Hrana za dobar san: Izlečite nesanicu uz savete nutricionista

Da li vas muči nesanica koju ne znate kako da rešite? Mnogi stručnjaci smatraju da se protiv nesanice, ali i hrkanja i noćnih mora možete boriti hranom.
Melatonin do određene mere može uticati na spavanje pa je zbog toga dobro pre odlaska u krevet konzumirati trešnje koje su njime bogate. Nutricionisti preporučuju i bundevine semenke jer su bogate magnezijumom, koji opušta mišiće. A odlične su i kokice jer sadrže serotonin koji ima jak učinak na spavanje.
Za sve one koji mogu lako da zaspu, ali se redovno bude tokom noći, rešenje je u tome da ne idu na spavanje praznog stomaka, jer se najčešće budimo zbog pada nivoa šećera u krvi. Zbog toga im se preporučuje da jedu dva sata pre spavanja. Odličan obrok za tu priliku je jabuka s maslacem od badema jer sadrži dovoljno glukoze da prospavate celu noć. Razlog čestom buđenju može biti i stres, a u tom slučaju preporučuju se marelice, bogate vitaminom C, koji pomaže u smanjenu stresa. Isto tako, odlične su i špargle, koje sadrže folnu kiselinu, a kojim se može olakšati anksioznost.
U slučaju da vas muče noćne more, nutricionisti savetuju da probate da više unosite hranu bogatu magnezijumom. Neka se na vašem meniju svakodnevno nađu avokado, spanać i kelj, a izbegavajte sir.
Za hrkanje takođe postoji rešenje u hrani – grejpfrut, limun i naranča mogli bi da vam pomognu. Stručnjaci tvrde da je vitamin C povezan sa smanjenjem hrkanja i zbog toga preporučuju da pre spavanja pojedete voćnu salatu ili polovinu grejpa.

Podeli

Scroll to Top