Još samo dva dana deli nas od dočeka Nove 2022. godine, a bez obzira na to da li ćete najluđu noć provesti kod kuće ili imate mnogo uzbudljivije planove verujemo da u vašem domu neće izostati bogata praznična trpeza. Ukoliko su vam tradicionalni recepti po kojima pripremate hranu iz godine u godinu dosadili i želite da isprobate nešto novo ovog puta, jedna od naših omiljenih food blogerki ima odlične predloge za vas. Nevena Zelunka Cvijetić, autorka online stranice Hleb i lale, otkrila nam je šta će se naći na njenoj trpezi 31. decembra, a mi smo strpljivo hvatali beleške. Ali pre toga pričali smo o predstojećem prazniku i o tome kako je Nova godina svima nama koji smo rođeni osamdesetih obeležila detinjstvo.
– Ja sam dete osamdesetih godina i u to vreme proslava Nove godine bila je jednako važna kao rođendan. U našoj porodici je to bio poseban dan. Dan kada smo se oblačili svećanu odeću, okupljali se oko jelke da otvaramo poklone i posle svečane večere svi zajedno gledali novogodišnji program na televiziji. Palili smo prskalice dok odbrajavamo poslednje sekunde stare godine i išli smo na spavanje tek nakon ponoći. I danas osećam isto uzbuđenje kada dođe 31. decembar. Nekada Novu godinu slavimo sami u krugu porodice ali najviše volim kada okupimo i prijatelje.
Ove godine slavićemo u društvu i već se polako pripremam za svečanu večeru – kaže Nevena.
Nevena Zelunka Cvijetić
Da li proslava Nove godine za vas podrazumeva i bogatu trpezu?
– Apsolutno! Ne mora biti toliko bogata koliko volim da bude zanimljiva i lagana da posle večere ne bi popadali u krevet već da možemo da nastavimo sa veseljem. Takođe, nisam fan toga da ceo dan kuvam pa se u društvu često podelimo ko šta priprema i ko šta donosi kako bismo bili sveži za druženje a ne umorni od celodnevne pripreme hrane.
Postoje li jela koja se obavezno nalaze na vasoj trpezi ili volite da svaki put osmislite sasvim novi koncept?
– Volim da napravim neku temu, nešto drugačije jer 1. januara je ručak kod mame i tamo nas čekaju ruska salata i sva ostala klasična novogodišnja jela. Prošle godine sam bila inspirisana ukusima jugoistočne Azije a ove godine inspiracija dolazi iz Libana.
Šta će se ovog puta naći na vašoj trpezi?
– Ove godine ću napraviti mini švedski sto na kom ću poslužiti muhamaru, labne, namaz od bundeve i belog luka, humus sa narom, pita hleb, hrskave leblebije, fatuš salatu i panna cottu sa limun kremom. Super je što se većina jela može napraviti dva dana unapred tako da mi 31. decembra ostaje samo da napravim pita hleb, hrskave leblebije i fatuš.
NAMAZ OD LEBLEBIJE SA NAROM
400 g kuvane leblebije
2 čena belog luka (samlevenog)
1 manja glavica ljubičastog luka (jako sitno seckana)
1 kašika gustog sirćeta od nara (ili balzamiko kreme)
½ kašičice kumina
1 ljuta papričica (sitnoseckana)
4 kašike maslinovog ulja (hladno ceđeno)
So, biber
100 g feta sira
1 manji nar (očišćen)
Pripema: Leblebiju, ulje, so i sirće od nara izmiksajte u blenderu ali ne u potpunosti već da ostane i po koji komadić leblebije. Prebacite u drugu činiju, dodajte crveni i beli luk, papričicu i kumin. Dobro izmešajte. Dodajte nar ali ne sav, već ostaviti deo za ukrašavanje namaza.
Pre služenja pospite feta sirom, izmešajte i pospite sa ostatkom nara i malo fete.
Služite uz pita hleb i svežu rukolu.
PITA HLEB
400-500 g brašna tip 500
2 kašike putera+ za tepsiju
½ kocke svežeg kvasca
60 ml tople vode
250 ml vode (na sobnoj temperaturi)
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Priprema: Kvasac izdrobite u činijici, dodajte toplu vodu i kašičicu šećera. Ostavite da nadođe par minuta.
U činiji pomešajte 200 g brašna, vodu i nadošli kvasac. Izmešajte kratko sastojke da se sjedine.
Dodajte so i izmešajte kutlačom.
Polako dodavajte ostatak brašna i mešajte kutlačom. Kad vam postane teško, lagano nabrašnjavite radnu površinu i izručite testo. Nabrašnjavite ruke i počnite da mesite i dodajete brašno. Dodate po malo brašno pa umesite da se brašno upije. Testo koje treba da dobijete na kraju je ekastično, mekše ali se ne lepi za ruke. Od testa napravite 10 loptica.
Razvaljajte svaku lopticu na krugove prečnika 15cm . Vodite računa da budu što ravnomernije debljine jer to utiče na formiranje rupe unutar pite. Prebacite na površinu koju ste dobro nabrašnjavili, prekrijte krpama i ostavite na sobnoj temperaturi 30-40 minuta.
Rernu uključite na 220C i zagrejte zajedno sa tepsijom na kojoj ćete peći pite.
Kada je rerna zagrejana, izvadite tepsiju, stavite preko nje papir za pečenje i prebacite par pita na nju. Pecite 10-15 minuta. Bacite pogled nakon 10 minuta da vam ne bi izgorele.
Ispečene pite uvijte u krpu i kada se ohlade, čuvajte tako zavijene u krpu.
NAMAZ OD BUNDEVE, LEBLEBIJA I PEČENOG BELOG LUKA
100g kuvane leblebije
300g hokaido bundeve (sečene na kockice)
Sušeni ruzmarin
1 kašika putera
4 čena pečenog belog luka
1 kašika ulja od pečenja belog luka
So
Za pečeni beli luk:
2 glavice belog luka
100 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
Priprema: Dobro zagrejte tiganj pa dodajte puter. Dodajte i kockice bundeve, mrvljeni ruzmarin pa pržite na srednje jakoj vatri dok bundeva ne porumeni i postane meka. Posolite po ukusu. Sklonite sa strane da se bundeva ohladi.
Na slaboj temperaturi zagrejte maslinovo ulje u manjoj šerpici, dodajte očišćene i razdvojene čenove belog luka. Krčkajte oko 15 minuta dok beli luk ne dobije krem boju i postane mek. Sklonite sa ringle pa kada se ohladi, izvadite beli luk a ulje procedite u flašicu u koju možete ubaciti malo ruzmarina.
U seckalicu ili blender ubacite leblebiju, 4 čena pečenog belog luka (ostatak možete izgnječiti i dobiti još jedan predivan namaz), ohlađenu bundevu, ulje u kojem se pekao beli luk i so po ukusu. Miksajte dok ne dobijete pastu.
Namaz poslužite u činijici i prelijte ga maslinovim uljem u kojem se pekao beli luk.
NAMAZ OD PEČENIH PAPRIKA (MUHAMARA)
4 pečene paprike
1 veliki čen belog luka
100g pečenih oraha
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašika soka od limuna (povećajte/smanjite po želji)
1 kašičica kumina
1/2 kašičice dimljene paprike
1/4 kašičice meda
Prstohvat tucane ljute paprike
So
Pripema: U multipraktiku sameljite sve sastojke tako da dobijete namaz. Ostavite u frižideru par sati pre služenja da se ukusi sjedine.
SALATA SA HRSKAVIM PITA HLEBOM (FATUŠ)
1/2 crvene paprike, isečene na režnjeve
1/2 avokada, isečenog na režnjeve
1/2 ljubičastog luka, isečenog na režnjeve
1 srednja šargarepa isečena na tanke listove (ljuštilicom)
Salata puterica
1-2 osušene tortilje ili pita hleba
1/2 kašičice zatara
Limun
Ekstradevičansko maslinovo ulje
So, biber
Pripema: Napravite dresing od maslinovog ulja, limuna, soli, bibera i zatara. Sve sastojke za salatu izmešajte i prelijte dresingom.
LABNE
250 ml jogurta
Ekstradevičansko maslinovo ulje
Zatar
Pripema: Na dublju šerpu stavite cediljku, preko nje krpu i tu izlijte jogurt. Ostavite 10-12h u frižideru. Krem koji se napravio prebacite na tanjir, prelijte maslinovim uljem i pospite zatarom.
HRSKAVA LEBLEBIJA
200 g kuvane leblebije
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica dimljene paprike
1/2 kašičice belog luka u granulama
So
Priprema: Rernu uključite na 200°C.
Leblebiju dobro ocedite i prebacite na tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje tako da leblebije budu u jednom sloju, da nisu zbijene jako jer će se kuvati umesto peći.
Pospite uljem i začinima i posolite po ukusu. Dobro izmešajte i pecite u već zagrejanoj rerni 25-30 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine zrna leblebije. Kada je ispečena, leblebija treba da je hrskava i rumena. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
PANNA COTTA SA KREMOM OD LIMUNA
1 l mlečne slatke pavlake
100g šećera
1 mahuna vanile
oko 4 žličice želatina u prahu
90 ml hladne vode
Krema od limuna:
3 žumanca
Narendana korica 1 limuna
60 ml ceđenog limuna
6 kašika šećera (ili manje ako volite više kiselo)
1 kašika putera
Sok od 1 narandže
Šećer po želji
Pistaći za posipanje (sitno iseckan)
Pripema: Slatku pavlaku pomešajte sa šećerom u šerpi i zagrejte. Sklonite sa ringle i u to sastružite mahunu vanile. Ostavite sa strane da odstoji 30 minuta.
Ponovo zagrejte smesu.
Želatin primpremite po uputstvu sa kesice pa ga stavite u veću činiju i prelijte sa vrelom panna cottom. Mešajte da se sve lepo izmeša.
8 kalupa namažite sa malo suncokretovog ulja i izlijte u njih panna cottu.
Ostavite da se hladi minimum 8h.
Krema:
Žumanca, koricu limuna, limunov sok i šećer pomešajte u šerpici. Izmutite sve da se izmeša i zagrevajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje 5-7 minuta.
Sklonite sa ringle i ubacite puter. Izmešajte dobro i prekrijte direktno po površini prozirnu foliju da se ne stvori korica. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
U šerpici zagrejte sok od narandže i dodajte malo šećera ako želite.
Ukuvajte ga oko 5-6 minuta. Sklonite sa ringle da se ohladi.
Polako dodavajte kašike kreme limuna i polako mešajte dok ne dobijete konzistenciju guste tečnosti.
Hladne panna cotte prelijte kremom i pospite pistaćima pre služenja.
Tekst: Ivana Nikolić
Foto: Hleb i lale