Istražili smo zašto su ceramidi dobri za kožu i zbog čega bi trebalo da ih koristite

U poslednjih nekoliko godina naučili smo kakvo dejstvo na kožu imaju kiseline, retinoidi, vitamin C ili nijacinamid, međutim, postoji još mnogo aktivnih sastojaka koji ne dobijaju dovoljno pažnje. Jedan od njih svakako su ceramidi. Po mišljenu dermatologa i drugih stručnjaka za kožu, oni su jedan od najvrednijih sastojaka, posebno kada je reč o borbi sa suvom, dehidriranom, hrapavom ili iziritiranom kožom, koja je sklona crvenilu. Glavna funkcija ceramida jeste da zaštitnu barijeru kože održavaju zdravom i jakom, a na taj način zadržavaju vlagu u njoj i štite je od spoljnih agenasa. Iako se prirodno nalaze u koži, rezerve ceramida s godinama opadaju zbog čega bi trebalo da ih nadoknadimo topikalnom primenom.

ŠTA SU CERAMIDI I ZBOG ČEGA SU TOLIKO VAŽNI?
Ceramidi su voštani lipidi koji se u veoma visokoj koncentraciji nalaze u površinskom sloju kože te čine bitan deo njene zaštitne barijere. Imaju važnu ulogu u spajanju ćelija na površini kože i na taj način pomažu u formiranju zaštitnog sloja odnosno zaštitne barijere. Upravo taj sloj štiti kožu od isušivanja i drugih oštećenja, dajući joj zdrav izgled.
Na ovaj način, oni igraju ključnu ulogu u sprečavanju suvoće, dehidracije i prevremenih znakova starenja kože. Međutim, kako je koža svakodnevno izložena zagađenjima iz vaduha, UV oštećenjima, agresivnim sapunima ali i prirodnim procesima starenja, nivoi ceramida vremenom se smanjuju te je potrebno nadoknaditi gubitke.

ZAŠTO KOŽA VOLI CERAMIDE?

Obnavljaju kožnu barijeru
Ovo je njihova najznačajnija uloga. Kada postoji deficit ceramida u koži njena barijera ne funkcioniše optimalno, a samim tim narušava se zdravlje kože i dolazi do suvoće, različitih iritacija, ali i do pojave atopijskog dermatitisa.

Imaju hidrirajuća svojstva
Budući da su po hemijskom sastavu lipidi, ceramidi hidriraju i kondicioniraju kožu, ali i sprečavaju gubitak vlage iz epidermida.

Pomažu u smirivanju upalnih proces
Kada je kožna barijera narušena javlja se rizik od pojave različitih upalnih procesa, kao što su ekcem, rozacea, akne ili psorijaza. Topikalnom primenom ceramida obnavlja se zaštitna barijera što za posledicu ima ublažavanje pomenutih procesa.

Omekšavaju i zaglađuju kožu
Suvoća, perutanje ili prevremena pojava bora uobičajene su posledice narušene kožne barijere, a vraćanjem izgubljenih lipida povećava se nivo vlage u koži što poboljšava njeno celokupno stanje.

Podmlađuju kožu
Zahvaljujući svemu gore navedenom, ceramidi vam mogu pomoći da vaša koža što duže ostane gipka i zategnuta.

KAKO SPREČITI NJIHOV GUBITAK?
Kao što smo već rekli, kako starimo smanjuje se i koncentracija ceramida u koži. Naučne studije pokazale su da već nakon 20. godine telo proizvodi manje ceramida, uz gubitak od 1% godišnje, a mnogi faktori mogu dodatno da ubrzaju ovaj proces. Međutim, dobra vest je da se gubitak ceramida može nadoknaditi topikalnom primenom, pa danas mnoge kreme, serumi i čištači sadrže ovaj aktivni sastojak. U nastavku vam donosimo pregled nekih od najboljih kozmetičkih preparata sa ceramidima.

CeraVe – Moisturizing Cream for Dry to Normal Skin
Dr Jart+ – Ceramidin Cream
Paula’s Choice – CLINICAL Ceramide-enriched Firming Moisturizer
Elizabeth Arden – Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum
Glow Recipe – Avocado Ceramide Redness Relief Serum
CeraVe – Hydrating Facial Cleanser
La Roche-Posay – Hydrating Gentle Cleanser

Tekst: Kristina Blagojević
Naslovna fotografija: @jessicaclements
Foto: Instagram, Promo

Podeli

Scroll to Top