Da li bi zaista trebalo da izbegavamo upotrebu retinola tokom leta?

Postoji rasprostranjeno mišljenje da retinol ne bi trebalo da koristimo tokom leta, ali da li je zaista tako?

Kada govorimo o anti-age sastojcima, retinoidi su u poslednjih nekoliko godina postali zlatni standard i to sa dobrim razlogom. Oni ubrzavaju obnavljanje ćelija kože i stimulišu proizvodnju kolagena zbog čega su se pokazali kao najefikasniji u borbi protiv bora, hiperpigmentacijskih fleka i neujednačenog tena. Da ne govorimo o njihovim drugim prednostima, poput pročišćavanja pora ili lečenja akni. Međutim, i pored ogromnog broja benefita, najveći broj osoba izbegava upotrebu retinoida tokom leta pre svega zbog njihove reputacije da su fotosenzitivni te da nam mogu naneti više štete nego koristi. Ali, da li je zaista tako?

VRSTE RETINOIDA
Mada je retinol najpopularniji sastojak iz ove grupe, on je samo jedan od četiri vrste retinoida, uz retinoičnu kiselinu, retinal i retinal palmitat. Sva ova jedinjenja su derivati vitamina A sa sličnim prednostima za kožu, ali definitivno nisu identični, pre svega kada je reč o njihovim nuspojavama. S jedne strane ovog spektra je retinoična kiselina, poznata i kao tretinoin, koja se može dobiti samo uz recept dermatologa. Ona jeste najefikasniji retinoid, ali i najviše iritira kožu. Na drugoj strani je retinil palmitat za koji se dermatolozi slažu da je najmanje efikasan, ali zato gotovo da nema neželjene efekte. Retinol i retinal nalaze se u sredini, i kad je reč o efikasnosti i kad govorimo o iriracijama.

ZBOG ČEGA RETINOIDI IMAJU REPUTACIJU NEPOŽELJNIH SASTOJAKA U LETNJOJ BEAUTY RUTINI?

Svako ko je imao priliku da isproba proizvode sa retinolom (najpopularniji oblik retinoida) zna da oni mogu da iritiraju kožu i da postoji period privikavanja na ovaj sastojak. Ako osećate peckanje kada počnete da koristite retinol, to znači da vaša koža odbacuje mrtve ćelije i istovremeno proizvodi nove. Zbog toga može biti iritirana i osetljiva tokom prvog perioda, međutim, ozbiljnije posledice uglavnom se javljaju kada niste pronašli odgovarajuću formulu za svoju kožu. Izbegavanje sa početkom upotrebe retinola u letnjim mesecima može biti opravdano jer sunce može dodatno iritirati kožu koja je već osetljiva, međutim, ovaj sastojak ne izaziva fotosenzitivnost te nema potrebe da prestajete sa upotrebom ako ste ga prethodno koristili.

DA LI TO ZNAČI DA JE BEZBEDNO KORISTITI RETINOL ZA VREME LETA?

Odgovor je potvrdan. Naime, kako su retinoidi efikasni samo kada se koriste dosledno, pauza sa njihovom upotrebom tokom leta usporiće rezultate. Ipak, trebalo bi da se pridržavate određenih pravila. Pre svega, potrebno je da redovno koristite SPF proizvode. Drugo pravilo je da retinol koristite samo u noćnoj rutini kada je koža u režimu regeneracije, jer će tada ovaj sastojak biti najefikasniji. Nanošenje retinola ujtru trebalo bi da izbegavate i zbog toga što on neretko iritira kožu pa izlazak na sunce koje će dodatno oštetiti epiderm nije dobra ideja. Osim toga, nije samo koža osetljiva na sunce. Sam retinol je osetljiv na UV zrake, što može smanjiti njegovu efikasnost.

VODIČ ZA BEZBEDNU UPOTREBU RETINOLA TOKOM LETA

Osim izbegavanja upotrebe retinoida u jutarnjoj rutini i redovne upotrebe SPF proizvoda, postoji još nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. Naime, potrebno je da ujtru temeljno očistite lice nežnim sredstvom za čišćenje kako bi otklonili ostatke retinola. Takođe, uzmite u obzir da ostali proizvodi koje koristite mogu da sadrže potencijalno iritirajuće sastojke, kao što su kiseline ili vitamin C. Ipak, najvažnija stvar je da koristite zaštitu od sunca širokog spektra i to u obilnim količinama. Upotrebom retinola u noćnoj, a SPF proizvoda u jutarnjoj rutini bićete potpuno bezbedni.

ŠTA KADA PROVODITE MNOGO VREMENA NA SUNCU?

Kao što smo već rekli, odgovarajuća zaštita od sunca je ključna. Ako niste neko ko će marljivo nanositi SPF kremu sa širokim spektrom zaštite, možda biste trebali da odustanete od retinola tokom leta. Iako je kontinuitana upotreba važna, kontraproduktivno je ako na kraju pretrpite štetu od sunca.
Shodno tome, predlažemo vam da prekinete upotrebu retinola najmanje nedelju dana pre nego što krenete na letovanje. Zatim sačekajte najmanje dva dana pre nego što počnete sa ponovnom upotrebom nakon letovanja. Na ovaj način ćete izbeći potencijalne rizike dok ćete istovremeno uživati u svim prednostima retinola.

OMILJENI PROIZVODI SA RETNOLOM INJOURNAL REDAKCIJE

The Inkey List – Retinol serum (Sephora)
Drunk Elephant – A-Passioni Retinol Cream (Sephora)

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 14. jula 2022. godine.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @lucywilliams02
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top