavljamo odgovarajuće pakovanje. Uvek preporučujem da se vrhovi skrate pre odlaska na more jer je kosa tada sveža pa će je sunce i morska so manje ošteti, a nekada ni ne dođe do oštećenja. U suprotnom, kada odete na godišnji odmor s iskrzanim vrhovima, pomenuti faktori će mnogo više isušiti dlaku.

NEGA TOKOM LETOVANJA
– Najvažnija stvar koju bi trebalo raditi jeste ispiranje kose slatkom vodom nakon svakog izlaska iz mora. So bukvalno izvlači svu vlagu iz kose, pa nije dobro da dugo bude na vlasima. Svojim klijentima takođe preporučujem da koriste šampon na svaki drugi ili treći dan. U međuvremenu će biti dovoljno da tokom tuširanja još jednom kosu dobro operu vodom, a da nakon toga nanesu balzam. Upotreba balzama svakog dana veoma je bitna jer on ima važnu zaštitnu funkciju. Iako, za razliku od maske, ne može da nadomesti nedostatke koje je kosa pretrpela usled izlaganja suncu ili hemijskog tretiranja, on zadržava vlagu u dlaci i samim tim štiti kosu od oštećenja.
U zavisnosti od toga kakve je posledice letovanje ostavilo na kosu, nakon povratka s mora klinetima obavezno radim još jedan tretman maskom, koju biram u odnosu na trenutno stanje njihove dlake. Ukoliko je potrebno ponovo osvežavamo vrhove, a ako kosa nije oštećenja, šišanje ostavljamo za naredn dolazak.

@jessiekass

DODATNA ZAŠTITA
– Šeširi i marame fantastična su zaštita od sunca jer sprečavaju da UV zraci dopru do kose i kože glave. Naime, mnogo puta zaboravljamo da teme može da zadobije opekotine od sunca baš kao i koža na bilo kom delu tela, a to onda dodatno isušuje kosu. Pored toga, na ovaj način štitimo i boju od oštećenja.
Da bi vaša kosa dobila potrebnu količinu vlage, nije dovoljno da samo obratite pažnju na negu već i na ishranu. Za početak je važno da se pije što više vode tokom dana jer bez unošenja dovoljne količine tečnosti ne možemo da imamo zdravu kosu. Nakon toga, trebalo bi konzumirati što više voća i povrća.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @matiamubysofia
Foto: Instagram, Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top