Uskladite vežbanje sa menstrualnim ciklusom i izvucite maksimum iz svakog treninga

Da li ste znali da bi za najbolje rezultate vežbanje trebalo da prilagodite menstrualnom ciklusu? Evo i kako!

Bez obzira na to da li spadate u osobe koje redovno odlaze u teretanu ili se sporadično bavite fitnesom, verujemo da nemate običaj da svoje treninge uklađujete sa menstrualnim ciklusom. Do skoro se nije mnogo pričalo o tome kako i koliko hormoni utiču na vežbanje i postizanje rezultata, međutim, mnoga novija istraživanja pokazala su da su mesečni ciklus i sportske performanse usko povezani pa bi trebalo da iskoristimo svoju fiziologiju ako želimo da izvučemo maksimum iz svakog treninga. To je i jedan od trenutno vodećih fitnes trendova, koji se zasniva na jasnom principu – intenzivne fizičke aktivnosti trebalo bi upražnjavati onda kada je naše telo spremno za to, dok bi u danima kada nam je potreban oporavak trebalo da usporimo. Da biste ovaj koncept usvojili i u praksi, u nastavku vam objašnjavamo sve faze kroz koje žensko telo prolazi tokom mesec dana.

MENSTRUACIJA (1. do 5. dan ciklusa)
Zbog niskog nivoa estrogena i progesterona u ovoj fazi obično nemamo volju da vežbamo. Međutim, ovo je odličan period za izgradnju snage i mišića, pre svega zahvaljujući visokom nivou testosterona. Zato nemojte preskakati treninge tokom ciklusa, ali praktikujte vežbe niskog inteziteta poput istezanja, joge, pilatesa…

FOLIKULARNA FAZA (6. do 14. dan ciklusa)
Od kraja ciklusa do ovulacije nivo estrogena je najviši što znači da smo puni energije koju bi trebalo da iskoristimo, a pritom smo manje osetljivi na bol. Zbog toga dajte sve od sebe u ovoj fazi i fokusirajte se na treninge snage, sprint i intenzivne vežbe.

FAZA OVULACIJE (15. do 23. dan ciklusa)
U ovoj fazi estrogen nakratko opada, a raste nivo progesterona. To može doprineti slabljenju mišića, pa smo skloni povredama iako se u ovim danima osećamo fizički najspremnije. U skladu sa tim, preporučuju se kardio treninzi i vežbe snage umerenog ineteziteta. Umesto trčanja praktikujte brzi hod, a vežbe sa opterećenjima radite uz manji broj ponavljanja.

LUTEALNA FAZA (24. do 28. dan ciklusa)
Nizak nivo estrogena i progesterona dovodi do pojave PMS simptoma, razdražljivosti i anksioznosti. Najviše će vam prijati lagane aktivnosti koje oslobađaju od stresa, poput joge, pilatesa, šetnje…

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @kristygodso
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top