Da li znate kako da pravilno negujete kožu nakon sunčanja

Sezona godišnjih odmora u punom je jeku što znači da ćemo se u narednim nedeljama izležavati na plaži uz omiljene napitke i/ili knjige. I mada svi znamo koliko izlaganje suncu može biti štetno za našu kožu, gorka je istina da nema žene koja ne voli da ima preplanuli ten. Ono što ipak ne bi smeli da zaboravimo jeste da je bronzana boja jedan od pokazatelja da je naša koža oštećena i dehidrirana (čak i kada ne izgorimo).

ŠTA SE DOGAĐA SA NAŠOM KOŽOM NAKON ŠTO PROVEDEMO NEKOLIKO SATI NA SUNCU?

Bez obzira na to što ste naneli proizvod sa SPF50+ i što niste bili na suncu između 10 i 17h, barijerna funkcija površinskog sloja vaše kože oštećuje se prilikom svakog izlaganja suncu. Prvi znak ovog oštećenja je gubitak vlage, a što više preplanete, vaša koža je više dehidrirana.
O tome koliko je važno da koristite preparate sa najvišom UVA i UVB zaštitom već smo vam mnogo puta pisali, a ovog puta naš fokus je na nezi kože nakon sunčanja.

ZLATNA PRAVILA ZA NEGU KOŽE NAKON SUNČANJA

Možda niste znali, ali slobodni radikali satima nakon izlaganja suncu nastavljaju da prave štetu na vašoj koži, pa je adekvatna nega posle sunčanja podjednako bitna kao i zaštita od sunca.
U nastavku vam otkrivamo kako da nadoknadite izgubljenu vlagu i oporavite kožu posle intenzivnog izlaganja suncu.

ISTUŠIRAJTE SE HLADNOM VODOM
Prva stvar koju bi trebalo da uradite nakon sunčanja jeste da sperete sa kože prljavštinu i ostatke SPF-a. Koristite mlaku ili umereno hladnu vodu jer će ona umanjiti bilo kakvu nelagodu uzrokovanu sunčevim zracima. Osim toga, birajte kupke koje imaju umirujuće i hidrirajuće sastojke, a izbegavajte proizvode sa agresivnim sastojcima ili sa abrazivnim česticama. Odlično rešenje su kupke na bazi ulja. Nakon tuširanja/kupanja, peškirom nežnom tapkajte kožu, bez trljanja, kako je ne biste dodatno nadražili.

Kiehl’s – Bath and Shower Liquid Body Cleanser
Eucerin – Shower Oil
NUXE – Prodigieux® uljani gel za tuširanje
Nivea – Creme Aloe gel za tuširanje

HIDRATACIJA
Najvažniji zadatak nakon sunčanja jeste da nadoknadimo izgubljenu vlagu, odnosno da izaberemo odgovarajuću kremu/mleku/losionu. Potrebni su nam proizvodi sa humektansima i emolijensima, tačnije oni koji će trenutno i dugotrajno hidrirati epiderm.  
Najpopularniji humektansi koji se nalazi u after sun proizvodima su hijaluronska kiselini i aloe vera, i to ne samo zbog njihovog efekta hlađenja i vlaženja, već i zbog protivupalnih svojstava.
Što se tiče emolijenasa, njihova uloga je da obnove zaštitnu barijeru i da pruže koži produženu hidrataciju, a odličan izbor su skvalen ili shea puter.  

Eucerin – Sensitive Relief gel-krema nakon sunčanja
Sisley – After-Sun Care
Clarins – Sooting After Sun Balm
Clinique – After Sun Rescue Balm With Aloe

SASTOJCI KOJE BI TREBALO DA IZBEGAVATE
Posle izlaganja suncu trebalo bi da izbegavate sve proizvode sa agresivnim sastojcima koji mogu dodatno da iritiraju kožu. Već i price na grani znaju da se upotreba retinola tokom leta ne preporučuje, jer izaziva fotosenzitivnost. Isto važi i za proizvode sa AHA kiselinama, o čemu smo vam već pisali. BHA I PHA kiseline ne izazivaju fotosenzitivnost, ali imaju efekat hemijskog pilinga zbog čega mogu da nadraže kožu pa je najbolje da njihovu upotrebu preskočite za vreme letovanja.
Još jedan sastojak koji bi trebalo da izbegavate je petroleum jelly (vazelin) jer ima potencijal da zarobi toplotu u koži, što vam svakako neće prijati.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @zinafashionvibe
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top