Želite da se oslobodite viška kilograma? Ovo su najefikasniji treninzi

Redovna fizička aktivnost ima niz benefita ne samo za naš izgled već prvenstveno za zdravlje, ali činjenica je da odluku da počnemo da vežbamo uglavnom donosimo onda kada želimo da se oslobodimo viška kilograma. Usled toga, poslednjih godina svedočimo ekspanziji velikog broja treninga čiji je osnovni cilj sagorevanje masnih naslaga, a ako ste i sami u potrazi za efikasnim treningom za mršavljenje, tu smo da vam pomognemo. U nastavku smo izdvojili čak devet različitih režima koji, po mišljenju fitnes stručnjaka, daju najbolje rezultate.

HIIT

HIIT (High-intensity interval training) je poslednjih godina sve popularniji među ženama širom sveta upravo zbog njegove efikasnosti pri sagorevanju masti. Reč je o maksimalno intenzivnim fizičkim vežbama koje se rade u kratkim intervalima sa pauzama između svake vežbe, a čitav trening uglavnom traje tek desetak minuta. Najbolji deo priče jeste činjnica da se ubrzano sagorevanje masti nastavlja i posle treninga, i može trajati i do 24 sati, ukoliko tokom sesije dostignete anaerobni prag, odnosno oko 85% maksimalnog broja otkucaja srca. Energični, delotvorni i odlični za telo namenjeni su zaposlenim ženama koje nemaju vremena za gubljenje, a mnoge studije pokazale su i da su najefikasniji i u borbi protiv naslaga u predelu stomaka.

LISS

Iako je veoma efikasan, HIIT nije za početnike jer postoji bojazan od povreda. Ukoliko dugo niste vežbali, isprobajte najpre LISS (Low-intensity steady-state). U pitanju je bilo koji kardio trening niskog inteziteta, odakle potiče i skraćenica za ovu vrstu vežbi. Možete trčati, plivati, voziti bicikl ili brzo hodati, važno je samo da aktivnost koju izaberete praktikujete duže od pola sata jer telo tek tada počinje da se snabdeva energijom iz nataloženih masnih naslaga.

JOGA

Možda vam na prvi pogled deluje nelogično da su vežbe za um i telo na listi najefikasnijih kada želite da se oslobodite masnih naslaga, ali postoji nekoliko vrsta joga treninga tokom čijeg izvođenja ćete se dobro oznojiti. Najpopularnije među njima su ashtanga i bikram joga zahvaljujući kojima možete postići izvanredne rezultate. Dodatni bonus ovih režima vežbanja jeste to što ćete postići unutrašnji balans, pobooljšati fleksibilnost i smanjiti nivo stresa, što nekada može biti od ključnog značaja za gubitak kilograma.

VEŽBE SA OPTEREĆENJEM

Postoji rasprostranjeno mišljenje da vežbe sa opterećenjem samo bilduju mišiće, a ne sagorevaju višak kalorija, međutim, svi fitnes stručnjaci upozoravaju da je ovo uvrenje pogrešno. Naime, mišići su najjači sagorevači masti, a njih gradimo upravo izvođenjem vežbi sa opterećenjem, odnosno treninzima snage. Svakako da trening snage ne podrazumeva samo podizanje ogromnih težina, kao što to rade bilderi, jer ove vežbe možemo raditi i sa težinom sopstvenog tela, sa slobodnim tegovima, gumama, medicinkama ili na fiksiranim mašinama za vežbanje.

REFORMER PILATES

Za razlliku od klasičnog pilatesa, ovi treninzi izvode se na reformeru – specijalno kreiranom krevetu sa spravama, čija je osnovna funkcija da pruže otpor tokom vežbanja. Mada vam reformer pilates možda neće pomoći da potrošite veliki broj kalorija kao tokom kardio treninga visokog inteziteta, ali ćete izgraditi mišićnu masu te ćete u stanju mirovanja sagorevati više masti.

KIK BOKS

Verovatno ste mnogo puta slušali o tome da najveći svetski top-modeli odlaze na treninge kik boksa, a mnoge lepotice ističu da upravo zahvaljujući njima imaju savršeno oblikovano telo. To je i logično ako imamo u vodu da se tokom praktikovanja kik boksa puls ozbiljno ubrzava i da telo sagoreva veliki broj kalorija. Pored toga, pokreti koji se prave tokom treninga, kao što su udarci, šutiranje, čučnjevi i uvijanje tela, pomažu u oblikovanju mišića.

VOŽNJA SOBNOG BICIKLA

Ovo je jedan od najefikasnijih kardio treninga. Ako želite da sagorite 500 kalorija za samo sat vremena, ništa vam drugo ne treba. Redovna vožnja kućnog bicikla nije samo jedan od najboljih vida rekreacija za one koji žele da smršaju već ima i niz drugih benefita za fizičko i mentalno zdravlje.

PLIVANJE

Plivanje je jedna od najboljih aktivnosti koju možete da izaberete jer ujedno jača mišiće i podstiče brže sagorevanje masti. Osim toga, gotovo da ne postoji bojazan od povreda što je veoma važno, posebno za početnike. Za najbolje rezultate trebalo bi da plivate četiri do pet dana u nedelji, makar pola sata.

ZUMBA

Ako tragate za treningom tokom kojeg ćete se, između ostalog, i zabaviti, zumba može biti najbolji izbor. Reč je o kario treninzima čiji je sastavni deo ples uz latino i pop muziku. Tokom vežbanja ubrzava se rad srca čime se povećava kardio izdržljivost, a ovo je i odličan način da se oslobodite od stresa. Časovi obično traju 45-60 minuta, a većina instruktora se slaže da je potrebno da ih upražnjavate dva do tri puta nedeljno.

Napomena za kraj: Da biste se oslobodili viška kilograma jako je važno da u svoj režim vežbanja uključite i kardio i vežbe snage, ali i da izaberete vrstu treninga koji će vam prijati kako biste bili istrajni. Idealan plan vežbanja mogao bi da podrazumeva četiri treninga nedeljno, od kojih bi dva podrazumevala kardio vežbe, a dva vežbe sa opterećenjem.

Tekst: INJournal magazin
Naslovna fotografija: @eleanorpendleton
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top