Ideja za nedeljni ručak stiže nam sa gastro bloga Le Cheflja

Nedelja je dan za porodična okupljanja, a nedeljni ručak kod svakog od nas budi lepe uspomene. To je dan kada smo u detinjstvu čekali da mama postavi najlepši stoljak i tanjire, a sve je bilo nekako svečanije i drugačije nego radnim danima. Domaća supa je bila obavezna, potom glavno jelo i na kraju desert.
Ukoliko želite da ove nedelje svoje najbliže obradujete tradicionalnim obrokom, u pomoć vam stiže Lana Mujičić, autorka gastro bloga Le Cheflja koja je podelila sa nama tri odlična recepta sa svog bloga. Supa sa nudlama, teleća džigerica i puding od bundeve, najbolji su izbor za današnji meni.

SUPA SA NUDLAMA

1p r 31015

Sastojci (za 3 osobe):

1 praziluk
1 tikvica
2 šake graška
100 g (shiitake) pečuraka
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 crni luk
50 g suvih rezanaca
4 kašičice soja sosa
2 kašičice rendanog đumbira
so
malo kajenskog bibera
1.5 l vode
3 kašike maslinovog ulja
(peršunov list)

Ovo je supa sa više – manje lokalnim namirnicima, ali i s jednim bitnim sastojkom.
Uz soja sos, upravo je đumbir taj koji daje istočnjački ukus ovoj supi. A zabavno je i ako narežete povrće na tanke štapiće ili upotrebite na primer pirinčane rezance.
Pripremu započnite tako što čete naseckati luk i dinstati ga sa tanko naseckanim korenastim povrćem, lagano dolevajući vodu. Kad malo omekša, dodajte praziluk i grašak i još malo vode. Zatim dodajte tikvice i pečurke naseckane na pločice. U duhu istoka možete koristiti shitake, ali su i šampinjoni sasvim OK. Dodajte ostatak vode, posolite, začinite đumbirom, soja sosom i sasvim malo kajenskim biberom. Pričekajte da voda počne da ključa i prokuvajte rezance.

DŽIGERICA SA KARAMENILIZOVANIM LUKOM I ŠAMPINJONIMA I PIREOM OD KARFIOLA

2p r 31015

Sastojci (za 3 osobe):

Pire od karfiola

1 glavica karfiola
1 šoljica mleka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice kima
so
biber

Karamelizovani luk i smeđi šampinjoni

2 glavice crvenog luka
400 g smeđih šampinjona
2 kašičice suvog peršuna
3 kašike maslinovog ulja
1 dcl crnog vina
so
biber

Pečena džigerica

1/2 kg teleće džigerice
so
biber

Skuvajte karfiol na pari. Dok se on kuva, tostirajte u tiganju semenke kima, a zatim ih izgnječite u avanu. Ubacite karfiol u blender i dodajte mleko i maslinovo ulje. Na kraju dodajte kim, pa so i biber po ukusu. Blendajte dok ne dobijete finu glatku teksturu.

Luk naseckajte na trakice, šampinjone na malo deblje pločice, pouljite tiganj i dinstajte prvo na jačoj, a zatim na slabijoj vatri uz povremeno mešanje. Posolite, pobiberite i dodajte suvi peršun. Kad tečnost ispari i stvori se onaj fini zapečeni, karamelizovani sloj na tiganju, ulijte vino. Dinstajte dok tečnost i alkohol ne ispare. Po potrebi još malo začinite.

Narežite džigericu na komade odokatvne debljine od 0,5 cm. Pržite ih na malo maslinovog ulja na vrućem tiganju. Sa svake strane pecite po 1 – 2 minuta, zavisno o debiljine parčeta. Treba biti srednje pečena, roze boje kada se prereže. Kad ju sklonite sa tiganja, posolite i pobiberite sa svake strane.

PUDING OD BUNDEVE

3p r 31015

Sastojci (za 2 porcije):

1/2 manje bundeve
1 vanilin šećer
3 (velike) kašike gustina
1/2 l mleka
malo mlevenog cimeta
1 dcl vode

Lana je koristila butternut bundevu koju je narendala i prodinstala uz dodatak malo vode. Nakon toga bundeva se blenduje dok ne dobije kašastu strukturu.
U činijici pomešajte malo hladnog mleka sa gustinom (ili škrobnim brašnom). Pazite da ne nastanu grudice. Ostatak mleka zagrte, ubacite kašu od bundeve, dodajte gustin i vanilin šećer. Mešajte varjačom dok se puding ne zgusne. Po želji dodajte malo cimeta na kraju .

Podeli

Scroll to Top