Andreja Pejić snima dokumentarac o promeni pola uz pomoć Jareda Leta

Američki glumac i muzičar Jared Leto bio je dirnut pričom androgenog manekena sa našeg prostora Andreje Pejića koji je promenio pol i odlučio je da snimi video podške kako bi se prikupila novčana sredstva za snimanje dokumentarnog filma o njegovom životu. On je svoj snimak postavio na YouTube-u i poziva sve ljude da doniraju sredstva kako bi njena fascinantna životna priča mogla da ugleda svetlost dana. Film pod nazivom Andrej(a) u režiji Erica Miclettea već je počeo da se snima, ali novac koji je do sada prikupljen nije dovoljan za realizaciju, pa je Leto odlučio da iskoristi svoju popularnost i da pomogne najpoznatijem svetskom androgenom manekenu.

https://www.youtube.com/watch?v=4cWzb4EibTE

U ovom dokumentarcu biće ispričana životna priča Pejićeve koja započinje u Tuzli gde je rođen 1991. godine. Kako su se njeni roditelji razveli ubrzo nakon njenog rođenja, ona je sa početkom rata u Bosni i Hercegovini sa majkom Jadrankom i starijim bratom Igorem prebegla u jedan izbeglički kamp u okolini Beograda gde su ostali do NATO bombardovanja. Tada su dobili izbegličku vizu i odselili su se u Australiju.
– Nisam govorila engleski, a Australija je različita sredinaod one koju sam ostavila u Evropi – kaže Andreja o svom preseljenju i dodaje da se već tada osećala drugačije od druge dece i da su odlasci u školu ponekad bili traumatični:
– Znate kava su deca. Mogu da budu jako okrutna. Više nije bilo prihvatljivo da se igram sa lutkama i da se doterujem. Bilo je to vreme kada je trebalo već da počnem da radim stvari u kojima uživaju dečaci – tvrdi Pejića koja je tokom školskih dana imala zaštitu od strane starijeg brata.

Andrej Pejić za JPG
Andrej Pejić za JPG

Andreja planira i da se dotakne priče o tome kako se njena majka nosila sa njenom posebnošću, ali veoma otvoreno govori i da je već sa 13 godina saznala za mogućnost promene pola i da je još tada poželela da to uradi. Međutim, svoju želju ispunila je tek deset godina kasnije.
– Sama operacija i fizička bol me ni u jednom trenutku nisu plašili. Više sam bila nervozna zbog toga šta će se pisati u medijima o meni. Saznala sam za mogućnost operacije pre deset godina, ali nikada nije bio pravi trenutak za taj korak. Od tada čekam da ispunim svoju želju – tvrdi poznata manekenka.

Njen životni preokret se dogodio kada je, dok je bila šesnaestogodišnji dečak koji radi u McDonald`s-u zapažena od strane skauta, pa je ubrzo učestvovala na australijskom Fashion Festivalu. Njena karijera je brzo napredovala i kroz nekoliko godina radila je haute couture revije u Parizu, a 2011. godine imala je čak priliku da otvori i zatvori fashion show Jean Paul Gaultier. Postao je najpoznatiji androgeni maneken na svetu.
– To su bile vrlo intenzivne godine. Postigao sam svoj san, bio sam u svim svetskim medijima i mogao sam da počnem da planiram realizaciju svoje promene pola – iskrena je Andreja.

Foto: Instagram/andrejapejic
Foto: Instagram/andrejapejic

Dokumetarac o promeni pola, Pejićeva je želela da snimi kako bi skrenula pažnju javnosti na sve one ljude koji žive u telu muškarca, a zapravo se osećaju kao žene i često su zlostavljane od strane okoline.
– Nije bilo lako odlučiti za napraviti ovaj dokumentarac, ali kao javna ličnost, imam priliku da ispričam zanimljivu priču. Treba pokazati istinu društvu o transrodnim pojedincima. Osećam da postoji toliko dece širom sveta, koji će se pronaći u mojoj priči.

Film Andrej(a) bi trebalo da se nađe u bioskopima tokom sledeće godine, a ovog proleća Pejićeva će ponovo učestvovati na Fashion festivalu u Australiji gde je i započela svoju karijeru. Ona se na modne piste vratila tokom London Fashion Week-a i nada se da promena pola neće uticati na njene buduće angažmane.

Podeli

Scroll to Top