Dr Danica Jocić vam otkriva sve što ste želeli da znate o botoksu, a niste imali kog da pitate

Ako postoji jedna estetska procedura, koja izaziva brojne predrasude i oprečna mišljenja, to je svakako tretman botoksom. Iako je botulinum toxin u službi anti-ageinga prvi put upotrebljen pre više od tri decenije, a u međuvremenu je postao i zlatni standard kada je reč o peglanju bora na gornjoj trećini lica, i dalje veliki broj žena izbegava ovaj tretman, uglavnom zato što se plaše da će nakon procedure izgubiti mimiku i dobiti efekat zamrznutog lica. Da li su ovakvi strahovi opravdani, šta je botoks i kako deluje, i o čemu bi trebalo da vodimo računa pre nego što zakažemo termin u ordinaciji, pitali smo dr Danicu Jocić.

Dr Danica Jocić

Upoznajte našu sagovornicu
Dr Danica Jocić diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Nišu, a trenutno je specijalizant dermatovenerologije na Klinici za kožne i polne bolesti u Nišu. Zaposlena je u poliklinici dr Nikolić, na departmanu za zdravlje i lepotu. U toku studija učestvovala je u razmeni studenata u Brazilu i Italiji, dok je deo specijalizacije provela i na prestižnom univerzitetu Ospedale San Giovanni di Dio na Sardiniji. Svoje veštine iz oblasti estetske medicine stekla je i usavršavala na brojnim edukacijama i seminarima pod mentorstvom dr Vladimira Stojiljkovića, dr Nevenke Dokmanović i dr Marte Terzić.

Šta je botoks i kako deluje na kožu?
– Botoks je komercijalni naziv firme Allergan za lek čije je generičko ime botulinum toxin tip A. Deluje na mišiće gornje trećine lica tako što zaustavlja prenošenje hemijskih signala koje nervi šalju i na taj način onemogućava kontrakciju mišića, što za rezultat ima nestanak mimičnih bora.
Koje se korekcije mogu vršiti primenom botoksa?
– Tretman botoksom ima za posledicu privremeno ublažavanje i  uklanjanje  horizontalnih bora na čelu, bora između obrva i oko očiju, uz očuvanje mimike lica.
Kada je pravo vreme za prvi tretman botoksom u službi anti-ageinga?
– Ne postoji jasna starosna granica za tretman botoksom, s obzirom na to da na pojavu bora utiče više faktora, a naročito genetika, način života i način gestikulacije. Nekim osobama se prve bore pojavljuju već s 30 godina, tako da je odluka o ovom tretmanu individualna. Svakako smatram da je pre donošenja odluke o tretmanu bitno da se obratite svom lekaru radi pregleda i konsultacije.

Zbog čega postoji toliko predrasuda o botoksu, pa ga se neke žene čak i plaše?
– Poznato mi je da postoje predrasude o ovom tretmanu. Smatram da je razlog za to nedovoljna informisanost u vezi s procedurom, zbog koje nastaje  zabrinutost da će se nakon tretmana izgubiti prirodan izgled i mimika lica. Međutim, ukoliko tretman aplikacije botoksa izvodi stručno lice, odnosno lekar sertifikovan od strane priznatih udruženja estetske medicine i tom prilikom koristi registrovane preparate koji su prethodno medicinski ispitani i odobreni od strane nadležnih organa, smatram da apsolutno ne postoji razlog za brigu. Efekat zamrznutog lica ili veštačkog izgleda uglavnom je posledica neadekvatno obavljenog tretmana ili upotrebe neodgovarajućih materijala. Pravilno obavljenim tretmanom zadržava se  prirodna mimika, a lice dobija odmoran i jedriji izgled.
Kako izgleda tretman botoksom?
– Pre tretmana na kožu se nanosi anestetik u kremi da bi procedura bila što bezbolnija. Nakon toga se u anatomski određene tačke mišića gornje trećine lica injektuje tačno određena količina botoksa. Tretman traje 15-ak minuta, a odmah po završetku, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.
Koliko dugo traju rezultati?
– Efekat tretmana botoksom traje do šest meseci, nakon čega se procedura ponavlja radi održavanja postignutih rezultata.
Možemo li kućnom negom produžiti dejstvo tretmana?
– Ne postoji studija koja dokazuje da određena kućna nega produžava dejstvo tretmana, međutim, po mom mišljenju, upotreba odgovarajućih proizvoda od velike je važnosti za održavanje kože negovanom.

Šta bi svaka žena trebalo da zna pre nego što zakaže termin u ordinaciji?
-Veoma je bitno znati koji su proizvodi adekvatni i priznati za ovaj tretman. Proizvod Vistabel kompanije Allergan, jedini je registrovan i priznat od strane Ministarstva zdravlja kao medicinsko sredstvo, zbog čega ga ja primenjujem i preporučujem. Iz ovog razloga je od presudnog značaja da pacijenti prilikom izbora lica koje će obaviti proceduru budu sigurni da je reč o sertifikovanim injektorima, kao i da isti koriste odobrene i ispitane proizvode. Najveći broj komplikacija u vezi s ovim, ali i drugim tretmanima, posledica su primene neadekvatnih preparata.
Želim takođe da napomenem da se po proteku vremena u kom traju efekti botoksa koža i izgled lica vraćaju u prvobitno stanje, bez ikakvih posledica, tako da ovo nije tretman koji ostavlja trajne promene. Samim tim ne postoji potreba da pacijenti, u slučaju da to ne žele, nastavljaju s tretmanom ili se podvrgavaju nekoj drugog estetskoj proceduri kako bi otklonili postignute efekte botoksa.
Moje dosadašnje iskustvo je da ovaj tretman daje sjajne rezultate i da su oni odlično prihvaćeni od strane pacijenata i njihovog okruženja, što je meni kao lekaru najbitnije.

Šta je baby botoks i po čemu se razlikuje od klasičnog botoksa?
Baby botoks je takozvana procedura, koja podrazumeva ubrizganjanje minimalne količine botoksa, ona je nešto jeftinija od klasičnog tretmana, s obzirom na utrošeni materijal, međutim efekat ovakvog tretmana traje znatno kraće, a može i potpuno izostati, tako da to nije procedura koju izvodim, niti je preporučujem svojim pacijentima.
Da li tretmani botoksom zaista mogu da izleče prekomerno znojenje?
– Hiperhidroza ili pojačano znojenje uspešno se rešavaju aplikovanjem botoksa u problematičnu regiju (pazuh, šake i tabani), a efekat ovih tretmana je takođe ograničen i traje do šest meseci.

Ovaj intervju originalno je objavljen na našem portalu 4. marta 2022. godine.

Intervju: Ivana Nikolić
Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top