Reč psihologa: kako da pametno iskoristite vreme kada ste single

Nekada je cilj svake žene bio da se uda i zasnuje porodicu. Delom zbog očekivanja društva i okoline, delom i zato što joj je brak donosio finansijsku sigurnost i krov nad glavom. Međutim, rodne uloge već jako dugo nisu ono što su nekad bile. Otkako žena može da radi i zaradi, da postane uspešna, izgradi karijeru i sama sebe izdržava, koncept braka u smislu životnog ugovora pao je u drugi plan. U brak i vezu ulazi se iz ljubavi, odnosno barem bi tako trebalo da bude. Ipak, izgleda kao da i žene i muškarci sve manje veruju u neponovljivu ljubav pa se radije, makar jedan deo svog života, posvećuju sami sebi.
I to je sasvim u redu. Psihologija kaže da single ljudi itekako mogu da budu srećni i ispunjeni, pod uslovom da na ovaj period svog života gledaju kao na priliku za lični razvoj i samootkrivanje, a ne kao na vreme između dva emotivna odnosa. Terapeut John Kim, autor bestsellera The Angy Therapist i istoimenog podkasta, nedavno je napisao članak za časopis Psychology Today u kome je objasnio da bi svoj single status trebalo da koristite da otkrijete ko ste i ko želite da postanete. U skladu sa tim, on je taksativno naveo sedam koraka koje bi samci trebalo da preduzmu kako bi vodili ispunjen život.

Razmilite o svojim željama: Odredite na čemu želite da radite u periodu dok ste sami. Da li vam je prioritet lični rast, lečenje „rana“ ili samootkrivanje? To će vam pomoći da ostanete fokusirani i da donesete svesne izbore koji su u skladu sa vašim ciljevima.

Neka vam briga o sebi bude prioritet: Vodite računa o sebi fizički, mentalno i emocionalno. Vežbajte samosaosećanje i neka vam briga o sebi bude prioritet. Praktilujte aktivnosti koje vam prijaju, kao što su vežbanje, meditacija, hobiji ili provođenje vremena u prirodi. Briga o sebi doprineće vašoj opštoj sreći i blagostanju.

Postavite lične ciljeve: Iskoristite ovo vreme da postavite lične ciljeve i radite na njima. Bilo da se radi o novom hobiju, pokretanju sopstvenog biznisa ili učenju nove veštine, postizanje ciljeva će vam dati osećaj svrhe, ali vam omogućava i da se fokusirate na sopstveni rast i razvoj.

Negujte smislene veze: Povežite se sa drugim ljudima tako što ćete negovati postojeća prijateljstva i uspostavljati nove veze sa osobama sličnim vama. Uključite se u aktivnosti ili se pridružite zajednicama u kojima možete da upoznate ljude koji dele vaša interesovanja i vrednosti.

Vežbajte samorefleksiju: Odvojite vreme da razmislite o svojim prošlim vezama i identifikujete sve nezdrave obrasce ili ponašanja. Koristite ovu samorefleksiju da učite iz svojih iskustava i napravite pozitivne promene. Ovo će vam pomoći da u budućnosti stvorite zdravije i ispunjenije odnose.

Ostanite prisutni: Uživajte u svom single statusu i prihvatite mogućnosti koje vam pruža. Umesto da stalno tražite novu vezu, fokusirajte se na sadašnji trenutak i uživajte u slobodi i nezavisnosti koju imate. Ova promena načina razmišljanja vam omogućava da maksimalno iskoristite ovu fazu života.

Radite na samootkrivanju: Iskoristite ovo vreme da upoznate sebe na dubljem nivou. Istražite svoja interesovanja, strasti i vrednosti. Uključite se u aktivnosti koje vam donose radost i koje vas ispunjavaju. To će vam pomoći da izgradite snažan odnos sa sobom i postavite temelj za ispunjen život.

Zapamtite, single status daje vam priliku za lični rast i samootkrivanje. Ako budete proaktivni, možete stvoriti ispunjen i smislen život, bilo da odlučite da ostanete sami ili na kraju uđete u novu vezu.

Tekst: INJournal magazin
Foto: Instagram (@carodaur)

Podeli

Scroll to Top