Skandinavski koncept uređenja enterijera koji će vaš dom učiniti boljim mestom za život

Dok je do pre nekoliko godina u čitavom svetu vladala hygge manija, u poslednje vreme sve je popularnija nova skandinavska filozofija – lagom, koja vodi poreklo iz Švedske. Mada je reč o sličnim konceptima, danski hygge prvenstveno promoviše udobnost, toplinu, sigurnost i jednostavnost, dok se u slučaju lagoma sve vrti oko umerenosti – od uređenja doma do brige o ishrani i zdravlju. Reč je o načinu života u čijem se središtu nalazi ideja o pravoj meri i postizanju balansa u svim sferama života, jer kada imamo ravnotežu i mir, dostižemo unutrašnje blagostanje kome svi težimo.

@talisasutton

Jedan od najvažnijih segmenata ove filozofije svakako je uređenje enterijera, koje podrazumeva pravu meru između minimalizma i pretrpanosti, a sve u cilju stvaranja toplog i mirnog životnog prostora koji će u nama buditi lepe emocije. Mada na prvu možda zvuči da ovo nije lak zadatak, zapravo se radi tri o jednostavna koraka koja svako može da preduzme.

UKLONITE VIŠAK
Retko ćete naići na dom u Švedskoj koji je pretrpan, jer se prilikom uređenja drže maksime manje je više. U skladu sa tim, za svaku prostoriju biraju nameštaj u zavisnosti od toga kako i koliko će je koristiti, a čak i dekorativni detalji u njihovim stanovima najčešće imaju i upotrebnu funkciju. Lagom filozofija podrazumeva da ne možete imati mir u pretrpanom domu i da je potrebno da se odreknnete viška kako bi stavili fokus na prave stvari.
Ako imamo u vidu da su Skandinavci majstori uređenja enterijera, ali i da spadaju u najsrećnije narode na svetu, ništa nas ne košta da za početak izacimo sve one stare stvari koje više ne koristimo i samo nam smetaju.

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

BIRAJTE MIRNE BOJE
Odavno znamo da izbor boja u enterijeru ima veliki uticaj na to kako ćemo se osećati, pa Skandinavci uvek biraju umirujuće kolorite, poput belih, sivih i zemljanih tonova. Oni su baza od koje sve počinje dok druge boje dodaju pažljivo, ali nikada nećete naići na buru tonova i dezena. Umesto toga radije se odlučuju za jednostavnost i umerenost.

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

ELEMENTI IZ PRIRODE
Ovo je jedan od ključnih principa uređenja doma u Švedskoj, koji podrazumeva izbor prirodnih materijala poput drveta, vune ili platna, a sve u cilju postizanja topline i ušuškanosti. U ovoj jednačini važnu ulogu igra i zelenilo, pa su u njihovim domovima uvek prisutne saksijske biljke, ali i cveće u vazama. Poslednji korak je prirodno svetlo, kojim uvek obiluju životni prostori u ovoj zemlji.

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

@myscandinavianhome

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @talisa_sutton
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top