INJournal tema: kako da se oslobodite pritiska i osećaja krivice

Uspeh na poslu, skladan brak ili veza, lepo vaspitana deca, kvalitetni odnosi s prijateljima, lepa garderoba i savršena koža samo su neka od očekivanja koje savremene žene imaju od sebe, a ovo nabrajanje može se nastaviti u nedogled. Tehnološko društvo i socijalne mreže učinile su da danas svi želimo da imamo sve i odmah zbog čega osećamo konstantan pritisak jer je ispunjavanje svih tih zadataka u isto vreme nemoguće. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije burnout je postao profesionalni fenomen, a verujemo da nema žene koja nije iskusila osećaj krivice zato što tog dana nije ispunila sve obaveze sa svoje to do liste. Ovo osećanje dovodi do niza zdravstvenih posledica, kako mentalnih tako i fizičkih, pa je krajnje vreme da se oslobodimo tog pritiska i da počnemo da uživamo u životu. To ne znači da ne bi trebalo da se borimo za svoje ciljeve već da počnemo da počnemo da uživamo na putu njihove realizacije. Zato bi, umesto što konstantno težimo ka nedostižnom savršenstvu, trebalo da preduzmemo korake koji će naš život učiniti srećnijim i ispunjenijim. U nastavku vam otkrivamo neke od najvažnijih.

NEMOJTE SE POREDITI S DRUGIMA

Svi mi imamo tendenciju da pogledamo fotografije na Instagramu, a potom i sopstveni život, i da se zbog toga osećamo loše. Setite se samo koliko ste puta pomislili gledajući pojedine objave: Želim da imam takav život. Pritom zaboravljate da je ta fotografija nastala verovatno iz 100. pokušaja i da ne predstvlja realan prikaz života. Ovakva vrsta poređenja obično dovodi do toga da smo fokusirani na ono što nemamo ili ne radimo umesto da prepoznamo sve blagoslove koje imamo.
Slično pravilo važi i za poređenja u stvarnom životu. Možda će vaš kolega brže ili bolje obaviti isti zadatak ili će vaša prijateljica organizovati zanimljiviji rođendan za dete, ali umesto da okrivljujete sebe zbog toga, setite se da uvek radite najbolje što znate ili bar to pokušavate, a to je najvažnije. Budite iskreni prema sebi pa ako možete da date više, slobodno dodajte gas, ali ako ste na dobrom mestu za vas, ubrzavanje tempa neće vam doneti ništa dobro. Svako od nas ima jedinstven put i svrhu i nema potrebe da se bilo kome izvinjavamo zbog toga.

PREISPITAJTE SVOJE ŽELJE

Veliki broj žena ima običaj da kaže da baš svetu. Međutim, da li vam je bitnije da vas drugi percipiraju kao uspešnu osobu ili timskog igrača više nego da vodite srećan i ispunjen život? Postavite sebi ovo pitanje kada sledeći put odlučite da obavite neki posao umesto vašeg kolege, prijateljice ili člana porodice. Ponekad je sasvim u redu da budemo susretljivi, ali ako stalno naporno radimo na kraju ćemo biti potrošeni. Imajte na umu da je sasvim u redu reći ne kada osećate da bi preuzimanje još jedne obaveze bilo previše za vas.

NAPRAVITE PRIORITETE

Ovaj korak ne samo da će vas osloboditi osećaja krivice već ćete postati i znatno produktivniji. Umesto što pretrpavate vašu to do listu velikim brojem obaveza, dajte sebi vremena da razmislite šta vam je zaista važno i fokusirajte se na ciljeve čija će vas realizacija istinski usrećiti.

RAZMISLITE O ODMORU

Putovanja su jedan od najboljih načina da upoznamo nove kulture, opustimo se, preispitamo svoje ciljeve i presložimo prioritete. Međutim, nekada i vikend van grada ili organizacija piknika u obližnjem izletištu mogu odlazak na planinu mogu biti sjajna alternativa. To su idealni trenuci da razmislite šta zaista želite i da li vas ono što radite vodi ka tom cilju. Zatim i kako provodite svoje vreme i radite li na stvarima koje su vam bitne.

BUDITE SVESNI SEBE

Nemojte zaboraviti da se vaša vrednost ne meri time šta ste uspeli da postignete tokom dana, meseca, godine… Ono ko ste vi razlikuje se od toga šta i koliko uspešno radite. Zato kada štiklirate obavljene zadatke s to do liste obavezno zapitajte sebe jesu li bili vredni uloženog truda i zapamtite da je mnogo važnije da obratite pažnju na to da li kvalitetno provodite vreme nego što pokušavate da obavite što više obaveza u danu.

PROMENITE PERSPEKTIVU

Posmatrajte svoje obaveze iz drugog rakusa, pa umesto što sebi govorite: moram da uradim ovo, i time stvarate bespotreban pritisak, preformulišite rečencu u: srećna sam što mogu ovo da uradim. To u praksi znači da odlazak u teretanu, druženje s prijateljima ili uređenje doma ne bi trebalo da posmatrate kao samo jednu u nizu obaveza. Umesto toga, usredsredite se na činjenicu da vežbate da biste se osećali dobro, radujte se što možete da uredite svoj dom tako da se u njemu osećate prijatnije i budite srećni što oko sebe imate ljude s kojima provodite kvalitetno vreme.

BUDITE PRISUTNI

Koliko puta vam se desilo da tokom druženja s prijateljima razmišljate o poslu ili vas grize savest što ponovo duže ostajete u kancelariji umesto da kod kuće radite domaći s detetom? Ovakav način razmišljanja siguran je put ka teskobi i osećaju krivice. Ne zaboravite da je sadašnji trenutak sve što imate i da je prisutnost jedna od najbitnijih stvari za srećan život. Zato se prepustite trenutku i uživajte u onome šta vam u ovom momentu okupira vreme, a o drugim obavezama ćete razmišljati kad za to dođe vreme.

ČUVAJTE SE

Da li preskačete obroke ili jedete u hodu zato što nemate vremena? Možda konstantno spavate mnogo manje nego što je vašem telu potrebno da se regeneriše i time ugrožavate svoje zdravlje. Ako prepoznajte sebe u ovome, trebalo bi da znate da to što ste zauzeti ne znači i da ste produktivni. To samo znači da imate mnogo obaveza. Zato počnite da koristite svoje vreme pametno i naučite da prepoznate kad vam je potreban odmor. Odvojite trenutke za toplu kupku, odlazak u spa centar ili jednostavno pogledajte novi film. Samo odmorna i zdrava osoba može da bude i produktivna.

FOKUSIRAJTE SE NA ONO ŠTO STE POSTIGLI

Umesto da konstantno osećate krivicu zbog zadataka koje niste obavili, stavite fokus na one koje jeste i čestitajte sebi na tome. Na kraju svakog dana nabrojte nekoliko stvari koje ste uradili i pohvalite sebe zbog toga. I nemojte očekivati da to uvek budu veliki ciljevi. Pripremanje zdravog obroka, kontaktiranje prijatelja ili produktivan rad na poslu zaslužuju divljenje. Imajte na umu da nas male pobede najbrže dovode do velikih postignuća.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @xeniaadonts
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top