O masknama već sve znamo, a ovo su koraci koje bi trebalo da preduzmu osobe s osetljivom kožom

Već je izvesno da ćemo čitave jeseni i zime nositi zaštitne maske svaki put kad izađemo iz kuće a ovaj korak apsolutno je neophodan ako želimo da sačuvamo svoje i zdravlje svojih bližnjih. Iako su nam u situaciji kada pandemija uzmima sve više maha preko potrebne, nošenje maski zahteva da svoju beauty rutinu prilagodimo novim okolnostima. U zavisnosti od tipa kože, zaštitne maske mogu uzrokovati niz neželjenih reakcija, a dok smo do sada uglavnom bili fokusirani na takozvane maskne, odnosno upalne procese kojima su sklone osobe s masnom kožom, ni oni koji imaju suvu i osetljivu kožu nisu amnestirani od iritacija. Problemi s kojima se oni suočavaju uglavnom se svode na perutanje kože, pojavu crvenila i osipa, a nekada i rozaceje. Ove pojave nisu retke, naročito kod onih čiji posao zahteva da nose masku celo radno vreme, međutim, postoje koraci koji mogu da se preduzmu kako bi se neželjene reakcije izbegle ili makar svele na minimum.

@carla_ginola

REDOVNO ČIŠĆENJE LICA

Svaki put kada skinete masku temeljno očistite kožu kako biste odstranili sve nečistoće koje su se sakupile. Važno je da birate blaga sredstva koja imaju hidrirajuća svojstva kako ne biste dodatno isušili kožu. Takođe, izbegavajte da se umivate vrućom vodom jer je gruba prema koži i ugrožava njenu barijeru.

Naša preporuka

La Roche-Posay fiziološki gel za čišćenje lica

IZBOR MASKE

Bez obzira na to kakvu masku nosite, najvažnija stvar koju bi trebalo da uradite jeste da se pobrinete da ona uvek bude čista. Ukoliko koristite masku od tkanine, perite je svake večeri, a ako upotrebljavate maske za jednokratnu upotrebu, menjajte ih nekoliko puta u toku dana. Za sada su se najbolje pokazale maske od svile jer ova tkanina proizvodi najmanje trenja i smanjuje rizik od mikrooštećenja na koži.

Naša preporuka

Maruška zaštitna maska od svile

OJAČAJTE ZAŠTITNU BARIJERU KOŽE

Zaštitne maske iritiraju kožu prvenstveno zbog trenja koje se javlja, a koje oštećuje njenu barijeru. Zbog toga je jako važno da koristite kreme za lice koje ojačavaju zaštitnu barijeru kože zbog čega će ona postati otpornija na neželjene reakcije koje maske izazivaju. Birajte preparate koji sadrže antioksidanse, ceramide, polifenole, niacinamid, probiotike, hijaluronsku kiselinu, glicerin, minerale… Dok antioksidansi, ceramidi i polifenoli ojačavaju funkcionalnu barijeru, niacinamid, hijaluronska kiseina i glicerin imaju hidrantna svojstva, a probiotici i minerali umiruju reakcije i podstiču brže zaceljenje.

Naša preporuka

Vichy Slow Âge noćna krema i maska

DODATNA NEGA

Ukoliko su vam pojedini delovi lica posebno iritirani, najbolje će biti da te regije dodatno tretirate preparatima koji sadrže glicerin, pantenol ili vazelin jer umiruju kožu i podstiču bržu regeneraciju. Odlične benefite imaćete i ukoliko u svoju rutinu uvedete termalnu vodu koja zahvaljujući mineralima hidrira, štiti i umiruje kožu.

Naša preporuka

Eucerin Aquaphor regenerativna mast

La Roche-Posay termalna voda

Naslovna fotografija: @annawinck
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top