Evo kako da ublažite bore na licu bez igle

Starenje kože neminovan je proces sa kojim se svi pre ili kasnije susrećemo, a iako bi godine trebalo nositi dostojanstveno, činjenica je da bore i fine linije često čine da izgledamo ljuto, umorno ili tužno što niko ne želi. U skladu sa tim, gotovo da nema žene koja ne želi da makar ublaži svoje bore, ali ne mali broj zazire od botoksa i hijaluronskih filera iz različitih razloga. Jedne su prestravljene od loših primera, druge to ne mogu da priušte, a treće se jednostavno plaše igle. Ako i sami spadate u bilo koju od ove tri grupe, znajte da postoje i druga rešenja. Pre svega, na raspolaganju vam je niz procedura, kao što su laseri, radiofrekfencije ili microneedling, ali postoji i niz koraka koje možete da preduzmete kod kuće koji će dati rezulatate. Upravo su ovi koraci danas u našem fokusu. Nastavite da skrolujete.

Hemijski piling

Hemijski pilinzi odavno su postali veoma popularni tretmani u salonima, ali ovu proceduru možete uraditi i u kućnim uslovima. U pitanju je tretman kojim se uklanja površinski sloj kože koji je prekriven hiperpigmentacijama, finim borama, ožiljicima i drugim nepravilnostima. Osim toga, podstiču se fibroblasti koji su odgovorni za stvaranje kolagena i elastina zaduženih za čvrstinu i fleksibilnost kože, a dodatna prednost je i to što će vaša koža kasnije bolje apsorbovati serume i kreme.
Ukoliko odlučite da radite hemijski piling u kućnim uslovima jako je važno da se strogo pridržavate uputstva za upotrebu proizvoda koje koristite. Obavezna je i svakodnevna intenzivna hidratacija kože, kao i upotreba SPF preparata jer će vaša nova koža biti prilično osetljiva te se jako lako mogu pojaviti fleke od sunca.

Drunk Elephant – T.L.C. Sukari Babyfacial Soin Lissant Visage (Sephora)

Uključite retinol u rutinu

Retinol je poslednjih godina jedan od najpopularnijih kozmetičkih sastojaka i to sa razlogom jer dokazano umanjuje bore i fleke i na licu, ali i podstiče proizvodnju kolagena i elastina. Glavna prednost ovog derivata vitamina A je to što povećava promet ćelija kože, tačnije ubrzava proces uklanjanja mrtvih ćelija i stimuliše stvaranje novih, što rezultira glatkom i sjajnijom kožom sa manje bora. 

Drunk Elephant – A-Passioni Retinol Cream (Sephora)

Hidrirajte kožu

Hidratacija kože je, uz čišćenje lica, najvažniji korak u beauty rutini. Samo hidrirana koža može izgledati lepo i negovano, a kada joj priuštite dovoljno vlage, bore i fine linije na koži biće manje vidljive. Opšte je poznata činjenica da je hijaluronska kiselina zlatni standard kada govorimo o aktivnim kozmetičkim sastojcima za hidrataciju (pre svega zbog njene sposobnosti da veže i do 1.000 puta više vode od svoje težine), ali postoji i niz drugih sastojaka koji će vašoj koži pružiti potrebnu vlagu, o čemu smo vam već pisali.

Koristite rolere i gua sha masažere

Masaža lica rolerima ili gua sha masažerima prvenstveno podstiče cirkulaciju krvi i limfne tečnosti i oslobađa mišiće od napetosti, a na taj način pospešuje se i proizvodnja kolagena. Osim što se ublažavaju postojeće i sprečava pojava novih bora, lice se konturiše i koža dobija mnogo bolji tonus, ali i zdrav sjaj i rosan izgled. Prvi efekti vidljivi su već posle samo nekoliko dana, a redovnom upotrebom starenje kože može se bitno usporiti. Najvažnije je da se masaža radi redovno, tačnije bar jednom dnevno, i rezultati neće izostati.
Ako ste u dilemi koji od ova dva proizvoda da izaberete znahte da oni suštinski imaju istu funkciju, ali je gua sha učinkovitiji. S druge strane, prednost rolera je ta što je praktičniji za upotrebu.
Takođe, postoji i niz drugih masaža koje možete da izvodite kod kuće sa kojima ćete postići slične rezultate.

Napomena za kraj: Trebalo bi da imate u vidu da kozmetički preparati i masaže mogu da ublaže bore, ali ne i da reše problem pada tonusa ili opuštene kože za šta su vam potrebne procedure koje deluju na vezivno tkivo.

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @summerfridays, Promo
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top