Zašto imamo akne u odraslom dobu i kako da zauvek stanemo na put ovom problemu

Istraživanja pokazuju da čak 60% odraslih žena, bar u jednom periodu života, pati od pojave akni, mitisera i drugih upalnih procesa zbog čega se na ovaj problem gleda kao na najrasprostanjeniju kožnu bolest zapadnog sveta. Žene su četiri puta sklonije aknama od muškaraca, a najčešći uzrok pojave bubuljica je hormonski disbalans. Mnoge žene susreću se s ovim problemom tokom ili nakon trudnoće, kod nekih je neuravnotežen rad hormona uzrokovan konzumiranjem kontraceptivnih pilula, a kod drugih konstantnim stresom. Dodatni problem nastaje kada jakim make-upom pokušavmo da sakrijemo akne, a nekad su i teške tečne podloge koje ne dozvoljavaju koži da diše sasvim dovoljne da nam se na licu pojave bubuljice.

1a 30819

@glamglow

Ukoliko i vi spadate u grupu žena čija je koža sklona upalnim procesima, trebalo bi da znate da postoji rešenje za ovaj problem, ali morate biti strpljivi, jer su najčešće potrebni meseci da bi iskorenili pojavu bubuljica. Prvi korak na tom putu podrazumeva odricanje od svih preparata koji će zapušti pore, bilo da je reč o make-up podlogama ili teškim kremama za lice. Da biste se oslobodili od bubuljica, vaša koža mora slobodno da diše.
Loše navike u ishrani, takođe, mogu dovesti do pojave akni i zato je potrebno da izbegavate rafinisane ugljene hidrate i mlečne proizvode, a da konzumirate namirnice koje su bogate cinkom (piletina, riba, integralne žitarice, zeleno povrće…). I nikada nemojte cediti svoje bubuljice, jer će to dovesti samo do većih problema.

2a 30819

@glamglow

Kada se oslobodite loših svih navika, na redu je temeljna nega koja će biti prilagođena vašem problemu. Najvažniji korak je pažljivo čišćenje lica. S obzirom na to da se naša koža obnavlja tokom noći jako je bitno da pre odlaska na spavanje uklonimo sva ulja i nečistoće. Samo na taj način moći ćete da izvučete maksimum od drugih preparata za tretiranje akni. Birajte sredstva za čišćenje koja sadrže benzoil peroksid i salicilnu kiselinu jer imaju antiupalna svojstva. Ako više volite prirodne preparate odlično rešenje su ulje čajevca i žalfija jer su antiseptici i imaju antibakterijska svojstva.
Neki od preporučenih proizvoda za čišćenje kože sklone aknama su:

3a 30819

Dr Dennis Gross  Alpha Beta Pore Perfecting Cleansing Gel

4a 30819

Glow Mud Cleanser

Pre nanošenja kreme za lice obavezno upotrebite toner sa BHA kiselinama kao što su salicilna ili mlečna kiselina, koje će da prodru duboko u vašu kožu i uklone sve masnoće usled kojih i nastaju akne. Odličan proizvod je Biologique Recherche Lotion P50 i ne dajte da vas zavara ime, jer ovaj proizvod ima funkciju tonera.
Dobre rezultate daje i Pixi Glow Tonic koji sadrži glikolnu kiselinu, takođe dobru za lice sklono aknama.

6t 15819

Pixi Glow Tonic

7t 15819

Biologique Recherche Lotion P50

Sledi krema za lice koja neće opterećovati vaše pore, kao što je La Roche-Posay Effaclar Duo +, koja ima više od 25.000 pozitivnih recenzija dermatologa. Prednost ovog proizvoda je u tome što deluje protiv nepravilnosti na koži i začepljenih pora, sprečava njihovu ponovnu pojavu i leči pigmentacije koje su nastale zbog upalnih procesa.

5a 30819

La Roche-Posay Effaclar Duo (+)

Na kraju, jednom ili dva puta nedeljno nanesite masku za lice koja je ciljano napravljena za rešenje vašeg problema. Birajte one koje su na bazi azelaidne ili salicilne kiseline, cinka…

8a 30819

Origins Out of Trouble 10 Minutes Mask

9a 30819

GlamGlow Supermud Clearing Treatment

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @glamglow
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top