Skin cycling je najnoviji TikTok trend odobren od strane dermatologa, evo o čemu je reč

Ima li išta bolje od mudro izgrađene večernje beauty rutine? Nakon dugog i napornog dana, skidanje šminke i nanošenje omiljenih seruma i krema može biti pravo zadovoljstvo. Međutim, sa toliko mnogo proizvoda na tržištu, nije uvek lako izabrati aktivne sastojke i preparate koji će uraditi pravu stvar za vas. Zato je savet dermatologa uvek dobrodošao, a poslednji u nizu stiže sa TikToka.
Mada ova društvena platforma odavno diktira beauty trendove, mnogi od njih deluju zastrašujuće, a neki čak spadaju u kategoriju ne pokušavajte ovo kod kuće. Ipak, to nije slučaj sa najnovijim skin cycling tredom koji je na ovoj društvenoj platformi lansirala američka dermatološkinja dr Whitney Bowe.

@drwhitneybowe

Skin cycling for beginners: how to get started. And how to layer with Bowe Glowe #skincycling #thatboweglow #dermatologist #skintok

♬ original sound – Dr. Whitney Bowe

Šta je skin cycling?

Skin cycling je četvorodnevni plan večernjeg režima nege tokom kojeg se koriste određeni aktivni sastojci prema tačno utvrđenom rasporedu. Na ovaj način koža će imati koristi od svih aktivnih sastojaka, bez nanošenja velikog broja proizvoda. Reč je o veoma jednostavnoj metodi koja ide sledećim redosledom: noć eksfolijacije, noć retinola, dve noći oporavka i tako u krug. Ovakvim rasporedom izvući ćete maksimum iz aktivnih sastojaka, dok ćete mogućnost za potencijalne iritacije svesti na minimum. Upravo zbog toga su dve noći oporavka obavezan deo ovog ciklusa.
Naime, proizvodi sa kiselinama i retinol veoma su moćni i pružaju niz benefita – od sprečavanja pojave finih linija i bora do pročišćavanja pora i ublažavanja hiperpigmentacijskih fleka. Međutim, oni mogu da oslabe prirodnu barijeru kože koja potom postaje sklona različitim vrstama iritacija. To je glavni razlog zašto je Bowe kreirala skin cycling metodu – da koža iskoristiti sve prednosti eksfolijacije i retinola, bez neželjenih efekata.

Kako izgleda skin cycling rutina?

Prva noć: eksfolijacija

Prva noć rezervisana je za ekosfolijaciju kako bi uklonili mrtve ćelije sa površine kože i pročistili pore. To znači da nakon što temeljno očistimo i osušimo kožu lica peškirom, nanosimo proizvod za hemisjku eksfolijaciju koji se ne ispira. To su uglavnom tonici ili serumi sa AHA ili BHA kiselinama. Izbor preparata zavisi od vašeg tipa kože. Ukoliko želite anti-age proizvod birajte AHA kiseline (glikolna, mlečna, mandaleična). Ako je vaša koža sklona aknama i proširenim porama, odaberite BHA kiseline, kakva je salicilna. Svakako na tržištu postoji i mnogo proizvoda koji sadrže obe vrste kiselina. Nakon što uradite eksfolijaciju nanesite hidratantnu kremu.

The Ordinary – Lactic Acid 10% + HA
La Roche-Posay – Effaclar Serum
Kiehl’s – Daily Refining Milk-Peel Toner
Biologique Recherche – Lotion P50W

Druga noć: retinol

Druga noć skin cycling rutine rezervisana je za upotrebu retinola, koji će ubrzati obnavljanje ćelija kože, podstaći proizvodnju kolagena, sprečiti nastanak novih bora i hiperpigmetacija i umanjiti postojeće, a delotvoran je i kada je reč o upalnim procesima.
Kao i prve noći, temeljno očistite lice, a zatim se uverite da je koža 100% suva jer vlažna koža povećava prodiranje retinola, što bi potencijalno moglo da izazove veće iritacije. Na lice nanesite retinol u količini koja odgovara veličini graška, što je dovoljno za celo lice. Na kraju, naravno, nanesite hidratantnu kremu.

Kiehl’s – Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum
L´Oréal Paris – Revitalift Laser Retinol Serum
Paula’s Choice – Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum
La Roche-Posay – Retinol B3 Serum

Treća i četvrta noć: oporavak kože

Nakon eksfolijacije prve večeri i upotrebe retinola druge, treća i četvrta noć rezervisane su za oporavak kože od agresivnih sastojaka. Možete jednostavno očistiti lice, pa naneti hidratantni serum i kremu. Potražite proizvode koji sadrže sastojke za obnavljanje kože kao što su hijaluronska kiselina, glicerin, ceramidi, peptidi ili skvalen.
Nakon dve noći oporavka, počnite ciklus od početka.

Eucerin – Hyaluron Filler Hydro Booster
Drunk Elephant Protini™ Polypeptide Firming Moisturizer
La Roche-Posay – Hyalu B5 Serum
Garnier – Skin Naturals Hyaluronic Aloe Serum

Glavne prednosti skin cyclinga

Ovakav koncept nege zaista je efikasan jer daje vašoj koži šansu da se oporavi od proizvoda sa kiselinama i retinolom. U pitanju su veoma moćni i efikasni sastojci, ali ako se pretera sa njihovom upotrebom mogu ostaviti posledice.
Dodatni bonus je to što je skin cycling metoda bezbedna za sve – čak i za osobe sa osetljivom kožom. Osim toga, ovu rutinu možete prilagoditi svojim potrebama. Ako osetite da vam je lice suvo ili primetite bilo kakvu iritaciju, povećajte broj noći za oporavak kože. Ukoliko je vaša koža naviknuta na kiseline i retinol, možete izostaviti jednu noć oporavka, pa će vaš ciklus trajati tri noći. Najvažnije je da pratite svoju kožu, da izaberete proizvode koji sadrže kiseline i retonol u odgovarajućem procentu i ne zaboravite da je nanošenje SPF proizvoda preko dana obavezno.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @queenofjetlags
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top