Ercegovac: Spoj tradicije i savremenog dizajna u svakom šeširu

Osim što predstavljaju odličnu zaštitu tokom svih godišnjih doba, šeširi su poslednjih decenija i nezaobilazni modni detalj. Prvi modeli pojavili su se još u staroj Grčkoj, ali su u svom sadašnjem obliku doživeli popularnost pred sam kraj 16. veka i to u Milanu gde su se mnoge žene bavile izradom ne samo šešira već i trakica i drugih asesoara koji su krasili čitav styling.

1p e 91115

Devetnaesti i dvadeseti vek bili su ključni za ekspanziju šešira, a kako se moda menjala tako su se smenjivali i aktuelni modeli – od čvrstih kapa bez oboda do cilidričnih i sa velikim obodima. Oni su dugo označavali socijalni status i bili su rezervisani za dame iz visokog društva, a ne smemo zaboraviti da je i Coco Shanel svoje prve modne korake napravila upravo dizajnirajući šešire.

2p e 91115

U 21. veku maštoviti šeširi vratili su se u modu sa talasom novih modnih ikona koje prepoznaju moć ovog asesoara i rado ih nose. Najglamuroznije modele možemo videti na Britankama, naročito ako su pripadnice viskog društva ili kraljevske porodice, kod kojih je tradicija nošenja šešira u svečanim prilikama obavezna.

3p e 91115

Prve beogradske radionice šešira nastale su dvadesetih godina prošlog veka, a podaci govore da su dame, među kojima i kneginja Olga, između dva svetska rata kupovale između tri i osam šešira po sezoni. Jedini očuvani salon iz tog vremena jeste Ercegovac gde se i danas mogu naći nakvalitetniji savremeni modeli omiljenog ženskog asesoara.

4p e 91115

Ovaj salon ručno izrađenih ženskih šešira osnovao je 1927. Vojislav Ergegovac sa svojom suprugom, a porodični posao se nasleđivao generacijama u okviru porodice. Danas se njegova unuka Jelena i njena ćerka Isidora veoma uspešno bave proizvodnjom unikatnih modela, a pored tradicionalnih komada, radnja je dobila i novi moderni dodir kreacijama najmlađeg člana u porodičnom biznisu.

5p e 91115

Svaki šešir se pravi od najfinijih italijanskih i engleskih materijala, a spoj iskustva i nove energije primetan je na svakom modelu. Salon je smešten na Terazijama 40, a osim šešira možete pronaći i druge zanimljive asesoare.

6p e 91115

7p e 91115

Foto: Facebook/Ercegovac – Hats and Accessories

Podeli

Scroll to Top