Reč dijeta često zvuči frustrirajuće jer nas asocira na prazan stomak i odricanje od omiljenih namirnica. Međutim, gubitak na težini ne mora da podrazumeva gladovanje, ukoliko se opredelite za odgovarajući režim ishrane. Jedan od njih, pod nazivom metabolična dijeta, patentirala je američka nutricionistkinja Haylie Pomroy. Njen revolucionarni program odbacio je opsednutost brojanjem kalorija i, umesto toga, podstiče optimalan rad metabolizma. Dvadesetosmodnevni plan ishrane sastoji se od tri faze koje se ponavljaju tokom četiri sedmice.
Faza 1 (ponedeljak i utorak) akcenat se stavlja na unos ugljenih hidrata i voća.
Faza 2 (sreda i četvrtak) akcenat je na konzumiranju proteina i povrća.
Faza 3 (od petka do nedelje) jedu se sve namirnice iz prethodne dve faze uz dodatak zdravih masti.
Kako Pomroy kaže, na ovaj način normalizuje se rad nadbubrežnih žlezda, štitna žlezda se podstiče da luči hormone T3 i T4 koji su glavni saveznici brzog metabolizma dok se istovremeno smanjuje nivo kortizola čije je drugo ime hormon stresa.
Ako ste u potrazi za odgovarajućom dijetom, možda je baš ovaj režim ishrane najbolji za vas, a u nastavku vam donosimo i tri recepta koji se preporučuju u različitim fazama dijete.
VOĆNA PITA (faza 1)
Sastojci za fil:
5 šoljica mešanog bobičastog voća (svežeg ili smrznutog)
1/3 šoljice šećera od breze
3 kašike aru praha (možete ga naći u prodavnicama zdrave hrane)
2 kašike svežeg soka od limuna
prstohvat morske soli
Sastojci za biskvit:
1/2 šoljice pirinčanog mleka
1 kafena kašičica jabukovog sirćeta
1 kafena kašičica ekstrakta vanile
1 i 1/2 šoljice brašna od rogača
1/4 šoljice šećera od breze
1 supena kašika praška za pecivo
1/4 kafene kašičice morske soli
Dodatni sastojci:
1 supena kašika šećera od breze
1/4 kafene kašičice cimeta
Priprema: Zagrijte rernu na 220°C stepeni. U velikoj posudi pomešajte voće, šećer od breze, aru prah, sok od limuna i so. Prebacite smesu u tepisu, prekrijte je aluminijumskom folijom i pecite je 20-ak minuta.
Za to vreme napravite biskvit tako što ćete u odgovarajućoj posudi pomešati mleko i jabukovo sirće i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom dodajte ekstrat vanile. U drugoj posudi pomešajte suve sastojke: brašno od rogača, šećer od breze, prašak za pecivo i so. Dodajte polako mešavinu mleka, sirća i vanile uz mešanje sve dok ne dobijete prhko testo.
Smanjite temperaturu rerne na 190°C stepeni, uklonite foliju sa tepsije i stavite testo preko voća, a potom sve pospite supenom kašikom šećera od breze i 1/4 kafene kašike cimeta. Vratite tepsiju u rernu i pecite još 30 minuta.
GRILOVANA JAGNJETINA (faza 2)
Sastojci:
1/2 štapića cimeta
1/2 supene kašike semena korijandera
1/2 supene kašike semenki kumina
2 karanfilića
1 supena kašika mlevene paprike
1/4 kafena kašika kajen paprike u prahu
1 supena kašika sitno naseckanog belog luka
1 kg jagnjetine
3 supene kašike naseckanog svežeg korijandera
Priprema: Stavite u šerpu cimet, seme korijandera, kumin i beli luk i kuvajte na laganoj vatri oko četiri minuta odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Potom sve začine samleti u blenderu. Pomešajte ih sa mlevenom i kajen paprikom. Mešavinu utrljajte dobro u meso, a potom dodajte karanfilić. Ostavite začinjeno meso u frižideru najmanje dva sata, a idealno bi bilo ukoliko možete da sačekate da prenoći.
Zagrejte roštilj ili gril tiganj, posolite meso i pecite ga sa obe strane po nekoliko minuta odnosno dok ne porumeni.
LAZANJE OD POVRĆA (faza 3)
Sastojci za fil:
1 i 1/2 šoljice sirovih lešnika
1/2 šoljice nezaslađenog bademovog mleka
3/4 kafene kašičice belog luka u prahu
3/4 kafene kašičice morske soli
3/4 kafene kašičice svežeg soka od limuna
1/4 kafene kašičice grubo mlevenog crnog bibera
3 supene kašike svežeg naseckanog peršuna
Sastojci ua lazanje:
1 patlidžan srednje veličine
2 tikvice srednje veličine
malo morske soli
maslinovo ulje
2 šoljice sosa od paradajza
Priprema: Napravite sir od lešnika tako što ćete ih u posudi preliti hladnom vodom i ostaviti da stoje između 8 i 24 sata, u zavisnosti od toga koliko imate vremena. Potom ocedite lešnike i stavite ih u blender uz dodatak bademovog mleka, belog luka u prahu, morske soli, soka od limuna, bibera i peršuna.
Lazanje napravite tako što ćete patlidžan i tikvice iseći po dužini tako da njihova debljina bude oko 1/2cm. Posolite ih sa obe strane i sačekajte 10-ak minuta kako bi pustili višak vode.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju pa propržite tikvice i patlidžan sa obe strane na po minut ili dva.
Stavite krišku prženog patlidža na vrh tikvice, a potom dodajte 2 kašike fila na jedan kraj i napravite rolnicu. Ponavljate postupak sve dok imate povrće i fil. U tiganju u kome ste pržili tikvice i patlidžan dodajte sos od paradajza, a potom spustite i napravljene rolnice. Kuvajte sve zajedno nekoliko minuta.
Recepti i fotografije: Haylie Pomroy