Pet razloga zbog kojih je vitamin C potreban u svakoj beauty rutini

Odavno smo naučili lekciju koliko je vitamin C značajan za zdravlje našeg organizma, ali smo poslednjih godina shvatili da i kozmetički proizvodi koji sadrže ovaj vitamin imaju niz benefita za našu kožu. Mada se to nije desilo preko noći, čini se da su odjednom svi počeli da pričaju o tome koliko je važno da vitamin C uključimo u beauty rutinu. On je jedan od retkih sastojaka koji dermatolozi preporučuju bukvalno svima, bez obzira na godine i na tip kože, dok su ga beauty štreberke odavno uvele u svoj režim nege.

ZBOG ČEGA JE VITAMIN C POSTAO NAJPOŽELJNIJI SASTOJAK U BEAUTY RUTINI?
Za početak je dobro znati da je vitamin C jedan od najmoćnijih antioksidansa koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala. To znači da štiti kožu od štetnih uticaja iz spoljne okoline, kao što su UV zračenje i različita zagađenja, koja uzrokuju prevremeno starenje kože, pojavu fleka ili umoran izgled. Dakle, isto kao što konzumiranje suplemenata ili namirnica bogatih vitaminom C pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala, tako i topikalna upotreba vitamina C pomaže koži da neutrališe njihovo dejstvo. U skladu sa tim, postoji mnogo razloga zbog kojih bi svako ovaj sastojak trebalo da uključi u svoj režim nege, a mi smo izdvojili najvažnije.

Koži vraća sjaj i blistavost
Život u gradskoj sredini, gde smo izloženi mnogim zagađenjima, u kombinaciji sa savremenim načinom života, koji po pravilu podrazumeva mnogo obaveza i malo sna, itekako ostavlja posledice na našu kožu, a uglavnom se manifestuje kroz siv i umoran ten. Tu na scenu stupa vitamin C, koji štiti kožu od štetnih uticaja iz spoljne okoline, ali ujedno i potpomaže prirodnu obnovu kože zbog čega joj vraća sjaj i blistavost.
Veoma je efikasan u borbi protiv fleka na licu
Hiperpigmentacijske fleke jedna su od najvećih boljki savremenih žena, a uglavnom nastaju zbog dejstva UV zraka, tačnije zbog prekomernog izlaganja suncu. Vitamin C jedan je od najmoćnijih sastojaka u borbi protiv tamnih fleka, a najbolji deo priče je to što ne posvetljuje samo postojeće mrlje već i sprečava nastanak novih.
Pegla bore
Na listi mnogobrojnih benefita ovog sastojka nalazi se i njegovo anti-age dejstvo. On sprečava prevremeno starenje kože tako što je štiti od dejstva slobodnih radikala, a ujedno potpomaže obnovu kože. Usled toga, sprečava nastanak novih bora i finih linija i ublažava postojeće.
Poboljšava tonus i teksturu kože
Pored toga što efikasno deluje na bore, vitamin C ujedno poboljšava tonus i teksturu zbog čega ga mnogi zovu esencijalnim hranljivim sastojkom mlade kože.
Možete ga koristiti bez obzira na godine ili na tip kože
Ovo je jedan od retkih kozmetičkih sastojaka koji su poželjni u beauty rutini od punoletstva pa sve do poznih godina, bez obzira na tip kože. Možete ga koristiti i ujtru i uveče, ali je važno znati da može da poveća osetljivost kože na sunce, zbog čega upotreba vitamina C uvek ide u kombinaciji sa kremom sa zaštitinim faktorom.

KAKO DA UVEDETE VITAMIN C U BEAUTY RUTINU?
Postoji mnogo proizvoda sa vitaminom C, od krema za lice do tonera, ali najefikasnije dejstvo ipak imaju serumi koji uvek sadžre aktivne sastojke u većem procentu. U skladu sa tim, kozmetički brend Garnier lansirao je ove jeseni novi serum Garnier Skin Naturals Vitamin C koji sadrži 1% čistog vitamina C, a obogaćen je i nijacinamidom i salicilnom kiselinom. Dok glavni sastojak ovog seruma deluje na kožu tako što joj vraća blistavost i sjaj, briše fleke s lica i sprečava prevremeno starenje, nijacinamid i salicilna kiselina takođe imaju važnu funkciju. Nijacinamid prvenstveno pomaže koži da zadrži vlagu i ojačava njenu prirodnu barijeru, a salicilna kiselina je jedan od najdelotvornijih sastojaka u borbi protiv bubuljica, jer uklanja mrtve ćelije sa površinskog sloja kože, ali i prodire u dublje slojeve i pospešuje hidrataciju. Moćan trio namenjen je svima koji žele da izađu na kraj s pomenutim neprijateljima kože, a možete ga koristiti i ujtru i uveče. Mi smo već imali priliku da isprobamo serum, a naše utiske možete pogledati ovde.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Promo

Podeli

Scroll to Top