Hitna kontracepcija: Efikasan način da sprečite neželjenu trudnoću

Istraživanje Escapelle International Emergency Contraception Research, koje je inicirala kompanija Richter Gedeon, otkriva da većina žena u svetu ima pet seksualnih partnera tokom života, dok prosečan broj partnera žena u Srbiji šest. Bez obzira na seksualno ponašanje i bračni status svako se može suočiti sa potencijalnom problemom ili greškom u primenjenoj kontraceptivnoj metodi. Podaci za Srbiju govore da je čak u 89% slučajeva razlog za primenu hitne kontracepcije problem sa primenjenim kontraceptivnim metodom. Nasuprot verovanju da su to uglavnom mlade korisnice, tinejdžerke, istraživanje u našoj zemlji pokazuje da je čak 68% korisnica starije od 25 godina, a čak 84% ima decu. To nisu neoprezne, mlade i same žene koje ulaze u seksualne odnose bez razmišljanja. U 2/3 slučajeva to su žene koje imaju stalne partnere.
Najpopularniji metod protiv neželjene trudnoće je upotreba kondoma. Čak i uz upotrebu kondoma jedna trećina žena zatrudni.
Stopa nataliteta nam je svake godine u opadanju, dok smo po broju abortusa vodeći u Evropi. Neke žene u Srbiji imaju i po 20 i više abortusa tokom života, što je posledica neznanja i predrasuda.
Veoma je važno da žene budu informisane o hitnoj kontracepciji kako bi, ako su imale nezaštićen seksualni odnos , znale da postoji još jedan korak da se izbegne neplanirana trudnoća.
– Kada je kontracepcija u pitanju na teritoriji Srbije mi imamo mogućnost da našim pacijentkinjama u reproduktivnom periodu od adolescencije i tokom svih onih godina do menopauze ponudimo optimalni metod kontracepcije individualno prilagođen svakoj osobi . Za jednu grupu je optimalna hormonska kontracepcija, za drugu grupu je optimalna spirala, za treću grupu pak nešto treće. Nema kontraceptivnog metoda koji odgovara svakome. Važno je da je kontraceptivni metod bezbedan, efikasan, dostupan. Takođe moramo znati da postoji i mogućnost da ukoliko je neki od metoda redovne kontracepcije zatajio ili, što je češće u Srbiji, se uopšte nije ni koristio, da žena ima poslednju šansu da popije tabletu za hitnu kontracepciju koja se koristi posle nezaštićnog seksualnog odnosa ukoliko žena ne želi da ostane trudna, ukoliko hoće da je ta tableta sačuva od neželjene trudnoće i spreči abortus. Ako je trudnoća neželjena po pravilu odnosno čak u devedeset i devet posto slučajeva završava abortusom – izjavila je profesor Ana Mitrović Jovanović, načelnik dnevne bolnice GAK „Narodni Front“.
Hitna kontracepcija je poslednja šansa za sprečavanje nastanka neželjene trudnoće ukoliko je primena primarnog kontraceptivnog sredstva bila neadekvatna.

Podeli

Scroll to Top