Ove beauty navike doslovno uništavaju vašu kožu

Preparati za negu nove generacije, čije su formule uglavnom na bazi aktivnih sastojaka koji daju brze i vidljive rezultate, omogućili su nam da znatno produžimo mladalački izgled kože, međutim, preterana upotreba ovih proizvoda neretko može da ima kontraefekat. Ako tome dodamo tradicionalne loše navike, poput stiskanja bubuljica ili umivanja vrućom vodom, mnogo je faktora koji doslovno uništavaju našu kožu iako uopšte toga nismo svesni. Ukoliko spadate u grupu osoba koje se posvećeno brinu o nezi lica, ali i pored toga stanje vaše kože nije zadovoljavajuće, verovatno pravite neki od narednih propusta. U nastavsku smo najpravili listu najčešćih grešaka, koje doslovno uništavaju epiderm.

PRETERANA EKSFOLIJACIJA KOŽE

Slažemo se da ne postoji lepši osećaj od onog kada nakon mehaničkog pilinga dodirnemo svoje lice i uverimo se da smo uklonili sve mrtve ćelije s kože, koja je zbog toga meka i nežna. Međutim, prečesta upotreba pilinga ili gelova za umivanje koji sadrže abrazivne čestice vremenom dovodi do iritacije, a prvenstveno do isušivanja kože i pojave crvenila. Ovoj navici posebno su sklone osobe s masnom kožom koje smatraju da će na taj način najefikasnije ukloniti višak sebuma, ali zaboravljaju da će njihova koža upravo iz istog razloga početi da proizvodi još više ulja kako bi nadoknadila izgubljenu vlagu.
Savet: Ograničite upotrebu mehaničkih pilinga na jednom ili dva puta nedeljno ili ih potpuno zamenite blagim hemijskim eksfolijatorima s AHA i BHA kiselinama, ali vodite računa da se i kod izbora ovih proizvoda opredelite za formule koje su blage prema koži.

Ole Henriksen – Glow2OH™ Dark Spot toner (Sephora)

UPOTREBA VELIKOG BROJA PROIZVODA U BEAUTY RUTINI

Istina je da veliki broj proizvoda za negu na toaletnom stočiću za svakog od nas predstavlja sinonim za luksuz, ali nam i daje osećaj da radimo nešto dobro za svoju kožu. Međutim, da li je zaista tako? Dermatolozi se slažu da upotreba velikog broja proizvoda u beauty rutini može da uzrokuje alergijsku reakciju, a kada se ona jednom dogodi, jako je teško utvrditi uzrok. Osim toga, većina aktivnih sastojaka neće uspeti da prodre u vašu kožu ukoliko nanesete veliki broj proizvoda.
Savet: Optimalan broj proizvoda u svakodnevnom režimu nege trebalo bi da svedete na tri do pet preparata koji vam istinski odgovaraju. Takođe, kada se opredelite za jedan režim nege, trebalo bi da se držite ustaljene rutine bar nekoliko nedelja ukoliko želite da vidite da li ta opcija daje rezultate.

PREKOMERNO ČIŠĆENJE KOŽE

Odavno smo naučili lekciju da je odlazak u krevet sa šminkom apsolutno neprihvatljiv, međutim, poslednjih godina kod mnogih devojaka javlja se suprotan problem – prekomerno čišćenje kože. Ovaj trend postao je rasprostranjen nakon popularizacije korejskog režima nege, koji podrazumeva dvofazno čišćenje kože – najpre uljanim, a potom čištačem na bazi vode. Ne kažemo da je dvofazni princip čišćenja lica pogrešan, ali ukoliko koristite agresivne preparate verovatno ćete primetiti da vam je koža postala suvlja, a neretko dolazi i do perutanja, pojave crvenila i drugih iritacije.
Savet: Pre svega, izaberite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i znajte da vam je dvofazno čiščenje potrebno samo ako uklanjate šminku s lica. U danima kada ne nosite make-up sasvim je dovoljno da uveče uklonite prljavštinu i višak sebuma miceralnom vodom. Takođe, kod osoba sa suvim tipom kože ujtru će biti sasvim dovoljno umivanje vodom dok devojke s masnom kožom po potrebi mogu da upotrebe i blagu micelarnu vodu.

UMIVANJE VRUĆOM VODOM

Koliko god vam prijalo da se umivate toplom vodom, trebalo bi da znate da ova navika dovodi do isušivanja kože i pojave crvenila. Osim toga, može doći do pogoršanja određenih stanja, kao što su upalni procesi ili rozacea.
Savet: Umivanje hladnom vodom najviše prija vašoj koži, jer ne samo da ćete izbeći pojavu pomenutih stanja već ćete poboljšati tonus kože, a vaše pore biće sužene. Za dodatni bonus, jednom dnevno kockicom leda pređite preko čitave površine lica i vrlo brzo ćete početi da primećujete pozitivne promene, poput blistavosti i svežine, umanjena bora, podočnjaka, upalnih procesa…

KONSTANTNO DODIRIVANJE LICA

Čini se da je tek nakon što je proglašena pandemija virusa COVID-19 većina ljudi shvatila koliko često tokom dana dodiruje lice. Osim što je ova navika opasna zbog mogućnosti da se zarazimo koronom, pipanje lica ima i niz drugih nuspojava. Naime, koža na dlanovima znatno je deblja pa neće biti iritirana zbog nakupljanja nečistoća, međutim, kada prljavštinu s ruku prenesemo na lice vrlo verovatno će doći do reakcije, a najčešće do pojave bubuljica.
Savet: Pre svega, osvestite trenutke kada dodirujete lice i potrudite se da to činite što ređe, a po mogućnisti potpuno iskorenite ovu naviku. Pored toga, perite ruke što češće u toku dana, a kada niste u mogućnosti da ih operete, koristite sredstvo za dezinfekciju.

NEPRAVILNA UPOTREBA SPF PROIZVODA

Ne možemo dovoljno da vam naglasimo koliko je upotreba SPF proizvoda važna, bez obzira na godišnje doba. Razlog tome je činjenica da su UVA zraci uvek prisutni, jer prodiru kroz oblake i staklo i oštećuju vašu kožu čak i kad tokom najhladnijeg dana sedite u zatvorenoj prostoriji. Oni su najzaslužnijih za prerano starenje kože, pojavu tamnih fleka i različite vrste alergija. Zbog toga bi krema sa zaštitnim faktorom trebalo da bude sastavni deo vaše beauty rutine cele godine, a tokom toplih dana trebalo bi da obnavljate zaštitu na svaka dva do tri sata.
Savet: Znamo da nije lako da leti obnavljate zaštitu ako ste na poslu ili u gradu, ali danas postoje sprejevi sa UV filterima koji osvežavaju kožu, a ukoliko imaju mat završnicu, produžiće i trajanje make-upa.

NEREDOVAN SAN

Svima nam se mnogo puta desilo da ostanemo duže s društvom ili da do kasno u noć gledamo omiljenu seriju, iako ujtru moramo da budemo na poslu. Međutim, to dovodi do niza reakcija poput isušivanja kože, gubitka sjaja, pojave podočnjaka, disbalansa pH vrendosti kože, preranog starenja…
Savet: Ako niste sigurni kako nedovoljno sna utiče na vašu kožu napravite selfie fotografiju nakon nekoliko sati sna, a potom i kad se dobro naspavate. Kad vidite razliku, sigurni smo da ćete sledeći put dobro razmisliti pre nego što odlučite da ostanete do kasno budni.

STISKANJE BUBULJICA ILI MITISERA

Verujemo da ne postoji devojka kojoj se bar jednom nije desilo da primeti bubuljicu ili mitiser i da ne može da odoli da ih ne iscedi. Rezultat toga obično je rana koja je znatno veća od upalnog procesa koji je postojao na licu, a koja se obično zadrživa na koži po nekoliko nedelja, pa čak i meseci.
Savet: Kad sledeći put odlučite da cedite aknu setite se da će, ako je ne dirate, nestati s lica za svega nekoliko dana. S druge strane, ožiljak koji ostaje nakon stiskanja potrajaće znatno duže. Ukoliko ste nestrpljivi, koristite neki od preparata koji ciljano deluju na upalne procese.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: Instagram (@xeniaadonts)
Foto: Instagram (@olehenriksen), Promo

Podeli

Scroll to Top