Danas kuvamo s autorkom bloga Sonja Silly World

Ako redovno pratite domaće food blogere verujemo da vam je već dobro poznata online stranica Sonja Silly World. Autorka ovog bloga je Sonja Lazukić, fotograf i grafički dizajn, koja je svoju profesiju vešto spojila s ljubavlju prema kuvanju, pa je za nešto više od četiri godine Silly World postala firma koja se bavi i uslužnim fotografisanjem hrane, razvijanjem recepata za klijente i snimanjem video materijala.

Sonja Lazukić

Strast prema kuvanju Sonja je nasledila od mame, koja joj je pripremu hrane predstavila kao zabavu, pa je još u osnovnoj školi naučila osnove ove kreativne veštine. Verovatno zbog toga danas najviše voli da rekreira mamine recepte kojima uvek doda moderan vajb jer tvrdi da je to proveren put do najukusnijih zalogaja. Upravo je takve recepte danas podelila s nama, a mi smo sigurni da je nedeljno popodne idealan trenutak da isprobate bar jedan od njih.

KOLAČIĆI SA PUTEROM OD BADEMA I SUSAMOM

Sastojci:
120ml meda, sobne temperature
120ml putera od badema, sobne temperature
100gr badema, vrlo sitno samlevenih
30gr pirea od jabuke
20ml kokosovog ulja
ekstrakt vanile
150gr bašna T-400
polovina kafene kašičice praška za pecivo
susam za posipanje

Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. U većoj posudi sjedinite med, puter od badema, ekstrakt vanile i pire od jabuka. Sve dobro promešajte tako da grudvice iz bademovog putera potpuno nestanu. U drugoj posudi prosejte brašno i sjedinite ga s mlevenim bademima i praškom za pecivo. Smesu s brašnom lagano dodajte smesi s medom uz konstantno mešanje. Od dobijene smese pravite kuglice veličine oko 20gr, a potom ih bogato uvaljajte u susam. Kuglice ređajte na pleh za pečenje, ostavljajući bar 5 cm razmaka između njih. Kada su sve kuglice na tepsiji, lagano ih pritisniti na vrhu kako bi se dobili kolačići oblika kao na slikama. Ovo možete uraditi uz pomoć dna čaše ili nekim drugim predmetom koji ima ravnu površinu.
Peći 10 minuta na 180 stepeni. Kolačiće ostaviti 10 minuta da se ohlade na žici pre serviranja.

PITA S JABUKAMA

Sastojci:
Za testo:

150gr putera, hladnog
250gr oštrog brašna
60gr smeđeg šećera
60gr pavlake
prstohvat soli
60ml hladne vode
jedno jaje za premazivanje
Za fil:
10-ak jabuka srednje veličine
60gr smeđeg sećera
sok od jednog limuna
malo ruma
malo cimeta

Priprema: Naseckajte maslac na kockice, pa ga ubacite u posudu u kojoj ćete mešati testo. Dodajte šećer, brašno, so i pavlaku, a potom sve dobro izmrvite prstima. Izmrvljenoj smesi lagano dodajte hladnu vodu i umesite testo. Posudu prekrijte providnom folijom i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
Dok testo odmara, pripremite jabuke, koje ćete najpre iseckati na tanke listiće. Kada su sve jabuke iseckane prelijte ih sokom od limuna i šećerom, pa sve dobro promešajte.
Podelite testo na dva jednaka dela i oba razvucite oklagijom na debljinu od oko 4 cm. Prvim delom testa obložite donji deo kalupa na koji ćete ravnomerno rasporediti jabuke. Drugi deo testa isecite i poređajte kao na fotografijama. Gornji deo testa premažite ulupanim jajem. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta.

Savet:
Pitu je najbolje jesti dok je još topla uz dodatak sladoleda od vanile.
Kalup u kojem sam pripremala pitu je promera 23cm.

MEKANE KIFLICE

Sastojci:
700gr brašna T-400
1 kesica suvog kvasca
50ml maslinovog ulja
prstohvat soli
6gr šećera
75gr maslaca
200ml hladnog mleka
80gr pavlake
100gr jogurta
1 kašika sirćeta
jedno jaje za premazivanje
susam za posipanje

Priprema: U brašno dodajte kvasac, so i šećer, pa sve dobro promešajte. 
Stavite ulje i maslac u šerpicu i zagrejte dok se maslac ne istopi, pa odmah sklonite s vatre. Smesi s maslacem dodajte hladno mleko, jogurt, pavlaku i sirće, a potom sve dobro promešajte i presipite u posudu u kojoj ćete mesiti testo. U posudu s maslacem postepeno dodajte brašno i umesite testo, koje ćete ostaviti da se odmara oko 1 sat. Nakon što je testo nadošlo, potrebno je da ga kratko premesite.
Na pobrašnjanoj podlozi razvite celo testo u kružni oblik i secite ga na trougliće pa punite željenim filom. Zamotajte trouglove u oblik kiflice i ređajte ih u tepsiju na koju ste predhodno stavili papir za pečenje. 
Kiflice premažite ulupanim jajetom, pospite susamom i ostavite ih da nadođu još 30-ak minuta, a potom ih pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Privatna arhiva

Podeli

Scroll to Top