Istražili smo da li šminka sa SPF-om može da nam pruži zaštitu od sunca

Adekvatna zaštita od sunca jedna je od glavnih beauty tema kojom se bavimo i ove sezone, a mada smo davno naučili lekciju da bez SPF proizvoda ne bi trebalo da izlazimo iz kuće potrebno je da savladamo i određena pravila za njihovu upotrebu. O nekim od najčešćih grešaka koje pravimo prilikom korišćenja krema s UV zaštitom već smo vam pisali, a ovom puta istražili smo da li make-up proizvodi sa SPF-om mogu da nam pruže adekvatnu zaštitu od sunca. Međutim, pre toga ćemo se podsetiti kakvo dejstvo UV zraci imaju na kožu te šta nam govore etikete na SPF proizvodima.

UV ZRACI I SPF PROIZVODI
UV označava ultravioletno zračenje koje emituje sunce, a dolazi do površine zemlje. Deli se na UVA i UVB zračenje, pri čemu UVA zraci čine 95% ukupne UV radijacije koja dopire do površine zemlje. Oni prodiru duboko u kožu i oštećuju njenu strukturu, a odgovorni su i za preplanulu boju, koja nastaje kao odgovor tela na oštećenja izazvana UV zračenjem. S druge strane, UVB zraci uglavnom oštećuju više slojeve kože i odgovorni su za pojavu crvenila i opekotina od sunca.
SPF (Sun Protection Factor) označava koliko puta duže koža može da bude izložena suncu uz korišćenje proizvoda za zaštitu, a da ne pocrveni, nasuprot vremenu koje je potrebno da pocrveni bez proizvoda za zaštitu. To bi praktično značilo da ukoliko vam je potrebno da provedete 10 minuta na suncu da biste pocrveneli, uz upotrebu proizvoda sa SPF-om 50, mogli biste da boravite čak 50 puta duže. Ovo tumačenje odavno se pokazalo kao apsurdno jer proizvodi za zaštitu od sunca obezbeđuje zaštitu samo tokom prva 2-3 sata od trenutka nanošenja. Stoga SPF treba posmatrati kao oznaku koja govori koliko je približno procenata UV zračenja blokirano, gde SPF 15 blokira 93% zračenja, SPF 30 – 97% dok SPF 50 blokira 98% UV zračenja.

MAKE-UP S UV FILTERIMA
Sada kada smo razjasnili osnove u vezi sa UV zračenjem i SPF preparatima, možemo da govorimo o filterima koji se koriste u make-up proizvodima. Kao što znate, danas postoji niz tečnih podloga, kompaktnih ili pudera u prahu koji sadrže odgovarajuću zaštitu od sunca. Međutim, to i dalje ne znači da nam mogu pružiti potrebnu zaštitu i to iz dva razloga. Za početak, mnogi make-up proizvodi sadrže samo UVB filtere (oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka), što znači da nas ne štite od UVA zraka koji čine 95% ukupne UV radijacije. S druge strane, čak i proizvodi koji pružaju širok spektar zaštite od UVA i UVB zraka ne mogu da zamene SPF kreme jer je njihova učinkovitost uslovljena količinom proizvoda koju nanosimo. Naime, u proseku bi trebalo da nanesemo jednu kafenu kašičicu tečng pudera na lice i vrat da bismo dobili odgovarajuću zaštitu od sunca. Verovatno se pitate da li isti standardi, kada je reč o potrebnoj količini proizvoda, važe i za kreme? Odgovor je – ne, jer je koncentracija UV filtera u kremama uglavnom 6-7 puta veća nego u tečnim podlogama i drugim make-up proizvodima.

MAC Studio Waterweight SPF30 Foundation
Aura Total Pro Liquid Foundation SPF 30

DA LI NAM JE ŠMINKA SA SPF-om UOPŠTE POTREBNA?
Svakako da jeste jer nam tečne podloge, ali i druge vrste pudera, pružaju dodatni nivo zaštite koji tokom najtoplijeg dela godine ni malo nije zanemarljiv. Ipak, mnogo važnije od upotrebe make-up proizvoda sa SPF-om jeste redovno obnavljanje zaštite od sunca, koje bi tokom leta trebalo da se radi na svaka 2-3 sata. U skladu sa tim, poslednjih godina lansirano je niz sprejeva za zaštitu od sunca koji mogu da se koriste čak i preko šminke, a koji nam omogućavaju adekvatnu zaštitu i onda kada nismo u mogučnosti da nanesemo novi sloj kreme. Kao alternativa ovim proizvodima mogu se koristiti i kompaktni ili puderi u prahu sa širokim spektrom zaštite.

La Roche-Posay Anthelios Spray SPF 50
Laura Mercier Mineral Powder SPF 15

Ovaj tekst originalno je objavljen na našem portalu 12. jula 2021. godine.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @jessiekass
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top