Ako ste počeli da planirate prvomajsko putovanje, ove italijanske destinacije su odlična opcija

Italija

Italija je odlična opcija za putovanje tokom prvomajskih praznika, a mi vam predlažemo ova četiti grada

Iako smo se tek vratili sa ukršnjeg produženog vikenda, činjenica je da nas već krajem sledeće nedelje čekaju prvomajski praznici što je još jedna odlična prilika za beg iz grada. Prvi i drugi maj ove godine padaju u četvrtak i petak što je u paru sa vikendom savršena opcija za četvorodnevno putovanje u Italiju. Postoji mnogo razloga zbog kojih je odlazak na Apeninsko poluostrvo uvek dobar izbor – od mnogobrojnih spomenika kulture do nenadmašne kuhinje koja uvek iznova osvaja srca turista, a jedan od najboljih perioda za istraživanje italijanskih gradova upravo je proleće.

PROČITAJTE: Vodič kroz Bolonju – gde doručkovati i ručati, a gde piti koktele

ITALIJA: NAJLEPŠI GRADOVI ZA PRVOMAJSKA PUTOVANJA

U vreme kada priroda cveta, a pre nego što nastanu letnje gužve, mnogi italijanski gradovi otkrivaju svoj puni šarm. U nastavku vam otkrivamo gradove koji su zbilja dobar izbor za prvomajski produženi vikend.

NAPULJ

U dubokom srcu južne Italije, smešten uz obalu Tirenskog mora, leži Napulj – jedan od najživopisnijih i najintrigantnijih gradova Mediterana. Njegova bogata istorija, predivna arhitektura, neodoljiva kuhinja i strastvena kultura čine ga neizbežnom destinacijom za putnike željne autentičnog iskustva.

Jedno od najvećih zadovoljstava koje pruža Napulj jeste njegova kuhinja. Grad u kome je u 18. veku nastala pica najsavršenije je mesto na svetu za uživanje u ovom čuvenom specijalitetu. Pored pice, ne smete propustiti ni druge lokalne delicije poput sfogliatelle, sveže ribe pripremljene po receptima generacijama starih ribara ili slatkih kolača babà natopljenih rumom.

Za one koji vole umetnost i kulturu, Napulj nudi bogatstvo muzeja i galerija. Nacionalni arheološki muzej, smešten u predivnoj palati, čuva neke od najdragocjenijih artefakata antičkog sveta, uključujući i čuvene zbirke iz Pompeja i Herkulaneuma. Galerija Umberto I dom je umetničkih dela renesansnih majstora, dok Muzej savremene umetnosti Donnaregina nudi uvid u savremenu umetničku scenu Napulja.

FIRENCA

Biser Toskane, Firenca, nudi nezaboravan doživljaj kako zbog bogate kulturne baštine i beskrajno šarmantne arhitekture tako i zbog izvrsne gastronomske ponude. Ova predivna italijanska destinacija ima sve što je potrebno za produženi vikend – od šetnji po mostovima preko reke Arno, do uživanja u umetničkim remek-delima slavnih majstora.

Glavna znamenitost Firence je Duomo Santa Maria del Fiore – katedrala sa prepoznatljivom kupolom Brunelleschija koja dominira gradskim krajolikom. Uspon na kupolu nudi neverovatan pogled na grad i okolinu, posebno u kasnim popodnevnim satima kada sunce obasjava crvene krovove Firence.
Galerija Uffizi, smeštena u srcu grada, čuva neka od najvažnijih umetničkih dela svih vremena, poput Botticellijevih „Rođenja Venere“ i „Proleća“. Nakon toga, ne propustite Ponte Vecchio, prepoznatljivi most preko rijeke Arno, koji je omiljeno mjesto za romantične šetnje. Takođe, obavezno posetite i Palazzo Vecchio – renesansni dvorac koji je nekada bio sedište firentinskih vlada, a danas je otvoren za javnost.

Kada ogladnite, Firenca nudi obilje izvrsnih restorana i trattorija koji služe autentične toskanske specijalitete. Trattoria ZaZa nudi izvrsnu riblju supu i fiorentinski odrezak, dok Osteria Santo Spirito u četvrti Oltrarno služi najukusniju testeninu sa tartufima. Za večeru u romantičnoj atmosferi, posetite La Giostra i uživajte u divljači i domaćim testeninam.

BARI

Regija Apuglija, čiji je Bari glavi grad, tek postaje popularna među turistima pa je ovo mesto gde i dalje možete da osetite onaj pravi italijanski duh. Ova velika jadranska luka vas verovatno neće osvojiti na prvu jer u njoj nema gradioznih građevina o kojima bi se pisale pesme, ali zato ima dušu. Stari deo grada je prepun uskih uličica punih suvenira i starih bakica koje sede i posmatraju prolaznike, a u jednoj od njih (Strada delle Orcchiette) čak i prodaju ručno rađenu testeninu – orcchiette. Možete ih i gledati dok je prave kroz otvorena vrata ili prozore.

Uz obalu ćete naići i na Chiringuito kiosk. Za strance je taj deo samo prolazna tačka, ako i to, ali je zapravo istorijsko sastajalište za ljude Barija gde možete potpuno uroniti u dušu grada. Tu ćete naći mnoštvo brodova, ribare koji vrište iz sveg glasa i insistiraju da nešto probate, a dečaci na klupicama pijuckaju Peroni. Ovde morate probati Focacciu u kultnoj pekari FioreSgagliozze – prženu palentu.

MILANO

Drugi najveći grad u Italiji ima burnu i bogatu istoriju, brojne spomenike kulture i impresivnu arhitekturu. Milano je danas grad mode, fudbala, klasične muzike, jakih banaka i skupih automobila, a iako ga turisti posećuju tokom čitave godine, po nama je najlepši upravo u proleće.

Postoji mnogo toga što ne bi trebalo da propustite u ovom gradu, a u obilazak je najbolje krenuti od centralne, istorijske četvrti Brera koja slovi za umetički kvart Milana zbog brojnih galerija, ali i Brera akademije likovnih umetnosti. Brera je nekoliko minuta udaljena od Piazze del Duomo (katedrala) i Castello Sforzesco – dveju glavih atrakcija. Osim toga, brojni restorani, barovi i  životopisne ulice čine ovu lokaciju atraktivnom.

Ako ne želite da budete u centru i volite nešto novo onda obiđite četvrti Isola i Navigli (Milanski kanali) – nadolazeće područje grada, odličan izbor za mlade putnike. Četvrti obiliju restoranima i noćnim klubovima. Svakako, odlazak u Milano nije potpun i bez šetnje kroz Galleriu Vittorio Emanuelle II i Sempione Park, kao i odlatak do Teatra alla Scala.

Jedno od tradicionalnih jela koja bi trebalo da probate u Milanu je Minestrone Milanete – supa u koju se stavlja pirinač umesto testenine zajedno sa raznim povrćem (cvekla, celer, peršun, španać…). Na ovoj listi svakako je i Ossobuco (u prevodu znači kost sa rupom) – teleća kolenica dinstana sa celerom, lukom, šargarepom, bujonom i belim vinom. Dodali bismo i Risotto alla Milanese – kremasti rižoto od sira i kosti (supa – Ossobuco) u koji se dodaje šafran radi žute boje.

Tekst: Ivana Nikolić
Naslovna fotografija: @busracitaak, @kristijanene
Foto: Instagram

Podeli

Scroll to Top