DechkoTzar: Originalni komadi koje svi vole

Originalne DechkoTzar majice, koje skoro deceniju i po, osmišljavaju braća Nikola i Nenad Radojčić, postale su simbol urbane kulture Beograda, a nedavno je u Gračaničkoj ulici otvorena i istoimena radnja gde se mogu naći i duksevi, čarape, kape, novčanici i šolje za kafu prepoznatljivog vizuelnog identiteta. Ljubav prema grafičkom dizajnu kreativna braća pretočila su u posao iz snova, a zahvaljujući predanom radu i insistiranju na kvalitetnu, ni uspeh nije izostao. Osim što rade originalne komade odeće, Nikola i Nenad vode i dobro poznatzi dizajnerski studio Braća Burazeri. Rad dva kreativca koja nisu stvorila samo brend već i čitavu novu filozofiju toliko nas je oduševio da smo odlučili da razgovaramo sa njima, a evo šta su nam otkrili.

1dt 21116

Kako je nastala ideja za otvaranjem DechkoTzar Flagshipo Store-a?
– Odavno se ova ideja kuvala u našim glavama, ali smo bili skoncentrisani na razvoj online prodaje. Tek kako su tiraži i potražnja za našim majicama porasli, rešili smo da uvedemo nove proizvode, a samim tim i prostor u kome stvari mogu da se pipnu i probaju. Imali smo jako puno sreće da nađemo baš ono što nam treba i to na odličnoj lokaciji. Još jedna nestvarna činjenica je da se nalazimo odmah pored našeg drugog porodičnog biznisa – Mandarina Cake Shopa.
Koliko vam je bilo bitno da vizuelni identitet radnje oslikava vaš brend?
– Izgled radnje je svakako deo identiteta brenda. Kako ćete se osećati unutra i na koji način će proizvod koji prodajemo biti izložen i predstavljen je jako važna stvar i u neraskidivoj je vezi sa ostatkom vašeg identiteta.

2dt 21116

Šta, osim prepoznatljivih majica, kupci mogu da pronađu u vašoj radnji?
– Potrudili smo se da proširimo asortiman sa novim duksevima. Uveli smo čak šest novih modela, dva smo ponovili, ali smo sve zajedno napravili osam potpuno različitih dukseva koji se razlikuju po brojnim detaljima. Takođe možete pronaći nove verzije čarapa, šolja za kafu, novčanika i super mekanih i toplih kapa.
Sa kakvim se izazovima susrećete tokom proizvodnje?
– Mi smo pre svega grafički dizajneri, tako da o svetu tekstila mnogo toga učimo. Uporni smo i radoznali, tako da nam je traženje materijala i, na neki način, improvizovanjem sa raspoloživim kombinacijama jako zanimljivo. Mi smo ne mikro, nego nano brend u smislu toga kolika je tekstilna industrija i tu je najveći problem naći nešto što valja, a pokriva pre svega po troškovima i isplatljivosti naše male tiraže. Za sad uspevamo da održavamo kvalitet i otkrivamo nove stvari i granice.

3dt 21116

Kakve su prve reakcije kupaca koji posećuju DechkoTzar prodavnicu?
– Uglavnom pozitivne, mada se dešavaju i jake kritike. One nam jako znače jer smo u svemu ovome novi i prihvatamo ih kao konstruktivne jer nam je jako važno da svaki segment poslovanja funkcioniše na pravi način.
Koliko novi posao utiče na rad vašeg grafičkog studija Braća Burazeri?
– Jako, jer oba posla traže mnogo posvećenosti. S druge strane, biti sam svoj klijent je i veći i bolji izazov jer si odgovoran samo prema sebi. DechkoTzar je posao kome se najviše i najrasterećenije posvećujemo, jer ograničenja postoje samo onoliko koliko ih mi postavimo.

5dt 21116

Koja sfera vašeg posla vam je trenutno najinspirativnija?
– Razvoj novih proizvoda, tehnologija štampe i drugih apparel aplikacija, kao i oblikovanje izgleda i vođenje radnje.
Kakvi su vaši ciljevi za 2016.?
– Ne bismo mnogo da otkrivamo, ali svakako radimo na novim zanimljivim stvarima koje do sada nismo imali u ponudi, kao i izlaz na druga tržišta.

4dt 21116

6dt 21116

7dt 21116

Photography: Branislav Jovanović
Models: Milica Vučković & Nemanja Jokić
Hairstyle: UHS Taubner
Styling: Ivana Petrović
Sunglasses: www.okoioko.rs

Podeli

Scroll to Top