Pet činjenica o anti-agingu koje bi svaka žena trebalo da zna

Starenje kože je neminovan proces koji ne možemo da zaustavimo, ali zahvaljujući dostignućima savremene farmakologije i dermatologije značajno možemo da usporimo znakove starenja. Na tom putu naši najjači saveznici su adekvatna kućna nega i anti-aging tretmani, međutim, kada krenemo u borbu protiv bora najčešće imamo nerealna očekivanja, naročito kada je reč o kozmetičkim proizvodima. Za to su uglavnom krive reklame koje neretko obećavaju da njihov proizvod umanjuje bora za svega sedam dana, zateže kožu, briše tamne fleke ili rešava problem opuštenosti kože, što jednostavno nije moguće. Ali, koja je onda uloga kućne nege i zašto je neophoda? Kada možemo da se oslonimo na odgovarajuće proizvode za negu, a kada su nam potrebni tretmani (i koji)? Istražili smo sva ova pitanja i došli do pet glavnim činjenica koje bi svaka žena trebalo da zna.

PROIZVODI ZA NEGU NE MOGU DA VAS OSLOBODE OD BORA ILI OPUŠTENE KOŽE

Da biste shvatili zbog čega serumi, kreme i drugi proizvodi za negu ne mogu da ispeglaju bore ili opuštenu kožu, potrebno je da razumete osnove procesa starenja kože. Naime, kako godine prolaze, masni jastučići koji, slikovito rečeno, obezbeđuju amortizaciju naše kože počinju da se pomeraju nadole (sila gravitacije radi svoje). Usled toga dolazi do pada tonusa u predelu donje vilice i javljaju se takozvani buldog obrazi. Pored toga, struktura naših kosti vremenom se menja i počinjemo da gubimo veliki procenat kolagena koje naše telo proizvodi. S obzirom na to da proizvodi za negu ne mogu da deluju kao skela koja je potrebna našoj koži da zadrži prethodnu struktutu, ne mogu da daju rezultate kod problema opuštene kože. Da biste delovali na pad tonusa, potrebne su vam procedure koje deluju na vezivno tkivo.
Kada je reč o borama, postoje sastojci koji mogu donekle da umanje bore, a pre svega da deluju kao preventiva, a najefikasniji među njima je retinol. Ipak, trebalo bi da imate u vidu da derivat vitamina A deluje samo na epidermalnom nivou i ne može da zategne kožu.

Paula’s Choice – 1% Retinol Treatment
Drunk Elephant – A-Passioni Retinol Cream

PREVENCIJA JE NAJVAŽNIJA

Verujemo da ste ovu lekciju već naučili, ali toliko je važna da nikada ne možemo da preteramo u njenom ponavljanju. Ono što možda ne znate jeste da prevencija nija važna samo tokom mladosti već i u kasnijim godinama. Što smo stariji naša koža brže stari zbog čega je preduzimanje preventivnih koraka veoma bitno tokom celog života. Naši najbolji saveznici na ovom putu su SPF proizvodi i retinol. Naime, sa stanovišta nauke postoje samo dve stvari koje daju rezultate u borbi protiv starenja, a to su: svakodnevna zaštita kože od sunca, uz obavezno obnavljanje zaštite na 2-3 sata u letnjim mesecima, i retinol.

Roc – Soleil Protect Anti-wrinkle Smoothing fluid SPF50
La Roche Posay – Anthelios UV MUNE 400 SPF50+ fluid
Sunday Riley – A+ High Dose Retinoud Serum
Kiehl’s – Micro-Dose Anti-Aging Retinol Serum

NE IZBEGAVAJTE IGLICE

Možda to ne želite da čujete, ali botoks i dermafileri jedini su način da vidljivo rešite problem bora, makar na neko vreme. Međutim, iako su ovi tretmani veoma popularni u poslednjih 10-15 godina, činjenica je da mnoge žene i dalje imaju predrasude, posebno kada je reč o botoksu. Rezultate daju i tretmani laserom koji deluju na kožu po principu kontrolisane povrede usled čega trigeriju sopstvene mehanizme regeneracije kože, a što je najvažnije stimulišu proizvodnju kolagena.

PIGMENTACIJE SU NAJUPORNIJI KOŽNI PROBLEM

Pojava hiperpigmentacija takođe je jedan od pokazatelja starenja kože, svejedno da li je reč o tamnim flekama od sunca ili o staračkim pegama. Svejedno o kojoj vrsti pigmentacija je reč, one su jedan od najupornijih kožnih problema. Da biste sprečili njihovu pojavu, najvažniji korak koji bi trebalo da preduzmete jeste zaštita od sunca, a među sastojcima koji mogu da ublaže postojeće fleke posebno efikasnim pokazali su se vitamin C i retinol. Još efikasniji je tretinol – najefikasniji oblik vitamina A za koji će vam biti potreban recept od dermatologa. Kada govorimo o sastojcima koji izbeljuju kožu, a dobijaju se samo uz recept, moramo da pomenemo i hidrohinon. Mada o ovom jedinjenu postoje oprečna mišljenja, činjenica je da je veoma efikasan kada je reč o izbeljivanju fleka ili bilo kojih ožiljaka na koži.

Drunk Elephant – C-Firma Vitamin C Day Serum
Kiehl’s – Powerful-Strength Vitamin C serum
The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane
L’oréal Paris – Triple Power Anti-Aging Moisturizer

HIDRIRANA I SJAJNA KOŽA JE VAŠ NAJBOLJI PRIJATELJ

Kućna nega važna je upravo da bi naša koža dobila dovoljno vlage i da bi imala zdrav sjaj. Umesto što očekujete da će vam proizvodi za negu umanjiti bore, trebalo bi da se skoncentrišete na to da koristite preparate koji će vašoj koži pružiti glow efekat jer će na taj način izgledati podmlađeno bez obzira na to što imate bore. Najučinkovitiji sastojci za postizanje zdravog sjaja su vitamin C, AHA i BHA kiseline. Naravno, neophodna vam je i odgovarajuća hidratacija za šta su vam potrebni sastojci poput hijaluronske kiseline, skvalena, nijacinamida…

SkinCeuticals – C E Ferulic Serum
Biologique Recherche – Lotion P50W
La Roche-Posay – Hyalu B5 Pure Hyaluronic Acid Serum
The Inkey List – Niacinamide

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @greceghanem
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top