Svi znamo da nam je SPF neophodan, a da li ga pravilno koristimo

Sunce blagotvorno deluje na imuni sistem i raspoloženje, stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali ipak može značajno da naudi zdravlju kože, zato je neophodno da je pravilno i na vreme pripremimo za izlaganje suncu. Lekciju da bi zaštita od UV zraka trebalo da bude obavezan deo svakodnevne beauty rutine odavno smo naučili, a to je i jedini način da naša koža što duže zadrži svežinu, gipkost i zdrav sjaj. Ipak, mnogo je mitova i pogrešnih informacija o SPF proizvodima koji nas često dovode do pogrešnih zaključaka. Zato vam u nastavku otkrivamo najvažnija uputstva za pravilnu upotrebu SPF-a.

SPF PROIZVODI POTREBNI SU NAM TOKOM CELE GODINE, UVEK I SVUDA

Verujemo da već znate da su nam SPF proizvodi neophodni u jutarnjoj rutini tokom čitave godine, čak i onda kada čitav dan provodimo kod kuće ili u bilo kom drugom zatvorenom prostoru. Staklo na našim prozorima blokira samo UVB, ali ne i UVA zrake. Oni se mogu probiti kroz njih i uzrokovati oštećenja u dubljim slojevima kože. Imajte na umu da su UVA zraci odgovorni za brzo starenje kože, tamne mrlje i hiperpigmentacije. Zbog toga su vam proizvodi sa zaštitnim faktorom neophodni čak i kada oblačan i tmuran dan provodite kod kuće. Takođe, jako je važno da najviši stepen zaštite pružite koži tokom vožnje avionom jer su tada UV zraci još jači, s obzirom na činjenicu da ste bliže ozonskom omotaču.

SPF PROZVODE POTREBNO JE NANOSITI U DOVOLJNOJ KOLIČINI

Veliki broj žena zapravo ne nanosi SPF proizvode u dovoljnoj količini zbog čega i ne dobija optimalnu zaštitu od sunca bez obzira na to što bira kvalitetne preparate. Istisnite kremu iz tube duž kažiprsta i srednjeg prsta na ruci i to je količina proizvoda koja vam je potrebna da biste lice i vrat zbilja zaštitili od sunca. S druge strane, nemojte zaboraviti da je u letnjim mesecima podjednako važno da zaštite čitavo telo. Imajte u vidu da je koža naš najveći organ i da zaslužuje da se o njemu pravilno staramo.

DEJSTVO SPF PROIZVODA OGRANIČENO JE NA 2-3 SATA

Da li ste znali da SPF proizvodi nemaju nikakvo dejstvo već 2 do 3 sata nakon upotrebe? Zbog toga je neophodna da redovno obnavljate zaštitu, posbno tokom leta. Pa ipak, najveći broj ljudi namaže kremu sa zaštitnim faktorom ujtru i očekuje da će ih štiti do kraja dana. Međutim, njeno dejstvo nestaje do podneva zbog čega mnoge osobe tvrde da uprkos upotrebi SPF proizvoda primećuju na koži oštećenja nastala od sunca. Da biste izbegli ovaj scenario, najbolje je da se snabdete sprejevima sa UV zaštitom koje možete nanositi bilo gde, čak i preko šminke, a mnogi od njih pružiće vam i marirajući efekat.

SPF KOJI SADRŽI VAŠ MAKEUP NEĆE VAS ZAŠTITI OD SUNCA

Mnoge žene oslanjaju se na činjenicu da njihov tečni puder ili BB krema sadrži zaštitni faktor što je pogrešan pristup. Pre svega, većina makeup podloga nudi samo zaštitu od UVB zračenja, dok UVA zrake ne blokiraju. Tako vas vaša podloga sa SPF15 ili SPF30 oznakom neće zaštititi od UVA zraka već će vam pružiti samo mali nivo zaštite od UVB zraka, koji se odlaže tokom dana. S druge strane, čak i kada sadrži i UVB i UVA blokatore, tečnu podlogu nikada ne nanosite u dovoljnoj količini da bi vas zaista zaštitila od sunca.

INJournal preporuka SPF proizvoda

Tekst: INJournal magazin
Naslovni video: @cassdimicco
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top