Ovo su najpopularnije destinacije za turistička putovanja u 2023. godini

Putovanja su oduvek bila aktivnost koja fascinira ljude iz celog sveta jer nam pružaju mogućnost da učimo o različitim kulturama, upoznamo nove ljude i istražimo impresivne prirodne lepote. U skladu sa tim, svake godine milioni ljudi putuju u različite delove sveta ne bi li iskusili njegov šarm i lepotu, a u eri društvenih mreža svakodnevno gledamo influensere na najneverovatnijim destinacijama na planeti. Međutim, da li ste se ikad zapitali koje države privlače najveći broj turista? Prema podacima Svetske turističke organizacije (UNWTO) za 2023. godinu najveći broj posetilaca i dalje odlazi u zemlje sa bogatim kulturnim nasleđem, izvanrednom arhitekturom i nesvakidašnjim prirodnim lepotama.

U skladu sa tim, već pune tri decenije Francuska privlači najveći broj turista na svetu, a procenjuje se da oko 90 miliona stranaca godišnje poseti ovu zemlju. Turisti obožavaju njihovu bogatu kulturu i arhitekturu, vina i hranu, a ne treba zaboraviti ni da je Fracuska kolevka visoke mode. Najposećeniji je Pariz, čije su najpoznatije znamenosti Ajfelova kula, kategrala Nort Dam i muzej Luvr, a osim prestonice, turisti vole i Francusku rivijeru i njena mondenska letovališta. Popularna je i dolina Loare, gde su smešteni neki od najlepših zamkova i vinograda u zemlji.

Sa 83,7 miliona turista godišnje, Španija trenutno zauzima drugo mesto na listi najpopularnijih turističkih zemalja. Kao što verovatno znate, ova zemlja poznata je po živopisnoj kulturi, ukusnoj hrani i vinima, ali i predivnoj obali. Glavni grad Madrid popularan je zbog prelepe athitekture i impresivnih građevina, kao što su Kraljevska palata i muzej Prado, a ogroman broj turista odlazi i u Barselonu, koja se takođe izdvaja po arhitekturi, ali i nesvakidašnjem duhu i prelepim plažama koje se nalaze u okolnim mestima. Turisti vole i Sevilju, poznatu po impresivnim baštama, zadivljujućoj arhitekturi i noćnom životu, zatim Valensiju i rodni grad Pabla Pikasa – Malagu. Naravno, na listi su i ostrva Ibica i Palma de Majorka.

Sjedinjene Američke Države trenutno se nalaze na trećem mestu sa skoro 80 miliona turista godišnje. Ova ogromna zemlja poznata je po raznolikim pejzažima, bogatoj istoriji i živopisnoj kulturi. Najveći broj turista tradicionalno privlači Njujork, koji se izdvaja po jedinstvenoj energiji, odličnim barovima i restoranima i činjenici da je u pitanju grad koji „nikad ne spava“. Najpoznatije znamenitosti Njujorka su Kip slobode i Empajer stejt bilding. Drugi grad po posećenosti u SAD je Las Vegas, poznat po kazinima i noćnom životu, a na trećem mestu je Los Anđeles – grad filma i prelepih plaža.

Kina je takođe ogromna zemlja koju turisti vole zbog bogate kulture, prelepih pejzaža i drevne istorije. Prema podacima Svetske turističke organizacije, Kinu godišnje poseti oko 65,7 miliona turista. Najveći broj njih ide u Peking, čije su glavne znamenitosti Kineski zid i Zabranjeni grad, a veoma je popularan i Šangaj – moderna metropola sa bogatim noćnim životom.
Odmah iza Kine nalazi se Italija sa 64,5 miliona turista godišnje. Italija ima nekoliko popularnih destinacija, među kojima je na vrhu liste Rim sa drevnom istorijom i zadivljujućom arhitekturom, zatim Firenca, poznata po impresivnoj umetnosti i arhitekturi i Venecija sa svojim romantičnim kanalima i poznatim građevinama. Turisti obožavaju i Napulj – grad u kome je nastala pica, kao i mondensku Amalfi obalu.

Na šestom mestu nalazi se Turska sa nešto više od 50 miliona turista godišnje. Najpopularnija destinacija u ovoj zemlji je Istanbul – grad na dva kontinenta sa nekim od najimpresivnijih građevina na svetu. Veliki broj turista privlači i Kapadokija, sa svojom nesvakidašnjom prirodnom lepotom i ponudom vožnje balonima, kao i antalijska regija.
Sa 5 miliona manje turista, na sedmom mestu je Meksiko sa tri veoma popularne destinacije. Najveći broj posetilaca tradicionalno privlači Kankun – grad poznat po prelepim plažama i noćnom životu, zatim Meksiko Siti sa svojom bogatom istorijom, zadivljujućom arhitekturom i ukusnom hranom, i Tulum – grad prelepih plaža i drevne istorije.
Iz Meksika se selimo na Tajland koji godišnje poseti oko 40 miliona turista. Najveći broj njih odlazi u glavni grad Bangkok i na ostrvo Puket, koje je popularno zbog predivnih plaža i bogatog noćnog života. Veoma je posećena i provincija Čijang Maj, pre svega zbog jedinstvene prirodne lepote i nekih od najlepših hramova u ovoj zemlji.

Na devetom i desetom mestu nalaze se Nemačka i Velika Britanija, koje imaju nešto više od 39 miliona turista godišnje. Najpopularnije gradovi u Nemačkoj su Berlin i Minhen dok u Velikoj Britaniji turisti najčešće posećuju London i Edinburg.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografiija: @xeniaadonts
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top