Ove tonike sa kiselinama možete koristiti i tokom leta

Zdrava koža sa glow efektom san je svake žene, a da biste postigli ovaj cilj potrebno je da pametno izgradite beauty rutinu. Na tom putu, osim čišnjenja, hidratacije i UV zaštite, kao tri najvažnija koraka u režimu nege, vrlo je bitno da ne preskačete eksfolijaciju. Više puta smo vam pisali o tome koliko je redovna eksfolijacija bitna kada želite da vaša koža ima zdrav sjaj, a jednačina je jednostavna: redovnim pilingom uklanjamo mrtve ćelije sa kože, zbog kojih naš ten izgleda sivo i umorno, a kada se otarasimo izumrelih ćelija otkrivamo mladu i blistavu kožu.
Benefiti pilinga ovde se ne završavaju. Oni podstiču i cirkulaciju krvi i limfne tečnosti, pročišćavaju pore, ujednačavaju tonus kože i poboljšavaju dejstvo seruma i hidrantnih krema jer im pomažu da prodru u dublje slojeve epiderma.

Međutim, kao i sve dobre priče i ova ima drugu stranu medalje, a to je činjenica da zbog upotrebe kiselina koža može postati fotosentitivna zbog čega njihova neadekvatna upotreba tokom leta može da nanese više štete nego koristi. To ne znači da bi trebalo da se odreknemo upotrebe tonika u ovo doba godine već da bi trebalo da poštujemo određena pravila.

TRI VRSTE KISELINA KOJE SADRŽE TONERI

AHA kiseline (alfa-hidroksilne ili voćne kiseline, među kojima je najpopularnija, a ujedno i najjača glikolna kiselina) uglavnom se preporučuju osobama sa suvom, normalnom i osetljivom kožom. Kada sadrže kiseline u koncentracji 5-7% bezbedne su za upotrebu tokom leta u gradu, pod uslovom da svakodnevno koristite SPF preparate. Sa upotrebom ovih kiselina trebalo bi da prestanete sedam dana pre odlaska na more, odnosno pre intenzivnog izlaganja suncu, jer mogu da izazovu fotosenzitivnost. Podrazumeva se da ne bi trebalo da ih koristite ni tokom letovanja, a najbolje bi bilo da ih izbegavate i nekoliko dana nakon povratka sa mora.

BHA kiseline (beta-hidroksilne kiseline ili preciznje salicilna kiseline) uglavnom se koriste za negu mešovite i masne kože jer, između ostalog, regulišu lučenje sebuma, a imaju i protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Kako salicilna kiselina ne izaziva fotosenzitivnost, možete je bezbedno koristiti tokom leta, čak i za vreme odmora.

PHA kiseline (poli-hidroksilne kiseline, među kojima se najčešće koriste laktobionska kiselina i glukonolakton) poznate su po veoma nežnom dejstvu zbog čega su pogodne za sve tipove kože, uključujući i osetljivu. Ne izazivaju fotosenzitivnost, a imaju slično dejstvo kao AHA kiseline.

Dakle, BHA i PHA kiseline možete bezbedno koristiti i tokom leta, dok bi sa AHA kiselina trebalo da budete pažljivi. Tačnije, trebalo bi da ih koristite u kombinaciji sa SPF preparatima, da izbegavate njihovu upotrebu pre i za vreme letovanja, kao i da birate proizvode koji sadrže najviše 7% voćnih kiselina.
U nastavku smo izdvojili nekoliko tonera koji sadrže sve tri grupe kiselina, a bezbedni su za upotrebu tokom leta.

CosRX – AHA/BHA toner

Ovo je vrlo blag toner koji sadrži samo 0.1% glikolne kiseline i 0.1% betain salicilata. Služi za hidrataciju i osveženje kože i nema efekat hemijskog pilinga.

Biologique Recherche – Lotion P50W

Kao što smo vam već pisali, Lottion P50 je najpopularniji francuski proizvod za negu lica punih 50 godina. P50W je najblaža verzija ovog tonika koja je pogodna čak i za početnike i osobe sa osetljivom kožom. Sadrži savršen balans AHA i BHA kiselina zbog čega bi trebalo da izbegavate njegovu upotrebu tokom letovanja.

Kiehl’s – Daily Refining Milk-Peel Toner

Ovo je veoma lagani dvofazni toner koji sadrži lipo-hidroksi kiselinu (derivat salicilne kiseline) zbog čega je veoma nežna prema koži. Proizvod je obogaćen i emolijensima i bademovim mlekom, pa osim što vrši blagi hemijski piling, ujedno hidrira i omekšava kožu.

La Roche-Posay – Effaclar Adstringentni Losion

Tonik za negu masne i problematične kože sadrži derivat salicilne kiseline (LHA kiselina) i agense koji pročišćavaju kožu zbog čega je odličan izbor za osobe sa zapušenim i proširenim porama. Formula je obogaćena termalnom vodom te ima umirujuće i antioksidativno dejstvo.

Benton – PHA toner

Odličan je izbor za osoba sa normalnom, suvom i osetljivom kožom. Osim PHA kiselina, sadrži i prirodni vlažeći faktor (NMF), hijaluronsku kiselinu, ceramide i umirujuće biljne ekstrakte zahvaljujući kojima hidrira i zaglađuje kožu.

CosRX Blackhead toner za lice

Još jedan odličan proizvod koji čisti začepljene pore, vrši blagi hemijski piling i hidrira kožu. Pomaže u uklanjanju mitisera i kontroli lučenja sebuma, a prevenira i pojavu akni i bubuljica.

Pixi – Glow Tonik

Bestseler proizvod brenda Pixi sadrži 5% glikolne kiseline, aloe veru i žensen. Vrši blagi hemijski piling, a ujedno i hidrira i umiruje kože zbog čega je mogućnost iritacije svedena na minimum. Iako je nežan prema koži, nemojte ga koristiti sedam dana pre i za vreme letovanja.

GlamGlow -SuperToner

Svako ko je imao priliku da isproba GlamGlow proizvode, zna koliko su efikasni, pa je ovo svakako jedan od najboljih tonera za negu masne kože. Sadrži mešavinu kiselina (mlečna, salicilna, glikolna, mandelična, tartarna i piruvična), ali i aktivan ugalj zbog čega intenzivno čisti kožu i vrši eksfolijaciju.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @summerfridays
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top