Svi znamo da hlor uništava kosu, a evo kako možemo da je zaštitimo

Došlo je doba godine kada je skok u vodu jedini način da se stvarno rashladimo. Bez obzira na to da li se kupate u nekom luksuznom rizortu ili ste pobegli na gradski bazen, hlor može ostaviti ozbiljne posledice na vašu kosu. Srećom, postoje koraci koje možete da preduzmete kako vam kosa ne bi postala suva, krta, lomljiva i zelena (ako ste plavuša).

ŠTA JE HLOR I KAKO DELUJE NA KOSU?
Kao jedan od hemijskih elemenata sa najvećom elektronegativnosti, hlor je odličan za dezinfekciju vode u bazenima. On sprečava razmnožavanje mikroorganizama i bakterija, kao i pojavu algi, zbog čega je voda u bazenu bezbedna za kupanje. S druge strane, ostavlja i niz neželjenih posledica na našu kosu.
Kada dođe u dodir sa dlakom, hlor skida prirodne masnoće (sebum) sa nje usled čega kosa postaje suva i krta te je sklonija istanjivanju, lomljenju i opadanju. Osim kose, hlor isušuje i vlasište što za posledicu najčešće ima pojavu peruti. Činjenica je da plavuše najlakše primećuju promene na kosi nakon kupanja u bazenu jer ona obično dobija zelenu boju, međutim, to što se brinete i crnke ne suočavaju sa promenom boje, ne znači da se isti hemijski procesi ne odvijaju i na njihovoj kosi.

KAKO MOŽETE DA SPREČITE DA VAM HLOR UNIŠTI KOSU?
Najefikasniji način da zaštitite kosu jeste upotreba kape za kupanje, ali znamo da plivanje sa kapom na glavi nije scenario o kome maštate. Zato prelazimo na alternativna rešenja.
Priprema kose: pre ulaska u bazen pokvasite kosu običnom vodom iz tuša, a potom nanesite balzam ili ulje za kosu koji se ne ispiraju. Na ovaj način stvarate mehaničku barijeru i značajno umanjujete apsorpciju hlora. Naime, naša kosa je poput sunđera i što više vode i preparata upije pre ulaska u vodu, manje će apsorbovati hlor.

Garnier – Fructis SOS Repair 10-u-1 balzam
L’Oréal Professionnel – SERIE EXPERT Vitamino Color višenamenski 10-u-1 sprej
Pantene – Pro-V Argan Infused Oil
Moroccanoil Treatment

Nega nakon kupanja: nakon izlaska iz bazena obavezno ponovo isprerite kosu običnom vodom, ali da biste potpuno uklonili hlor sa kose, potrebna vam je adekvatna kućna nega. Za početak, koristite šampon koji sadrži kiseline ili druga jedinjenja koja rastvaraju molekule hlora, poput vitamina C, natrijum tiosulfata ili jabukovog sirćeta. Pranje ovakvim šamponom jedini je siguran način da uklonite hlor sa skalpa i dlake. Naredni korak je kondicioniranje. Birajte balzame za intenzivnu hidrataciju, a bar dva puta mesečno koristite maske za kosu. Et voilà, vaša kosa je bezbedna!

R+Co – OBLIVION Clarifying šampon
Virtue – Refresh Purifying šampon
Aveeno – Apple Cider Vinegar Sulfate-Free šampon
Moroccanoil – Clarifying šampon
Philip B – Russian Amber Imperial kondicioner
Paul Mitchell – Super Strong Conditioner
The Body Shop – Truly Nourishing maska za kosu
L’Occitane – aromakologija hranljiva maska za suvu i vrlo suvu kosu

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @xeniaadonts
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top