Sve što ste ikada želeli (i trebali) da znate o rumenilu

Rumenilo je neizostavan deo svakog makeup nesesera jer ima moć da u trenutku osveži lice, a bledom i beživotnom tenu pruži potreban sjaj. Međutim, da bi ispunilo svoju funkciju, mora da zadovolji tri važna kriterijuma – da bude odgovarajuće boje i teksture i da je pravilno aplikovano. U suprotnom, malo šta može tako da nas upropasti. Ukoliko vam ne polazi za rukom da postignete željeni efekat, ili još gore, ako dobijate sve ono što ne želite, na pravom ste mestu. U nastavku vam otkrivamo najvažnije makeup trikove u vezi sa rumenilom, a kada jednom naučite da pravilno koristite ovaj proizvod, to će biti veština zlata vredna.

IZBOR ODGOVARAJUĆE BOJE
Prilikom izbora boje, najvažnije je ona bude usklađena sa bojom vašeg tena. To znači da bi osobe sa svetlom kožom trebalo da biraju svetlo ružičaste i breskvaste tonove za svaki dan dok za večernju šminku mogu da isprobaju i malo tamnije nijanse. Osobama maslinastog tena najviše odgovaraju topli narandžasti i intenzivno ružičasti tonovi, a ako ste u zlatnoj sredini generalno možete da eksperimentišete i sa svetlijim i sa tamnijim bojama.

IZBOR ODGOVARAJUĆE TEKSTURE
Baš kao i kod izbora pudera, jako je važno da se odlučite za odgovarajuću teksturu. Zlatno pravilo do skoro je glasilo da bi osobe sa masnom kožom trebalo da izbegavaju tečna ili rumenila u stiku i da se drže proizvoda u kamenu. Razlog za to je činjenica da tečne formule, kao i one u stiku, brzo nestanu sa masne kože, a osim toga čine da ona izgleda još masnije. Međutim, danas postoje veoma postojana tečna rumenila sa mat završnicom koja su prilagođena osobama sa masnom i problematočnom kožom.
S druge strane, ako se suočavate sa bubuljicama ili proširenim porama, izbegavajte rumenila sa sjajnom završnicom ili šimerom (bez obzira na to jesu li u kamenu ili stiku) jer će svetlucave čestice naglasiti proširene pore i bubuljice.
Ukoliko imate normalan tip kože, bez većih nepravilnosti, imate sreće jer možete da eksperimentišete sa svim teksturama u zavisnosti od efekta koji želite da postignete. Znajte da kremaste teksture uvek izgledaju prirodnije dok je rumenilo u kamenu odlična opcija kada želite malo više drame.
Osobe sa suvom kožom, posebno ako je sklona borama, trebalo bi da izbegavaju kompakte proizvode jer će oni naglasiti fine linije na koži. Držite se tečnih ili rumenila u stiku koja će osvežiti vaše lice.
DODATNI SAVET: Rumenila kremaste i tečne teksture nikada se ne nanose nakon pudera u kamenu ili prahu. Nanesite ih preko tečnog pudera, a potom fiksirajte šminku puderom za setovanje.

KAKO DA PRAVILNO NANESETE RUMENILO?
Za početak bi trebalo da znate da se kompaktne teksture nanose četkom za rumenilo, čija veličina treba da odgovara veličini vašeg lica. Ako je četka prevelika, rumenilo će otići na sve strane, a ukoliko je premala nećete moći da ga izblendate tako da izgleda prirodno. Isto tako, pregusta četkica će pokupiti previše boje koju nećete moći lepo da rasporedite. S druge strane, tečna ili rumenila u stiku najbolje čete naneti prstima, a ukoliko vam je lakše, možete ih prvo naneti na obraze prstima, a potom izblendati odgovarajućom čestom.
Kada je reč o mestima na kojima bi trebalo da nanosite rumenilo, ona zavise od oblika vašeg lica. Ako je vaše lice ovalnog oblika, nasmešite se i nanesite rumenilo na obraze, a zatim ga diskretno izblendajte ka slepoočnicama. Okruglo lice zahteva aplikaciju duž jagodične kosti kako bi izgledalo uže. Osobe sa četvrtastim licem trebalo bi da nanesu rumenilo na delove obraza koji se prirodno zacrvene kada se najsmeju, dok onima sa srcastim licem najviše odgovara kada rumenilo stave tik ispod ove tačke i pažljivo ga izblendaju.

NAŠI FAVORITI

Catrice Blush Box Glowing+Multicolour rumenilo
Rare Beauty Soft Pinch Blush, njansa Hope
Aura Radiant Blush, nijansa In Love
Kiko Milano Unlimited Blush
Clinique Chubby Stick Cheek Colour Balm
Anastasia Beverly Hills Blush Trio
Lancôme Teint Idole Ultra Wear Blush Stick
Essence rumenilo
Armani Beauty Neo Nude A-Line Blush

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @aliandreeamakeup
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top