Ajurveda: Pet namirnica koje poboljšavaju opšte zdravlje organizma

Ajurveda je jedan od najstarijih oblika holističke medicine koji se temelji na načelu da telo, um i duh moraju biti u ravnoteži ukoliko želimo da budemo zdravi. Ova tradicionalna indijska nauka o zdravlju propagira korišćenje prirodnih namirnica za postizanje idealne ravnoteže. Donosimo vam pet ključnih sastojaka koje konzumira svaki sledbenik ajurvede.

#1 Kurkuma – Ovaj začin se koristi u kineskoj medicini već hiljada godina radi smanjenja upale i bolova. Može se konzumirati kao dodatak prirodnim sokovima, kao tinktura, čaj ili se može koristiti lokalno odnosno da se stavi da bolno mesto, a najbolje je da se u tom slučaju kombinuje sa limunom i morskom solju. Kurkuma u prahu u kombinaciji sa medom i mlekom odlična je za lečenje prehlade ili gripa.

#2 Nim – List ove biljke ima gotovo čaroban učinak na kožu, pa se zato često koristi u kozmetičkoj industriji.Dok je stablo tradicionalni zaštitnik mnogih sela u Indiji. Ovo drvo je odlično i kao antiseptik, deluje protiv svih vrsta upala, a odličan je i u lečenju ekscema, akni, ali i za jačanje kose.

#3 Đumbir – Ova začinska biljka poboljšava cirkulaciju, probavu i asimilaciju hranjivih materija. Možete napraviti jednostavan čaj od đumbira tako što ćete ovu biljku narezati na tanke kriške i preliti je vrelom vodom. Nakond eset minuta, možete konzumirati topli napitak. Odličana su i eterična ulja od ove biljke koja otklanjaju bolove u mišićima, a smatraju se i odličnim afrodizijakom.

#4 Crni biber – Ovaj začin je snažan antioksidans sa antibakterijskim svojstvima i sadrži bitne hranjive materije kao što su mangan, kalijum, vitamini C i K. Osim što se koristi kao dodatak hrani, postoje i eterična ulja od bibera koja mogu da pomognu u lečenju bolova, reume, cirkulacije i iscrpljenosti.

#5 Maslac – Mlečni proizvod koji je odličan za probavni sistem, a samim tim i celokupno zdravlje organizma. Osim toga, dokazano deluje umirujuče na naš um i odličan je za oči. Zbog svoje masne prirode, pomaže u hidrataciji, Za lečenje nesanice, preporučuje se da se kašika maslaca rastopi u velikoj čaši toplog organskog mleka sa dodatkom malo cimeta i da se ovaj čarobni napitak popije pre spavanja.

Podeli

Scroll to Top