Hranom protiv stresa: Sprečite promene raspoloženja uz pametan izbor namirnica

Život u sacremenom svetu podrazumeva svakodnevne stresne situacije sa kojima nam je nekada teško da izađemo na kraj. Zato smo često skloni promenama raspoloženja koje nisu dobre ni za nas, ni za ljude iz našeg neposrednog okruženja. Borba sa stresom ne mora uvek da bude sizifov posao već možemo sebi olakšati život jednostavnom promenom namirnica koje konzumiramo. Naučno je dokazano da hrana koju jedemo može imati pozitivan uticaj na naše ponašanje. U zavisnosti od toga kako vaš organizam deluje na stres, izaberite namirnice koje ćete kozumirati.

1p hs 23615

#1 Čokolada je idealan lek za anksioznost
Kada smo pod stresom, češće biramo nezdravu hranu i mnogo nam je teže da kontrolišemo šta jedemo. Šećer i masti u čokoladi podižu serotonin i endorfin, pa nije iznenađujuće da često posegnemo za čokoladom kada se osećamo loše. Ipak, odlučite se za zdraviju opciju i izaberite tamnu čokoladu sa što većim procentom kakaa.

3p hs 23615

#2 Ako vam nedostaje koncetracija, popite kafu
Kafa povećava koncentraciju, ali previše kofeina može da dovede i do depresije, nesanice i stalnih promena raspoloženja. Zbog toga kafu pijte umereno i umesto mleka dodajte kokosovo ulje koje takođe pozitivno utiče na koncentraciju.

2p hs 23615

#3 Proteini su odlični protiv nesanice
Zdravi izvori proteina su jaja, piletina, govedina i riba, a možete im dodati i različite semenke, tamnozeleno povrće i avokado. Proteini bogati omega 3 masnim kiselinama utiču na lučenje serotonina odnosno hormona sreće.

4p hs 23615

#4 Hroničan umor se najbolje leči lešnicima
Lešnici su odličan izvor energije i puni su različith nutritivnih sastojaka, naročito minerala poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma…

Podeli

Scroll to Top